TÉMA

Státní podpora

Česko musí podle Evropské komise zajistit vrácení části podpory vyplacené velkým zemědělcům

Evropská komise (EK) dospěla k závěru, že investiční podpora poskytnutá Českem v letech 2017 a 2018 některým velkým tuzemským zemědělským podnikům není v souladu s pravidly Evropské unie pro státní podporu. Česko tak podle ní musí zajistit vrácení této podpory. Jména firem ani informace o rozsahu podpory sdělení EK neobsahuje. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že se jedná zhruba o 24,5 milionu korun, které bude muset stát vrátit a vymáhat je od žadatelů o podporu. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý doplnil, že podpora byla vyplacena z českých zdrojů a bude se vracet do českého rozpočtu.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 12:48|

Státní podpora bydlení stojí miliardy, na trh má ale zanedbatelný vliv, tvrdí NKÚ

Stát vynakládá na podporu bydlení miliardy, na trh s bydlením to má ale jen okrajový vliv, vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle něj hlavní problémy bytové politiky, zejména dostupnost a kvalita bytového fondu, dlouhodobě přetrvávají. NKÚ kontroloval peníze vynakládané ministerstvem pro místní rozvoj a Státním fondem podpory investic. Obě instituce vydaly na podporu bydlení v letech 2016 až 2021 dohromady 13,9 miliardy korun a podpořily více než 4500 projektů.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 14:57|

Stavební spořitelny slibují dorovnání snížené státní podpory. Ale jen novým klientům a dočasně

Od příštího roku klesne maximální státní podpora stavebního spoření, místo dvou tisíc dostanou střadatelé pouze tisíc korun. Platit to bude u všech smluv, kterých jsou zhruba tři miliony. Některé stavební spořitelny už oznámily, že novým klientům částku dorovnají. Nabídka je ale časově omezena.
20. 12. 2023|

Ukrajinské uprchlíky zřejmě čeká další omezení státní podpory. Mnozí se stěhují do levnějšího

Uprchlíci z Ukrajiny zřejmě přijdou příští rok o další část státní podpory. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by se to mělo týkat třeba nouzového ubytování. Po poslední úpravě z letošního července už přišla podle resortu práce o možnost bydlení zdarma asi tisícovka takzvaných zranitelných běženců, ke kterým patří matky s dětmi nebo senioři.
3. 11. 2023|

„Hřiště se srovnává. Musíme brát čínské automobilky velmi vážně,“ řekl Jahn

Evropská komise vytáhla do boje s čínskými automobily. Podle její předsedkyně Ursuly von der Leyenové Peking možná zvýhodňuje vlastní výrobce masivními dotacemi. Podle prezidenta Sdružení automobilového průmyslu a člena představenstva Škody Auto Martina Jahna by však obchodní válka nikomu neprospěla. Čína se navíc v některých oblastech stává technologickým lídrem. „Evropské automobilky bych ale neodepisoval,“ řekl v pořadu Interview ČT24.
14. 9. 2023|

Odhodlání ukrajinských uprchlíků je ohromující, nechtějí být závislí na pomoci, hodnotí expert

I rok po začátku ruské invaze na Ukrajinu zůstává v Evropě podle aktuálních dat Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) na osm milionů prchajících z válkou zdevastované země. Další miliony jsou pak vysídlené přímo ve své domovské zemi. Největší uprchlická krize v Evropě od druhé světové války ovšem podle expertů ukázala také velké odhodlání a houževnatost Ukrajinců na jedné straně a ochotu evropských zemí jim pomáhat na straně druhé. To se týká i Česka, kde podle odhadů stále zůstávají statisíce obyvatel agresí ničeného státu.
19. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 15:03|

Schodek rozpočtu chtějí Fiala se Stanjurou snížit pomocí rušení daňových výjimek i propouštění úředníků

Vláda trvá na své ambici mít v rozpočtu na příští rok schodek o 70 miliard korun nižší než letos. Pomoci by tomu měly změny v daních a důchodech a také snížení počtu státních zaměstnanců. Úpravy daní by ale podle premiéra Petra Fialy (ODS) neměly zvýšit celkové daňové zatížení. Vláda uvažuje hlavně o rušení daňových výjimek. Po inspekční návštěvě na ministerstvu financí u Zbyňka Stanjury (ODS) řekl jeho vládní i stranický šéf, že do parlamentu by se měl konsolidační balíček dostat na jaře.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 19:58|

