TÉMA

Tvrdonice

Obce na Břeclavsku po letech sucha zasáhla komáří kalamita

Po letech sucha obce na Břeclavsku opět pociťují nápor komárů. V Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí i v okolí obcí Lanžhot a Tvrdonice zaznamenali jihomoravští hygienici velmi vysokou až kalamitní aktivitu komárů. Mnohé tůně jsou ale již vyschlé, a tak se v nejbližší době nebudou objevovat noví komáři, řekl Oldřich Šebesta z protiepidemického odboru hygienické stanice.
3. 7. 2023|

Policisté na hranicích se Slovenskem zadrželi devět převaděčů

Od půlnoci jsou obnoveny policejní kontroly na hranicích se Slovenskem. Zaměřeny jsou na sedmadvacet bývalých přechodů, jinudy není možné mezi oběma zeměmi cestovat. Opatření se tak dotýká i zelené hranice či turistických tras. Výjimky platí pro zemědělce, lesníky, myslivce nebo rybáře. Česko tak reaguje na zvýšený tranzit především syrských běženců. Od půlnoci zadržela policie přes 198 migrantů a devět převaděčů.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 19:15|

Střechy i zdi pryč, vysklená okna nebo pohozená auta. Katastrofu na jižní Moravě přibližují fotografie

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se ve čtvrtek večer prohnala především na Břeclavsku a Hodonínsku, nejhůře postižené jsou obce Lužice, Hrušky, Mikulčice, Tvrdonice, Moravská Nová Ves. Bouře ničila domy, auta i zeleň. Záchranáři ošetřili a do nemocnic převezli desítky lidí. Část budov zničených tornádem bude nutné zcela zbourat a ulice vystavět znovu.
25. 6. 2021|

Chráněné území kolem Moravského krasu je větší, hospodaření na polích se změní

O šest kilometrů čtverečních se zvětšila rozloha chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Jde o první změny území po více než 60 letech. Nařízení vláda schválila už letos v dubnu, teď přechází do praxe. Nová chráněná krajinná oblast (CHKO) by také mohla vzniknout na jižní Moravě u soutoku řek Dyje a Morava.
12. 7. 2019|

Na Břeclavsku se objevil medvěd. Viděli ho cyklisté a zachytila fotopast myslivce

Na jihu Moravy se objevil medvěd. Minulý pátek ho zachytila fotopast jednoho z myslivců v lokalitě Littner u Bzence na Hodonínsku. O víkendu pak zvíře údajně viděla dvojice cyklistů u Tvrdonic. Radnice města Břeclav varuje před zvířetem i na svých webových stránkách.
17. 6. 2019|