TÉMA

Dobřany

Místo strážníků hlídají někde pořádek bezpečnostní agentury. Stejné pravomoci ale nemají

Města si začínají najímat bezpečnostní agentury. Částečně tím řeší problémy s nedostatkem vlastních strážníků nebo omezenou možností využívat městské policisty z okolních měst. I když jsou pravomoci agentur oproti běžným strážníkům omezené, podle radnic dokážou i tak třeba ohlídat správné parkování.
22. 3. 2024|

Volkswagen gigafactory v Česku nepostaví, vláda jedná s pěti investory

Novou továrnu na baterie Volkswagen v Česku zatím nepostaví. Předseda představenstva Oliver Blume uvedl, že vzhledem k situaci na trhu, včetně pomalejšího náběhu trhu s elektromobily v Evropě, prozatím neexistují obchodní důvody, proč rozhodnout o dalších lokalitách. Vláda jedná s dalšími investory, opozice mluví o debaklu.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 22:18|

Průmyslová zóna na letišti Líně se má zmenšit. Dohodu s obcemi a státem stvrdili krajští zastupitelé

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí schválili dohodu s obcemi a ministerstvy průmyslu a dopravy o výrazném zmenšení průmyslové zóny na záložním armádním letišti Líně u Plzně. Automobilka Volkswagen tam zvažuje výstavbu továrny na baterie do elektroaut za 120 miliard korun. Stát, který takzvanou gigafactory podporuje, tam chce vybudovat strategický podnikatelský park (SPP). Pro zmenšení zóny ze současných více než sedmi set hektarů, což je plocha vedená v krajském územním plánu, zásadách územního rozvoje, na 280 hektarů hlasovalo 29 ze 43 přítomných zastupitelů.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 20:26|

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech láká mediky na stipendium

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech na Plzeňsku stále nemá dost lékařů. Nejde jen o psychiatry a psychology, nedostává se jí ani internistů, neurologů nebo doktorů dalších specializací. Řešení do budoucna se dobřanská léčebna snaží zajistit ve spolupráci s plzeňskou Lékařskou fakultou. Medikům nabízí stipendium i náborový příspěvek.
29. 8. 2023|

Požár na Plzeňsku zničil celé pole, hasiči ho již lokalizovali

Požár pole u Dobřan na Plzeňsku se podařilo hasičům vpodvečer lokalizovat. Uvedli to na svém twitterovém účtu. Oheň se už dál nešíří, zničil ale prakticky celé pole. Zásah, kterého se účastnilo dvaadvacet jednotek hasičů, komplikoval silný vítr, který plameny hnal přes suché pole. Na místě nyní zůstane hlídat pět jednotek hasičů, řekl před 20:00 řídicí důstojník hasičů.
2. 7. 2023|

Developer zřejmě podcenil ochranu před zatopením. U nových domů v Dobřanech má být víc poldrů

Pravděpodobně kvůli nedostatečné protipovodňové ochraně deště nedávno téměř vytopily novostavby rodinných domů v Dobřanech na Plzeňsku. Voda se tam stahuje z okolních polí. Developer už slíbil nápravu, pomoc nabízí i obecní úřad a Plzeňský kraj. Nově by místo jednoho poldru měly být u novostaveb hned tři.
2. 5. 2023|

Plzeňský kraj schválil kvůli gigafactory aktualizaci zásad územního rozvoje, obce to vítají

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí schválili zpracování aktualizace zásad územního rozvoje. Umožní vznik strategického průmyslového parku na záložním armádním letišti Líně u Plzně, kde koncern Volkswagen (VW) zvažuje stavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů, kterou vláda podporuje. Maximální plocha zóny pro průmysl bude 280 hektarů, ne 700 hektarů, jak je v dosud platných zásadách, které jsou územním plánem kraje. Zmenšení požadovaly také okolní obce, jejich požadavky nebude možné obejít, řekl náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO a nezávislí). Obce úpravu zásad vítají.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 16:44|

Na letišti v Líních začal geologický průzkum kvůli stavbě gigafactory

V areálu armádního letiště v Líních začali pracovat geologové, kteří mají za úkol hloubení průzkumných vrtů kvůli stavbě továrny na lithiové baterie gigafactory. Přitom ještě v polovině loňského roku zástupci ministerstva průmyslu a obchodu tvrdili, že dokud nebude jasno o tom, jestli továrna v Líních bude, nekopne se do země.
6. 1. 2023|