Evropská komise schválila státní podporu 7,5 miliardy korun České poště

Evropská komise (EK) schválila státní podporu České poště. Zamýšlených 7,5 miliardy korun jí v souladu s pravidly Evropské unie náleží jako náhrada za plnění povinnosti univerzální poštovní služby v letech 2018 až 2022. Komise to v pondělí uvedla v uveřejněném sdělení. Univerzální služba obsahuje například povinnost provozovat 3200 poboček nebo doručovat na všechny adresy v České republice každý pracovní den. Tyto služby jsou přitom ztrátové, proto je stát doplácí.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 12:59|

Brusel vyšetřuje plánovanou státní podporu rozšíření elektrárny Dukovany

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat, zda je plánovaná státní podpora rozšíření české Jaderné elektrárny Dukovany v souladu s pravidly Evropské unie. Komise to oznámila ve čtvrtek v tiskové zprávě. Plánovaná podpora zahrnuje mimo jiné státní půjčku s nízkými úroky, která by měla pokrýt veškeré náklady na výstavbu. Je to zhruba 7,5 miliardy eur (téměř 186 miliard korun).
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 12:48|

Brusel vyšetřuje státní podporu digitálního televizního vysílání v Česku

Evropská komise (EK) zahájila hloubkové šetření státní podpory, kterou Česká republika hodlá poskytnout provozovatelům zemského digitálního televizního vysílání (DTT), mimo jiné i České televizi. Šetření má posoudit, zda je pomoc v souladu s unijními pravidly pro státní podporu, uvedla Komise v pátečním sdělení. Zahájením šetření se nepředjímá jeho výsledek.
3. 6. 2022|

Zájem o alternativní zdroje energie mnohonásobně vzrostl. Na tepelná čerpadla si domácnosti počkají

Zájem domácností o nové zdroje elektřiny a tepla vzrostl v prvním čtvrtletí ve srovnání s loňskem čtyřnásobně. Vyplývá to z žádostí o státní podporu. Poptávka je hlavně po fotovoltaice a tepelných čerpadlech. Firmy se tak nyní snaží posílit své kapacity, ale ne všude se výměna stihne do zimy.
17. 5. 2022|

Na hypotéku kvůli vyšším sazbám dosáhne méně lidí, spořicí účet peníze neochrání. Experti radí investovat

Zvýšení základní úrokové sazby na 4,5 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu za posledních 20 let, může řadě Čechů například ztížit pořízení vlastního bydlení. Po aktuálním kroku České národní banky (ČNB) by ale měli zpozornět třeba i lidé, kteří mají uložené peníze na spořicích účtech nebo ve stavebním spoření. Experti tak radí investovat.
3. 2. 2022|

Politici napříč spektrem se shodují na potřebě dostupného bydlení, prosadili by ho družstevní výstavbou nebo dotacemi obcím

Na vlastní byt si lidé v Česku vydělávají nejdéle v Evropě, navíc ceny bytů a domů po epidemii koronaviru ještě poskočily. Politici se shodují na potřebě dostupného bydlení. Prosadili by ho větší družstevní výstavbou nebo rozšířením bytových fondů obcí. O regionálním rozvoji a také dopravě debatovali zástupci devíti politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně ve speciálu Událostí, komentářů, sešli se v historické tramvajové vozovně v pražských Střešovicích. Debatu moderovala Jana Peroutková.
7. 5. 2021|

Čína přece jen není tržní ekonomika a musí se s antidumpingovými cly smířit. Spor ve WTO se zastavil

Světová obchodní organizace (WTO) na žádost Pekingu zastavila spor ohledně toho, zda Číně náleží status tržní ekonomiky. Peking tak musí i nadále akceptovat antidumpingová cla na levné čínské zboží ze strany Evropské unie a Spojených států, informovala s odkazem na rozhodčí výbor WTO agentura Reuters.
17. 6. 2019|