TÉMA

Lužnice

V Plané nad Lužnicí otevřeli opravený most, jediný ve městě

Po dvou letech oprav otevřeli v Plané nad Lužnicí na Táborsku most, který spojuje dvě části města oddělené řekou. Náklady na jeho vybudování se vyšplhaly na víc než dvě stě dvacet milionů korun. Po dobu výstavby museli lidé využívat pro dopravu přes Lužnici provizorní most, na němž provoz řídily semafory.
15. 9. 2023|

Třeboňské bahno hnojí pole. Jeho vyvezení navíc pomůže vodním tokům od sinic

Více než tři sta tun fosforu ročně se dostane do Orlické přehrady. Právě kvůli tomu rostou sinice, které kazí vodu v nádrži. Snížit množství fosforu se už pokoušejí rybáři v povodí řeky Vltavy, kteří těží bahno a nabízejí ho zemědělcům jako hnojivo. Narážejí ale na vysoké náklady na práci a laboratorní testy.
12. 6. 2023|

Meteorologové varují před rozvodněním řek. Někde se mohou dostat na druhý stupeň

Vydatný déšť, který v úterý odpoledne zasáhne jih Čech a východní polovinu země, rozvodní řeky. Jejich hladiny mohou dosáhnout na první, ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity. Týká se to zejména povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Maximální výšky by hladiny řek podle něj měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech by toky měly kulminovat ve čtvrtek.
16. 5. 2023|

V řekách ještě teče hodně vody, Nežárka klesla těsně pod druhý povodňový stupeň

Rozvodněno bylo po deštích z konce minulého týdne v úterý odpoledne stále šest řek na jedenácti měřicích stanicích v celém Česku. Večer počet míst s povodňovou aktivitou klesl na rovnou desítku. Nyní jsou už všechny na prvním stupni povodňové aktivity. Nežárka dlouho držela stupeň druhý, v 15:30 klesla těsně pod něj. Výstraha v souvislosti s povodněmi platí už jenom v Praze, vyhlášena je do středečního dopoledne.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 21:13|

Hladiny řek v Česku jsou po deštích stále zvýšené. První povodňový stupeň platí na dvaceti místech

Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně dvaceti místech v Česku, včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny některých řek v Česku mohou být podle meteorologů zvýšené až do úterního poledne.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 16:26|

Vydatný déšť a sněžení zkomplikovaly dopravu. Meteorologové varují před povodněmi

Sníh v pátek zkomplikoval na některých místech dopravu. Třeba u obce Kubova Huť na Prachaticku v obou pruzích uvázly kamiony. Výstraha před sněhem platí na Šumavě a v Novohradských horách. Meteorologové varují také před vydatným deštěm a povodněmi. Nejnižšího povodňového stupně mohou dosáhnout menší přítoky Labe, Sázavy, Lužnice, Dyje nebo Berounky. V pátek večer ale některé toky dosáhly i druhého stupně.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 22:06|

Česko zasáhnou vydatné deště, můžou zvednout hladiny některých toků

Během noci na pátek začne na většině Česka vydatně a trvale pršet. Nejvíc srážek spadne v centrální a jižní části republiky, kde déšť zvedne hladiny některých řek, upozornili meteorologové. Prvního, tedy nejnižšího povodňového stupně, můžou dosáhnout zejména menší přítoky středního Labe, povodí Sázavy, Lužnice, Dyje a Berounky. Jen na Chrudimsku platí přísnější varování – povodňová pohotovost. Předpověd Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ukazuje, že zbytek týdne proprší, přičemž na horách připadne i sníh.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 12:00|

Na Plzeňsku hrozí kvůli dešti povodně. Hasiči zasahovali na pražském vršovickém nádraží

Vydatný déšť zvedl hladiny řek, meteorologové varovali před povodněmi v Černošicích a v Praze, kde se dostal na druhý stupeň Botič. Výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí vyhlásili také na Plzeňsku a Rokycansku, kde je na třetím stupni řeka Klabava. Do pondělka platí varování před vydatnými dešti.
20. 8. 2022Aktualizováno20. 8. 2022, 23:59|

Nové výjezdové stanoviště záchranky ve Veselí nad Lužnicí má zlepšit dostupnost pro rekreační oblasti

Jihočeská záchranná služba využívá nové výjezdové stanoviště ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Má mimo jiné zajistit lepší dostupnost pro rekreační oblasti v okolí řek Lužnice a Nežárka nebo zatopených pískoven v okolí Třeboně. Vybudování nové stanice stálo přibližně dva miliony korun.
6. 8. 2021|

Policisté našli v řece Sázavě těla obou hledaných mladíků

Potápěči našli v neděli v řece Sázavě na Kutnohorsku těla mladíků, po nichž od čtvrtka pátrali. Policisté je objevili několik set metrů od tábora v Soběšíně, v němž se chlapci ubytovali. U obou byla nařízena soudní pitva.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 13:43|

Česko čekají další vydatné deště. Výstraha platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského

V jižních Čechách bude v noci na středu vydatně pršet. Meteorologové předpokládají, že za 24 hodin spadne až 70 litrů vody na metr čtvereční. V povodí horní Vltavy až po nádrž Orlík v noci stoupnou hladiny většiny řek, nemělo by ale jít o přívalové povodně. Během středy by řeky měly překročit místy i druhý povodňový stupeň ze tří, čili stav pohotovosti. Menší toky by měly kulminovat ve středu během dne, Lužnice ve čtvrtek. Nejvyšší vzestup se předpokládá v povodí Blanice. Uvádí to výstražná informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského kraje.
9. 6. 2020|

Jezy berou výrazně méně životů. Nebezpečné úseky řek se pro vodáky daří zabezpečovat

Mrtvých na jezech v Česku ubývá. Zatímco v roce 2010 bylo utonulých šestnáct, loni na jezech zemřeli jen tři lidé. Vyplývá to ze statistik ministerstva zemědělství. Podle vodáků se situace zlepšuje hlavně díky zabezpečování riskantních míst: ze 150 nebezpečných jezů má záchranné prvky už třetina z nich. Letos se vodáci zaměřili na dva takové jezy, Pilař na Lužnici a Mrskoš na Otavě.
18. 6. 2019|