Starostové kolem plánované gigafactory po jednání s Kupkou věří ve zmenšení zóny

Starosta Dobřan na Plzeňsku Martin Sobotka (Aktivní Dobřany) po jednání s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) o výstavbě tzv. gigafactory řekl, že vidí šanci na zmenšení průmyslové zóny oproti dosavadnímu návrhu. Továrna má vyrábět baterie do elektroaut koncernu Volkswagen (VW). Zmenšení průmyslové zóny na letišti Líně je hlavním cílem okolních obcí. Ty, které na letišti vlastní dvě pětiny pozemků, požadují, aby kraj do změn zásad územního rozvoje zakomponoval, že průmysl v lokalitě může být maximálně na 200 hektarech. Dosud se počítalo se 700 hektary.
5. 1. 2023|

Vznikne studie dopadu stavby gigafactory v Líních na okolí. Premiér jednal s místními politiky, ti ocenili zlepšení komunikace

Vláda nechá zpracovat studii o vlivu gigafactory – tedy továrny na baterie pro elektroauta – která by mohla vzniknout v Plzni-Líních na okolí. Premiér Petr Fiala (ODS) o ní jednal se zástupci města a Plzeňského kraje. Zatímco Fiala považuje vznik gigafactory za klíčový pro budoucnost českého autoprůmyslu, v regionu převládají spíše obavy. Místní politici také kritizují, jak s nimi dosud vláda o gigafactory komunikovala, respektive jak nekomunikovala. Shodují se, že pro vládu bude nyní velmi obtížné přesvědčit obyvatele, že by továrna byla přínosem.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 21:55|

Primátor Plzně nesouhlasí s tím, jak vláda informuje o zvažované gigafactory

Nový primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) nesouhlasí s tím, jak vláda komunikuje o zvažovaném projektu továrny na baterie do elektroautomobilů, takzvané gigafactory, na záložním armádním letišti v Líních u Plzně. Zarzycký proto v neděli zaslal otevřený dopis předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS).
23. 10. 2022|

Žena, která v opilosti pořezala čtyřletou dceru, dostala podmínku a musí se léčit

Krajský soud v Plzni vyměřil osmatřicetileté ženě, která čelila obžalobě z opilství, podmíněný trest. Běloruska loni v létě ve stavu deliria pořezala na krku a ruce svou tehdy čtyřletou dceru. Rány byly povrchové, dítě neutrpělo vážnější zranění. Soud ženě, která se v současnosti léčí v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech, uložil tříletý trest s maximální pětiletou zkušební lhůtou a současně stanoveným dohledem a také ochrannou ústavní protialkoholní léčbu.
15. 12. 2021|

Neděle byla letním dnem, v pondělí může být až třicet stupňů. Ochlazení přijde v polovině týdne

Na více než padesáti stanicích v Česku v neděli vystoupala teplota alespoň na 25 stupňů Celsia, což je hranice letního dne. Teplé počasí bylo zejména v západní části země, jižních Čechách a okolí Prahy. Nejvíce naměřili v Plzni-Bolevci, a to 28 stupňů. Teplotní rekordy padaly podle Martina Tomáše z Českého hydrometeorologického ústavu jen výjimečně. V pondělí bude ještě tepleji, Česko by mohlo zažít první letošní tropický den.
9. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 20:29|

Praha se na mapě regionů podle rizika nákazy covidem-19 zbarvila do červena

Od páteční šesté hodiny večer platí v pražských nemocnicích zákaz návštěv. Kvůli nárůstu nemocných v metropoli podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vysoké školy zavedou distanční výuku. Od pondělí pak budou v Praze a Středočeském, Zlínském kraji a v okrese Cheb povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí. Metropole navíc na takzvaném semaforu ukazujícím riziko nákazy covidem-19 dostala červenou barvu.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 20:12|

Některé školy kvůli obavám z nákazy vyhlásily mimořádné volno. ČVUT a VŠE přeruší výuku

Vedení Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) se rozhodlo od úterý do 22. března přerušit výuku. Jde o preventivní opatření proti šíření koronaviru. V pondělí se kvůli obavám z koronaviru neotevřelo více škol po celém Česku, mezi nimi je například i pražská Vysoká škola ekonomická (VŠE).
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 18:57|

Náraz bagru posunul železniční most. Vlaky nedojedou z Plzně do Klatov

Z Plzně do Klatov nejezdí vlaky a zůstane to tak až do čtvrtka. Nemohou přes most nad silnicí v Dobřanech, do kterého naboural bagr. Most má narušenou statiku, konstrukce je posunutá směrově i výškově.
18. 6. 2019|