TÉMA

Konzulát

Írán zaútočil drony a raketami, Izraeli a spojencům se téměř všechny podařilo zničit

Írán vyslal na Izrael bezpilotní letouny a rakety s plochou dráhou letu poté, co sliboval odvetu za útok na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu. Izraelská armáda zneškodnila 99 % dronů a raket, mnohé ještě mimo území státu, řekl její mluvčí Daniel Hagari. Část sestřelily USA, Británie a Jordánsko. V Jeruzalémě zněly sirény a nad městem byly slyšet výbuchy, zřejmě od systémů protivzdušné obrany. Útok nakonec zřejmě nepřinesl velké škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu. V neděli se kvůli vývoji na Blízkém východě sejde Rada bezpečnosti OSN.
13. 4. 2024Aktualizováno14. 4. 2024, 07:28|

USA očekávají odvetný úder Íránu proti Izraeli, ale v omezeném rozsahu

Spojené státy předpokládají, že Írán zaútočí proti Izraeli v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku, ale ne v takovém rozsahu, aby zavlekl Washington do války na Blízkém východě, informovala agentura Reuters s odvoláním na vyjádření nejmenovaného amerického představitele. Jeruzalém očekává íránský úder v pátek nebo v sobotu, napsal server The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na své zdroje.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 15:45|

V Marseille má pamětní desku český hrdina. Zachránil tisíce lidí před holocaustem

V Marseille odhalili pamětní desku Vladimíru Vochočovi. Uctili tak muže, který nejméně dva a půl tisíce lidí zachránil před transportem do koncentračního tábora. Tehdejší československý konzul během druhé světové války pomáhal Židům na útěku z Evropy. Izrael ho za hrdinství už odměnil cenou Spravedlivý mezi národy.
26. 1. 2024|

Při přestřelce u amerického konzulátu v saúdské Džiddě zemřeli dva lidé

Nedaleko amerického konzulátu v saúdskoarabské Džiddě se ozbrojený muž dostal do přestřelky se členy bezpečnostních sil. O život podle agentury Reuters přišel nepálský strážce a také samotný útočník. Nikomu z amerických občanů se nic nestalo. Případ vyšetřuje policie. Konzulát USA se cílem útoku stal v minulosti už několikrát.
29. 6. 2023|

Podezřelé zásilky na ukrajinských zastupitelských úřadech v Česku bude řešit německá policie

Němečtí policisté budou vyšetřovat podezřelé zásilky, které přišly na ukrajinské velvyslanectví v Praze a na konzulát v Brně. Případ jim předají čeští kriminalisté. Podobné zásilky totiž řeší policisté právě i v Německu. V podezřelých zásilkách se nacházela mrtvá živočišná tkáň. Kvůli balíčkům policisté museli loni na začátku prosince velvyslanectví i konzulát evakuovat.
15. 2. 2023|

Podezřelou zásilku na ukrajinském konzulátu policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Páteční incident s podezřelou zásilkou na ukrajinském konzulátu v Brně policie zatím vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Zjišťuje, kdo a proč ji poslal, uvedl v pondělí policejní mluvčí David Chaloupka. Ukrajinský konzulát v Brně v Barvičově ulici v pátek kvůli podezřelé zásilce asi na čtyři hodiny policisté evakuovali, výbušný systém nakonec nenašli. V balíčku byla mrtvá živočišná tkáň. Obdobná zásilka ten den dorazila i na ukrajinské velvyslanectví v Praze, podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Nikolenka ji dostaly zastupitelské úřady i v dalších evropských městech. Uvnitř měly být zvířecí oči.
5. 12. 2022|

Ukrajinské zastupitelské úřady v několika zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat

Ukrajinské zastupitelské úřady v několika evropských zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat, informoval na Facebooku mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Balíček s mrtvou živočišnou tkání dostal i ukrajinský konzulát v Brně a ukrajinské velvyslanectví v Praze. V Brně zpočátku nebylo jasné, zda v zásilce není výbušnina. Podle policie typově odpovídala těm, které byly zachyceny ve Španělsku. Tam v minulých dnech odhalili několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s ruskou agresí na Ukrajině.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 17:30|

Na ukrajinských hranicích je rušno. Uprchlíci se vrací do válčící země

Ukrajinští uprchlíci se po třech měsících války začínají vracet domů, hlavně na západní Ukrajinu. Cestují především vlakem přes Polsko. Za posledních 24 hodin se na Ukrajinu dostalo 42 tisíc lidí, každý den jich přibývá.
28. 5. 2022|

Hladoví lidé a děti oddělené od rodičů už Šanghaji přerůstají přes hlavu. USA evakuují konzulát

Ministerstvo zahraničí Spojených států nařídilo postradatelným pracovníkům amerického konzulátu v čínské Šanghaji, aby opustili město. Za důvod označilo epidemii covidu-19 a přísnou uzávěru, kterou vyhlásily místní úřady ve snaze dostat šíření koronaviru pod kontrolu. Informovala o tom agentura Reuters.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 12:25|

Rusko podle Zemana páchá zločin proti míru. Pomozme i za cenu vlastního nepohodlí, říká Fiala

Prezident České republiky Miloš Zeman ostře zkritizoval Rusko a Vladimira Putina za útok na Ukrajinu. Uvedl, že Rusko se dopouští zločinu proti míru. Podpořil také přísnější sankce. Reakce přicházejí i od dalších českých politiků. Premiér Petr Fiala (ODS) označil ruský útok za neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu, který nemůže zůstat bez reakce ze strany EU a Severoatlantické aliance (NATO). Šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) svolala štáb svého ministerstva. Uvedla, že Rusko porušilo mezinárodní právo. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil útok za barbarský a sdělil, že Rusko přináší do Evropy válku a utrpení. Útok odpoledne jednohlasně odsoudili v usnesení také poslanci.
24. 2. 2022Aktualizováno24. 2. 2022, 21:07|

Česko už nestojí o ruské konzuláty ve Varech a v Brně. Velvyslance z Moskvy a Minsku stahuje na konzultace

Česko odvolalo souhlas s provozem ruských konzulátů v Karlových Varech a v Brně, současně pozastavilo chod svých zastoupení v Petrohradě a Jekatěrinburgu a na konzultace do Prahy stahuje své velvyslance z Minsku a Moskvy. Po jednání Bezpečnostní rady státu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Pro Ukrajinu Česko vyčlení humanitární pomoc ve výši tří set milionů korun. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je Česko připraveno přijmout vysoké tisíce ukrajinských uprchlíků. Ukrajinští občané, kterým končí pobyt na území České republiky, si budou moci požádat o speciální typ víz v rámci zjednodušené procedury.
24. 2. 2022Aktualizováno24. 2. 2022, 18:53|

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů. Na tiskové konferenci po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí to řekl šéf resortu Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj zřizuje dvě pracovní skupiny, jedna se bude zabývat vyhodnocováním situace na Ukrajině, druhá humanitární pomocí a její přípravou. V neděli nebo v pondělí chce úřad vydat aktualizované doporučení k cestování na Ukrajinu, jeho znění úřad dopracovává. Ministr opětovně Čechy vyzval, aby do země necestovali.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 22:03|

Francouzská policie zatkla podezřelého z vraždy novináře Chášakdžího, uvedla stanice RTL

Policie na pařížském letišti Charlese de Gaullea zatkla muže podezřelého z vraždy saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího. Informovala o tom francouzská rozhlasová stanice RTL. Členové komanda ze Saúdské Arábie Chášakdžího brutálně zavraždili v říjnu 2018 na konzulátu této blízkovýchodní země v Istanbulu.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 20:41|

Čechům v Británii pomáhá nový konzulát. Zažádat o usedlictví musejí do konce června

