TÉMA

Václav Špála

Vypravěčka příběhů, která si bere inspiraci odkudkoliv. Šárová vystavuje u Špály

Výstava malířky Jany Šárové v Galerii Václava Špály se jmenuje Fusion, tedy Fúze. Jde i o způsob, jakým své obrazy tvoří. Propojuje v nich motivy cizích kultur, různých věků i své vlastní přítomnosti.
10. 7. 2023|

Bylo nebylo, v Ostravě inspiruje děti k tvořivosti Špála i ruličky od toaletního papíru

V Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO) pořádají výstavu, která má povzbudit dětskou fantazii. Interaktivní projekt Bylo nebylo se inspiruje konkrétními díly ze sbírek galerie. Každé má sloužit jako podnět pro tvořivost „dětí a jejich doprovodu“, ať už s využitím některé výtvarné techniky, hudby, nebo i divadla.
27. 7. 2022|

Sotheby's draží současné české umění i Kaplického blob

V britské aukční síni Sotheby's začala aukce výtvarného umění dvacátého století, hojně jsou na ni zastoupeni i čeští umělci. Desítku děl od současných tvůrců zařadila aukční síň do nabídky ve spolupráci s českou galerií Kodl. Vedle současného tuzemského umění je možné v aukci koupit i tvorbu Jana Kaplického či Mikuláše Medka.
5. 11. 2020|

Dáma v klobouku i surrealismus. Výstava ukazuje 200 let českého portrétu

Tváře lidí dneška a těch, kteří žili před dvěma staletími. Zajímavé portréty napříč styly i rozdílnými epochami ukazuje nová výstava na Pražském hradě. Portrét v Čechách pohledem dvou staletí nabízí průřez tvorbou českých špiček malby. Poslední z obrazů pověsili kurátoři v úterý dopoledne.
18. 12. 2019|

Recenze: Spřízněni malbou. Kubišta a Filla disputují v Plzni v souladu i střetu

Výstava Kubišta – Filla, jež začátkem června začala v plzeňské galerii Masné krámy, má výstižný podtitul: Plzeňská disputace. Právě o tu totiž mimořádně vydařené výstavě jde.
23. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 20:48|