TÉMA

Jiří Lněnička

Odvolací soud potrestal Benešovou za restituci Bečvářova statku opět podmínkou

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové znovu tříletý podmíněný trest v kauze restitucí takzvaného Bečvářova statku v miliardové hodnotě. Vinnou z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby byla žena uznána už dřív, podmíněný trest ale zrušil Nejvyšší soud. Nesouhlasil s mimořádným snížením trestu pod pětiletou spodní hranici trestní sazby. Podle rozhodnutí odvolacího senátu se změnily okolnosti. Žena je ve špatném zdravotním stavu a stará se o nemocnou matku.
13. 9. 2023|

Bývalá ředitelka pozemkového úřadu v Praze Benešová opět dostala v kauze Bečvářova statku podmínku

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové tříletý podmíněný trest v kauze takzvaného Bečvářova statku. Uznal ji vinnou z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Žena byla spolu s dalšími dvěma úředníky – Janem Horákem a Petrem Chmelíkem – obžalovaná z toho, že nezákonně přiřkla Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Marii Bečvářovi. Způsobili tak škodu nejméně 1,4 miliardy korun.
1. 2. 2023|

Odvolací soud potvrdil dvacet let ve vězení pro Čecha, který bojoval na Donbasu proti Ukrajině

Odvolací soud potvrdil trest dvaceti let ve vězení pro Čecha, který bojoval po boku Ruskem koordinovaných sil v Donbasu na Ukrajině. Třiatřicetiletý Martin Kantor jim pomáhal v ozbrojeném boji proti Ukrajinským ozbrojeným silám.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 15:14|

Ministryně spravedlnosti nenavrhne potrestání soudce Lněničky za výroky v kauze Nečesaný

Ministryně spravedlnosti nenavrhne kárné řízení soudce Jiřího Lněničky za jeho výroky k rozsudku v kauze Lukáše Nečesaného. Českou televizi o tom informovala Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva. Podnět k zahájení kárného řízení podal spolek Šalamoun. Podle něj by měl být soudce Lněnička odvolán z funkce kvůli tomu, že osvobozující rozsudek nad Lukášem Nečesaným označil za špatné rozhodnutí.
17. 6. 2019|