TÉMA

Anna Kameníková

Chce říct děkuji, dokud ví, co to slovo znamená. Hrdinka inscenace Vděk trpí afázií

Pražské Divadlo Viola v české premiéře převedlo na jeviště knihu Vděk, jejíž autorkou je francouzská prozaička Deplhine de Viganová. Úsměvný a zároveň dojemný příběh přibližuje afázii, poruchu, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. V hlavní roli se představuje Klára Cibulková.
13. 11. 2023|

Formuli 1 pilotoval McQueen či Damon. Teď jim v Grand Prix konkurují Hádek, Ferro a Kozub

Režisér Jan Prušinovský natáčí podle vlastního scénáře „lehce testosteronovou komediální roadmovie“. Do hlavních rolí obsadil Kryštofa Hádka, Robina Ferra a Štěpána Kozuba. První klapka filmu Grand Prix padla na začátku května na Českolipsku, štáb ale natočí i Velkou cenu formule 1 ve Španělsku. Vášeň pro motosport je totiž další fanouškovství, které Prušinovský ve své novince zkoumá. Zahraniční snímky ze závodnického prostředí zajímá spíše rivalita pilotů formule.
13. 5. 2021|

Vánoční pohádky vystřídají na ČT zaměněné děti, Němcová i nové časosběry Heleny Třeštíkové

Česká televize chystá novinky na blížící se svátky i začátek roku 2021. Vánoční program by měl slovy generálního ředitele Petra Dvořáka divákům dopřát, aby „si odpočinuli od šílené doby“. Třeba u nových pohádek. V lednu na ně čeká hraný příběh o spisovatelce Boženě Němcové nebo nové časosběrné dokumenty v režii Heleny Třeštíkové. Oblíbené kriminální seriály ukážou vyšetřování v současném Brně i prvorepublikové Praze.
15. 12. 2020|

Ze psaní se stala terapie. Anna Geislerová ztvárnila Boženu Němcovou v nové sérii i audioknize

Dvacet let života Boženy Němcové přibližují dopisy, které psala nebo dostávala od svých přátel. Ve studiu se k nim teď vracejí Anna Geislerová a Igor Orozovič, kteří korespondenci dávají podobu audioknihy. Pro Geislerovou je to už druhá cesta k Němcové. V novém roce začne Česká televize vysílat životopisnou minisérii, ve které si spisovatelku zahrála.
25. 11. 2020|

Není třeba si něco namlouvat. Nejlepší audioknihou je Dědina, cenu má i prvotina Jakuba Szántó

Absolutním vítězem v cenách Audiokniha roku 2019 byla vyhlášena Dědina. Grotesku ze současné vesnice napsala původně Petra Dvořáková. Nejlepší interpretkou je Anna Kameníková, interpretem pak Jan Vlasák. Porotu zaujala i audiokniha podle publikace novináře Jakuba Szántó z České televize. Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova získal Jiří Dvořák. Celkem bylo uděleno dvanáct ocenění.
23. 4. 2020|

Mramorová socha Boženy Němcové ožije, minisérie představí příběh vášně a utrpení

Jako bolestný příběh plný vášně popisuje svou novou roli Aňa Geislerová, která ztvární Boženu Němcovou. Tvůrci slibují, že oživí mramorovou sochu, jíž se spisovatelka stala kvůli povinné četbě. Natáčení televizní minisérie mapující příběh české literátky odstartovalo v pondělí v Novém Městě nad Metují.
12. 8. 2019|

Tomáš Vorel se vydal na další filmovou Cestu. Z města, do lesa a teď domů

Režisér Tomáš Vorel pokračuje ve svých „Cestách“. Po Cestě z města a Cestě do lesa dotáčí v těchto dnech Cestu domů. Stejně jako předchozí dva snímky se i třetí příběh zabývá vztahem člověka k přírodě a venkovu.
18. 6. 2019|