TÉMA

Zdravotnická dokumentace

Protest lékařů se podle nemocnic nejvíce dotkl chirurgických oddělení. Většina pacientů už má náhradní termín

Většina pacientů, kterým nemocnice v prosinci odložily zákroky a vyšetření, už má náhradní termín. Těm zbývajícím ho lékaři dají vědět až po Novém roce, kdy se většina nemocnic plánuje vracet k běžnému provozu. Omezovat ho musely kvůli protestu šesti tisíc lékařů, kteří na začátku měsíce vypověděli přesčasy. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví výpovědi postupně stahují.
27. 12. 2023|

Po pěti hodinách schůze si poslanci schválili program, jednání skončilo během večera

Pětihodinovým jednáním o programu začala 76. schůze Poslanecké sněmovny. Na úvod hovořil dvě hodiny předseda opozičního ANO Andrej Babiš, který ve své řeči vinil ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z údajného napojení na skupinu stíhanou v kauze Dozimetr. ANO dalo najevo, že pokud Rakušan neskončí ve vládě, pokusí se kabinetu vyslovit nedůvěru. I přes opoziční snahu zařadit debatu o Rakušanovi byl program docela jiný, elektronické vedení zdravotní dokumentace nebo návrh regulace prodeje kratomu a obdobných látek.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 23:23|

Vláda otevřela cestu telemedicíně. Podle lékařské komory jde novela na ruku lobbistickým skupinám

Vláda na středeční schůzi kývla na novelu zákona o zdravotních službách. Norma upravuje pravidla pro elektronické vedení zdravotní dokumentace a upřesňuje, za jakým účelem je možné do nich nahlédnout bez souhlasu pacienta. Zavádí také definici telemedicíny. Kabinet také projednal desítku návrhů na schválení investičních pobídek. Stát podpoří formou investiční pobídky dva tuzemské projekty společností Crytur a Rockwool, rozhodla vláda. V souhrnu na ně přispěje 460 milionů korun.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 19:29|

Aplikace Tečka bude mít nové využití. Resort z ní chce vytvořit elektronický průkaz pacienta

Aplikace Tečka, která vznikla během covidové pandemie, bude mít další využití. Ministerstvo zdravotnictví z ní plánuje vytvořit elektronický průkaz, kde budou mít pacienti například svou zdravotní dokumentaci. Dosud si aplikaci stáhlo přes šest milionů lidí.
15. 11. 2022|

Nemocnice nabídla rodičům chlapce v kómatu šestimilionovou zálohu z odškodnění

Pardubická nemocnice nabízí rodině chlapce, který skončil po operaci mandlí v bdělém kómatu, šestimilionovou zálohu z požadovaného odškodnění a neomezené náklady na péči. Rodina se s nemocnicí soudí a jako odškodnění požaduje 22 milionů. V pondělí u soudu vymohla, že jí musí nemocnice vydat zdravotnickou dokumentaci jejich syna.
18. 6. 2019|