TÉMA

Správa Pražského hradu

Hrad řeší reklamaci zakázky na stovky oken z doby Mynáře, píší Seznam Zprávy

Pražský hrad reklamuje stomilionovou zakázku na opravu jižního křídla, značná část ze stovek oken, která měla být opravena, vykazuje závady. Práce skončily v roce 2021, Správa Pražského hradu podléhající tehdejšímu vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi hotové dílo převzala, píší Seznam Zprávy. Práce provádělo sdružení firem Pracom a Akant Art, které se podle jednatele Pracomu Jana Munzara nyní s reklamací seznamují.
29. 2. 2024|

Hrad hodlá oživit Zlatou uličku, v jejích domcích chce mít tradiční řemesla

Správa Pražského hradu vypíše soutěž na nové pronájmy domků ve Zlaté uličce. Chce tam přivést tradiční řemesla a historické místo jimi oživit. Kancelář prezidenta republiky chystá i další novinky, některé by se měly projevit už v letní návštěvnické sezoně.
1. 12. 2023|

Praha otevřela své první turistické centrum v areálu Hradu

Město Praha otevřelo své první turistické centrum v areálu Pražského hradu. Je na třetím nádvoří vedle tradiční pobočky České pošty a vzniklo rekonstrukcí směnárny, která v místě dříve stála. Informační centrum nabídne turistům kromě informací o metropoli třeba městskou kartu Prague Visitor Pass nebo suvenýry.
25. 9. 2023|

Lánský zámek povede Iveta Krupičková, léta řídila zámek v Děčíně

Lánskému zámku bude od října šéfovat Iveta Krupičková. Někdejší ředitelka zámku v Děčíně vystřídá Kateřinu Rydlovou. Ta z vedení lánského zámku odchází na vlastní žádost po několika měsících ve funkci.
22. 9. 2023|

Ke shromážděním na Pražském hradě bude dál potřeba povolení jeho správy. Soud odmítl určit nádvoří veřejným prostranstvím

Organizace Kverulant.org neuspěla s žalobou, kterou se domáhala určení toho, že je Pražský hrad veřejným prostranstvím. Podle soudkyně nesplňuje areál Hradu zákonem stanovené znaky veřejného prostoru. Kdyby byla žaloba uspěla, znamenalo by to, že by se na nádvořích mohla konat veřejná shromáždění, aniž by bylo potřeba svolení Správy Pražského hradu. Kverulant podal žalobu v roce 2021, kdy byl vstup do hradního areálu podmíněn bezpečnostní kontrolou a navíc byl v době nejtvrdších covidových restrikcí opakovaně uzavřen.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 15:06|

Jan Novák k pátku skončí jako šéf Správy Pražského hradu

Jan Novák požádal o uvolnění z funkce ředitele Správy Pražského hradu, a to v souvislosti s dlouhodobým pobytem v zahraničí. Ve funkci skončí k pátku. Vedoucí hradní kanceláře Janě Vohralíkové dal k dispozici také funkci ředitele administrativní sekce kanceláře prezidenta.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 10:33|

Pokud se až nyní řeší trestní oznámení, tak bude na Hradě asi hodně práce, říká nastupující kancléřka

Můj způsob práce je asi trošku jiný a neumím si představit, že by se mi to stalo, komentovala nastupující hradní kancléřka Jana Vohralíková v Interview ČT24 zprávu, že prezidentská kancelář v úterý podala trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti ve Správě Pražského hradu (SPH). Dodala, že pokud se řeší na poslední chvíli trestní oznámení, bude na Hradě asi hodně práce. Zároveň ocenila Kancelář Pražského hradu a její součinnost při předávání agendy.
7. 3. 2023|

Prezidentská kancelář podává po auditu trestní oznámení na Správu Pražského hradu

Kancelář prezidenta republiky (KPR) na základě externího auditu ve Správě Pražského hradu (SPH) podá trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti. V pondělní tiskové zprávě zástupci kanceláře prezidenta Miloše Zeman upřesnili, že podezření se týkají porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, zkreslování údajů o stavu hospodaření, porušení povinnosti při správě cizího majetku, krádeže, zpronevěry či podvodu.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 15:34|

Zeman si po odchodu z Hradu zřídí kancelář. Mynář se chce věnovat rodině

Prezident Miloš Zeman byl v pátek naposledy ve své kanceláři na Pražském hradě. V lánské pracovně bude ještě v pondělí pobývat v souvislosti s přijetím premiéra Petra Fialy (ODS). Po přestěhování všech věcí se pak přesune do nového domu v Lánech, kde zůstane až do inaugurace svého nástupce Petra Pavla. Informoval o tom jeho kancléř Vratislav Mynář. Zeman si po odchodu z funkce zřídí kancelář, asistentku mu bude dělat jeho žena Ivana. Mynář zároveň informoval, že sám na svou funkci rezignuje zřejmě ve čtvrtek 9. března dopoledne, tedy v den Pavlovy inaugurace. Před rezignací své nástupkyni Janě Vohralíkové předá potřebné dokumenty.
3. 3. 2023|

Šéf lánské Lesní správy Balák rezignoval, končí také šéf Správy Pražského hradu

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák rezignuje ke konci roku na svou funkci, prezidentův kancléř Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal. Balák, kterému soud v srpnu nepravomocně uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek, rezignaci podal 14. října, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 20:51|

Klaus se omluví Fajtovi za výrok o milionových dluzích. Uzavřeli smír

Bývalý prezident Václav Klaus se omluví někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za výrok, že kvůli němu zdědil Pražský hrad milionové dluhy. Muži uzavřeli smír, který ve čtvrtek pravomocně schválil pražský městský soud. Spor se týkal výstavy o umění v době Karla IV.
26. 8. 2021|

Kverulant uspěl. Soud se zastal organizace, která chystá shromáždění na Pražském hradě

Soud se zastal organizace Kverulant.org, která chce v neděli uspořádat shromáždění v areálu Pražského hradu. Vyhověl správní žalobě proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které argumentovalo tím, že areál není veřejným prostranstvím. Páteční verdikt, podle nějž se má vnitro věcí dále zabývat, je pravomocný. Ministerstvo následně uvedlo, že svolavatel akce nemusí čekat na nové rozhodnutí vnitra a může shromáždění uskutečnit. Kverulant kritizuje prezidenta Miloše Zemana za to, že Hrad uzavřel.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 17:43|

Z počítačové sítě na Hradě unikla data do zahraničí, píše MF Dnes

Z počítačů připojených do sítě Správy Pražského hradu unikla data do zahraničí, uvedla v úterý Mladá fronta Dnes (MfD). Podle ní experti na informační technologie odhalili, že data proudila na IP adresy v zahraničí minimálně několik měsíců. K jakým informacím se útočníci mohli dostat, není ale jasné. Případem se zabývá Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), podle kterého bylo porušeno zabezpečení u společnosti, jejímž zákazníkem hradní správa je.
3. 3. 2020|

Pražský hrad komerčně pronajal Vladislavský sál. Je to prodej hodnot a tradice, kritizuje památkářka

Pražský hrad poprvé komerčně pronajal Vladislavský sál. Od středečního rána má proslulé místo korunovace českých králů zabrané firma Louis Vuitton, která na sobotu do sálu pozvala 150 hostů na večeři a přehlídku luxusních šperků. Za pronájem zaplatí přes 15 milionů korun. Podle Pražského hradu je povolení zcela výjimečné.
19. 6. 2019|