TÉMA

Žaloby

Konsolidační balíček snížil soudcům platy, rozhodnutí vlády chtějí zvrátit

Kvůli tomu, že vládní úsporná opatření zpomalila růst soudcovských platů, se projednávají desítky žalob. Návrh na zrušení části balíčku už zástupci justice poslali Ústavnímu soudu. Ten se zabývá i třemi návrhy na zneplatnění starších úprav, které výpočet výdělků upravily už v minulosti. Soudci je považují za zásah do své nezávislosti. Vláda chce svůj postup hájit.
17. 3. 2024|

Rusko neplatí nájem za pozemky v Česku. Stát se brání u soudů

Ruská federace ani čtyři měsíce po výpovědi smluv o bezplatném užívání pozemků v Česku nezačala platit nájem. České televizi to sdělilo ministerstvo zahraničí s tím, že Rusové neuhradili ani dlužné nájemné za poslední tři roky. Stát ho vyčíslil na padesát milionů. Záležitost sleduje redaktor Jiří Hynek.
8. 10. 2023|

Část zákona, která se týká odběru a uchování vzorků DNA, není podle soudu ideální, ale nezrušil ji

Právní úprava odběru a uchovávání vzorků DNA od podezřelých nebo vězňů zůstane beze změn. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení části zákona o Policii ČR. Konstatoval ale, že zákon není ideální, hrozí jeho nadužívání, a je proto potřeba aplikovat normu zdrženlivě. Politici by podle nálezu měli zvážit přijetí nového, specializovaného zákona, který v záležitostech DNA databáze zohlední mezinárodní závazky Česka, potřeby kriminalistů i práva jednotlivců.
6. 4. 2022|

Soud OSN nařídil Arménii a Ázerbájdžánu, aby zabránily rasové nenávisti

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) vyzval Arménii a Ázerbájdžán, aby nevyostřovaly svůj spor. Tribunál zároveň nařídil Baku, aby ochránilo válečné zajatce z loňského konfliktu o Náhorní Karabach, zabránilo podněcování k rasové nenávisti vůči Arménům a nedopustilo vandalismus a znesvěcování arménského kulturního dědictví. Jerevanu hlavní soud OSN přikázal, aby nedovolil rasovou diskriminaci etnických Ázerbájdžánců na arménském území. Obě země se letos obrátily na ICJ a navzájem se obvinily z rasové diskriminace a etnických čistek.
7. 12. 2021|

Nemocnice nabídla rodičům chlapce v kómatu šestimilionovou zálohu z odškodnění

Pardubická nemocnice nabízí rodině chlapce, který skončil po operaci mandlí v bdělém kómatu, šestimilionovou zálohu z požadovaného odškodnění a neomezené náklady na péči. Rodina se s nemocnicí soudí a jako odškodnění požaduje 22 milionů. V pondělí u soudu vymohla, že jí musí nemocnice vydat zdravotnickou dokumentaci jejich syna.
18. 6. 2019|