TÉMA

Pronájem

Úrokové sazby hypoték klesly, ceny bytů opět rostou. Lidé kupují ty malé

Ceny bytů po období stagnace začínají v Česku opět růst. Za posledního půl roku se v průměru zvedly o pět procent. Podobné zdražení zaznamenali realitní makléři také u pronájmů. Největší růst potvrzuje Praha, Hradec Králové, Plzeň a České Budějovice.
21. 4. 2024|

Česko vyjednává o pokračování gripenů, neobejdou se ale bez modernizace

Česká republika se chce se Švédskem dohodnout na prodloužení pronájmu stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Bude je totiž potřebovat až do roku 2035, kdy by je měly plně nahradit modernější americké stroje F-35 Lightning II. Provoz gripenů je zatím domluvený pouze do roku 2027. Navíc budou potřebovat modernizaci, aby zůstaly kompatibilní se systémy spojenců v NATO.
11. 4. 2024|

Nájmů má přibývat, nových domů se staví málo. Čím dál víc lidí má smlouvu jen na rok

Zhruba dva miliony lidí v Česku bydlí v pronajatých bytech nebo domech. A podle realitních makléřů jich bude přibývat. Nových nemovitostí se totiž staví málo. Až 45 procent českých domácností přitom za nájem dává víc než čtyřicet procent svých příjmů, což je zhruba dvakrát více, než je celoevropský průměr. Měsíční nájemné se v tuzemsku na přelomu roku vyšplhalo skoro ke třem stům korunám za metr čtvereční.
1. 4. 2024|

Železničáři nabízejí výpravní budovy k pronájmu. Zjišťují, jaké služby by mohli v objektech podnikatelé nabízet

Správa železnic připravuje rekonstrukci desítek výpravních budov, které už neslouží původnímu účelu. Vlaky totiž řídí dálkově. Volné prostory teď nabízí k pronájmu a od zájemců sonduje, jak by je chtěli využít. Železničáři aktuálně prověřují nabídky několika desítek budov, v jižních Čechách jde o výpravní budovy v Čížové, Mirovicích nebo Vráži u Písku.
1. 3. 2024|

Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
6. 2. 2024|

V polovině školního roku se žáci musí stěhovat z budovy na Královopolské v Brně. Výuku znemožňuje stavba v sousedství

Na 150 žáků a tři desítky zaměstnanců brněnské školy Labyrinth se v těchto dnech stěhují do nových prostor. Důvodem přesunu uprostřed školního roku je nadlimitní hluk, zvýšená hladina CO2 ve třídách i snížení počtu únikových cest v souvislosti se stavbou v těsné blízkosti soukromé školy. Nájem na budovu v Králově Poli podepsala škola se společností Královopolská 139 B&C na deset let, stěhuje se z ní po roce a půl. Zástupce společnosti s kritikou nesouhlasí.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:38|

Církev se chystá na konec příspěvků od státu. Pronajímá byty a zbavuje se nepotřebného majetku

Katolická církev se připravuje na rok 2030, kdy jí přestane na provoz přispívat stát. Arcibiskupství pražské si chce finance zajistit rovněž pronajímáním bytů, které pořizuje už teď. Nové kapacity nyní nabízí i mimo hlavní město. Zároveň se dál zbavuje majetku, který není hospodářsky výhodný.
18. 1. 2024|

Varnsdorfský exstarosta u soudu odmítl, že by zasahoval do zakázky na pronájem radarů

Před soudem stanula skupina obžalovaná kvůli způsobu, kterým v minulosti fungovaly rychlostní radary v severočeském Varnsdorfu. Mezi obžalovanými jsou i bývalý starosta Stanislav Horáček a jeho někdejší zástupce Josef Hambálek. Státní zástupce tvrdí, že město radary pronajalo bez řádného výběrového řízení a provozovatel neoprávněně získal 23 milionů korun. Obžalovaní jeho tvrzení odmítli. V minulosti také odmítli dohodu o vině a trestu.
9. 1. 2024|

Zastupitelé Plzeňského kraje schválili smlouvu o převzetí Sušické nemocnice. Rozhodne město