Češi trvale žijící ve Spojeném království mají do konce června čas na to, aby po brexitu požádali o status tamního usedlíka. Pokud to do té doby neudělají, budou v zemi pobývat nelegálně. České ministerstvo zahraničí v dubnu nově zřídilo honorární konzulát ve městě Peterborough na východě Anglie, aby jim se žádostmi pomáhal.
1. 5. 2021|

Česko otevře úřadovnu své ambasády v Jeruzalémě

Česko otevře v Jeruzalémě úřadovnu své ambasády sídlící v Tel Avivu, informovalo ministerstvo zahraničí. Bude po Maďarsku teprve druhou zemí EU a jednou z mála z celého světa, která bude mít ve městě diplomatické zastoupení. Izrael sice považuje Jeruzalém za své hlavní město, většina států včetně Česka to však neuznává.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 20:53|

Tisícům Čechů v Británii hrozí, že nedostanou status usedlíka. Chybí jim platné doklady

Tisícům Čechů ve Velké Británii hrozí, že nestihnou požádat o status usedlíka po brexitu a budou se muset vrátit. Chybí jim platné doklady a jejich děti nemají ani české rodné listy, protože se narodily na ostrovech a rodiče je nezapsali na české matrice. Situaci ještě zhoršila pandemie koronaviru, kvůli které musely česká ambasáda a konzulát téměř na čtvrt roku odsunout objednané schůzky.
14. 8. 2020|

Spojené státy opustily konzulát v čínském Čcheng-tu

Američtí diplomaté v pondělí opustili konzulát Spojených států v čínském městě Čcheng-tu, jehož uzavírku minulý týden nařídil Peking. Čína tak reagovala krok Washingtonu, který rozhodl o uzavření čínského konzulátu v Houstonu. Obě strany se přitom vzájemně obvinily, že pracovníci těchto misí vyvíjeli činnost odporující jejich diplomatickému statusu. Konzulát v Čcheng-tu ukončil provoz v 10:00 místního času (04:00 SELČ) poté, co vypršela lhůta 72 hodin pro jeho vyklizení. Kontrolu nad budovou pak převzala Čína, informoval server BBC News.
27. 7. 2020Aktualizováno27. 7. 2020, 11:12|

Když nejde koupit, tak aspoň konzulát. USA chtějí své zájmy v Arktidě ohlídat z Grónska

Spojené státy plánují otevřít příští rok v Grónsku nový konzulát. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americkou diplomacii, podle níž je tento krok součástí širší arktické strategie USA. Dánsko v uplynulých dnech odmítlo diskutovat s prezidentem Donaldem Trumpem o koupi Grónska, šéf Bílého domu pak zrušil cestu do Kodaně.
24. 8. 2019|

Z Ukrajiny přichází přes vládní program stále více lidí. Podnikatelé ale pořád nejsou spokojeni

Už tři roky funguje v Česku vládní program na získávání pracovní síly z Ukrajiny. Do tuzemských firem díky němu přišlo přes 33 tisíc lidí. Vláda v červnu kvóty zdvojnásobila, takže ročně by sem mohlo přicestovat až 40 tisíc Ukrajinců.
1. 8. 2019|
Brexit

Zmatky kolem brexitu ženou Čechy v Británii na velvyslanectví. Zařizují si tam pasy

Češi žijící ve Velké Británii častěji žádají o vydání cestovního pasu. Letos si na tamní zastupitelské úřady přišlo vyřídit tento doklad už 1839 lidí – téměř o třetinu víc než ve stejném období vloni. V roce 2018 úředníci vyřídili celkem 3177 žádostí. Důvodem je nejistota kolem brexitu. Velvyslanectví zaznamenalo i případy, při kterých britská imigrační policie Čechy upozorňovala, že do budoucna už nebude moci uznat občanský průkaz jako cestovní doklad. České televizi to řekl ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Pavel Pitel.
18. 6. 2019|