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo návrh smlouvy na provozování Sušické nemocnice, jediné nemocnice v kraji, která patří městu. Smlouva předpokládá bezúplatné převedení nemocnice kraji a její začlenění do systému krajských nemocnic. Kraj ve smlouvě městu Sušici garantuje pouze zachování ambulantního provozu, laboratoří, pohotovosti a lůžek následné péče, nikoliv akutní lůžkovou péči. Rozhodnutí je nyní na městě, Sušice ale dlouhodobě bezúplatný převod odmítá.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 14:04|

Dvě třetiny inzerátů na nájemní bydlení neposkytují důležité informace. Asociace přišla se šablonou, resort o ní jedná

Dvě třetiny inzerátů nabízejících nájemní bydlení neposkytují všechny důležité a potřebné informace. Téměř ve třech čtvrtinách z nich pak chybí údaj, na koho bude uzavřená smlouva na energie. Vyplývá to ze zjištění Asociace nájemního bydlení, která se probírala nabídkami pěti největších inzertních serverů. Řešením by mohla být zákonná forma na jednotnou formu inzerátů. O návrhu teď diskutují inzertní portály i ministerstvo pro místní rozvoj.
27. 11. 2023|

Nejvyšší soud odmítl Balákovo dovolání v kauze těžby kamene v Lánské oboře

V případu nevýhodné těžby a prodeje kamene v Lánské oboře Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka jako zjevně neopodstatněné, informoval mluvčí kladenského soudu Ivo Poštolka. Krajský soud v této kauze letos Balákovi pravomocně potvrdil dřívější verdikt kladenského soudu, tedy peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 15:27|

Resort obrany ukončil vyjednávání o pronájmu budovy Tokovo. Cena budila pochybnosti

Ministerstvo obrany přehodnotilo plány na pronájem náhradní budovy. Náhradní prostory potřebuje kvůli chystané rekonstrukci svých prostor v pražských Dejvicích, které jsou v havarijním stavu. Cena dosud uvažovaných prostor budila pochybnosti.
19. 10. 2023|

Pošta vybrala kupce budovy na Pankráci a chystá sérii dalších prodejů. Nabídne i své ústředí

Česká pošta vydražila budovu, v níž sídlí její pobočka na pražské Pankráci. Prostory chce nicméně státní podnik využívat dál. Stejně tak počítá s tím, že bude dál poskytovat své služby na hlavní poště na Novém Městě, i když palác, v němž pošta sídlí, se chystá rovněž prodat. Vedení pošty je přesvědčeno, že se podniku vyplatí si prostory pronajímat.
21. 9. 2023|

Roste zájem o energeticky úsporné a malé bydlení. Developeři tak začali nabízet mikrobyty

Realitní trh v Česku se mění. Zájem kupujících o malé i energeticky úsporné bydlení znovu roste, poptávka po ostatních bytech ale stagnuje nebo klesá. Developeři hlavně ve velkých městech proto začínají nabízet i mikrobyty. Některé z nich jsou velké jen kolem deseti metrů čtverečních.
13. 9. 2023|

Najít ubytování pro studenty v Pardubicích bude oříšek. Koleje navíc opět zdražují

Letní prázdniny jsou zatím sice v polovině, univerzitní koleje v Pardubicích však už teď hlásí plný stav. Několik míst se ještě najde, ale kapacity velmi rychle dochází. Za ubytování na vysokoškolských kolejích si studenti navíc opět připlatí. Mnozí tak volí raději privát. Cena za něj je sice většinou o něco vyšší, ale roli v jejich rozhodování někdy hraje i soukromí a lepší vybavení.
1. 8. 2023|

Bohumín má 52 nově opravených bytů. První licitace nájemného začínají v pondělí

V Bohumíně se bude rozhodovat o tom, kdo se nastěhuje do 52 bytů v opravených domech někdejší dělnické kolonie. Nájemníky město vybere v sérii licitací nájemného. První je v plánu právě v pondělí. Oprava domů, které pochází z počátku 20. století, a přilehlého okolí přišla město Bohumín na 174 milionů korun.
15. 5. 2023|

Soud zprostil viny oba obžalované v kauze údajně nevýhodných pronájmů reklam u dálnic

Obvodní soud pro Prahu 4 ve středu zprostil obžaloby dva bývalé vedoucí pracovníky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfreda Brunclíka a Tomáše Jílka. V případu jde o údajně nevýhodný pronájem reklamních ploch u dálnic a rychlostních silnic. ČT to sdělil mluvčí soudu Michal Dvořák. Státní zástupce se proti verdiktu na místě odvolal. Případ tak znovu projedná pražský městský soud. Soudy se případem zabývají od roku 2014.
11. 5. 2023|

Páry si letos za svatbu připlatí. Zdražily hlavně prostory a catering

Svatby se letos oproti minulému roku prodraží o desítky procent. Česká televize oslovila několik svatebních agentur, podle kterých si páry nejvíce připlatí za catering a prostory, někdy až dvojnásobně. Zájem o svatby ale přesto neklesá. Někteří ale místo tradičních míst volí levnější sokolovnu nebo kulturní dům.
30. 4. 2023|

Zimní stadiony rozpouštějí led. Reagují tak na energetickou krizi

Provoz zimních stadionů od ledna výrazně podražil – to proto, že jejich provozovatelům s koncem minulého roku skončily zafixované ceny elektrické energie a tepla. Provozovatelé zimních stadionů řekli České televizi, že na konci sezony platí až dvakrát více, než tomu bývalo dříve. Někteří kvůli tomu předčasně ukončili sezonu nebo zvýšili ceny pronájmu a vstupného.
20. 4. 2023|

Balák dál bydlí v hradní vile v Lánech, jeho měsíční nájem není ani sedm tisíc, píší Seznam Zprávy

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, který byl odsouzen za porušení povinností při správě majetku, dal bydlí v Lánech ve vile patřící Hradu. Nájem až do roku 2025 mu podepsala jeho podřízená týden před Balákovým odchodem z funkce. Za vilu s 21 místnostmi platí 6300 korun měsíčně. Užívá také pět tisíc metrů čtverečních okolních pozemků, což ho stojí za měsíc osmdesát korun. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
4. 4. 2023|

Vláda plánuje ukončit bezplatný nájem pozemků pro Rusy

Česko začíná uplatňovat desátý balík sankcí Evropské unie a vypořádává majetkové vztahy s Ruskou federací. Už tento týden vláda projedná návrh na vypovězení dlouhodobé smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu pozemků, na kterých stojí jeho budovy. Stát již nyní požaduje komerční nájem za pozemky pod ruskými objekty v pražských Stodůlkách.
6. 3. 2023|

Česko chce vypovědět smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu. Úhrady hodlá nárokovat i zpětně

Česko chce vypovědět dlouhodobé smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu pozemků, na kterých stojí jeho budovy. Materiál ministerstva zahraničí by měla příští týden projednat vláda. Úředníci navíc hodlají od Rusů zpětně vymáhat nájemné. Ruská federace vlastní v Česku desítky nemovitostí a řadu z nich dál pronajímá.
18. 2. 2023|

Brněnské Židenice mohou nabídnout až stovku městských bytů, zjistilo se při inventuře

Brněnská městská část Židenice by mohla v letošním roce nabídnout až stovku volných obecních bytů. To, že jsou některé byty prázdné, zjistila radnice při nynější plošné inventuře bytového fondu. Městská část chce teď zjistit, v jakém stavu jsou, a poté je co nejrychleji nabídnout k pronájmu. Podobným způsobem se už podařilo uvolnit byty v části Brno-sever.
6. 1. 2023|

Zaměstnanci firmy Astacus sponzorovali Zemanovce. Společnost pořádá trhy na Hradě

Na Pražském hradě se už tradičně konají vánoční trhy. Firma Astacus jednatele Michala Pechana si letos kromě prostoru za katedrálou pronajala také část druhého nádvoří. Několik Pechanových zaměstnanců přitom v minulosti sponzorovalo Stranu práv občanů Zemanovci (SPOZ). Hrad žádný střet zájmů nevnímá.
26. 11. 2022|