TÉMA

WTO

Ukrajinské obilí chceme dostat skrze koridory do třetích zemí, říká Výborný. Řešíme to tady a teď, oponuje Balaštíková

Trojice středoevropských zemí –⁠ Polsko, Maďarsko a Slovensko –⁠ setrvává ve svém embargu na dovoz ukrajinského obilí. Kyjev na to reagoval stížností u Světové obchodní organizace (WTO). Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je nutné zatlačit na export obilí z Ruskem napadené země skrze solidární koridory. Poslankyně a členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO) v debatě v Událostech, komentářích uvedla, že se problém řeší jen současně, bez výhledu do budoucna.
22. 9. 2023|

Polsko přestalo Ukrajině dodávat zbraně. Teď vyzbrojujeme vlastní armádu, oznámila Varšava

Polsko již nedodává zbraně Ukrajině, protože vyzbrojuje vlastní armádu. V době pokračujícího sporu o vývoz ukrajinského obilí to ve středu uvedla kancelář polského premiéra Mateusze Morawieckého. Polský ministr pro správu státních aktiv Jacek Sasin ve čtvrtek řekl, že Polsko nedodává zbraně Ukrajině v současné době, jak to bude v budoucnu, se uvidí. Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy si mnozí výrok premiéra interpretovali nejhůře, jak to jen šlo.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 21:51|

Mír na Ukrajině nesmí diktovat Rusko, řekl Pavel v OSN. Kritizoval čínské manévry u Tchaj-wanu

Prezident Petr Pavel v projevu před Valným shromážděním OSN odsoudil vojenské aktivity Číny v Tchajwanském průlivu. Bezpečnost podle něj ohrožuje i postup Íránu a KLDR a jejich testy jaderných a mezikontinentálních balistických raket. Pavel také zdůraznil, že Ukrajina si zaslouží mír, který bude uzavřen za podmínek stanovených Kyjevem. Klid zbraní nesmí být založený na nespravedlivém kompromisu a jeho podobu nemůže diktovat Rusko coby agresor, prohlásila hlava státu.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 12:18|

Trumpova cla na dovoz hliníku a oceli byla podle WTO proti pravidlům. Washington protestuje

Cla na dovoz hliníku a oceli do Spojených států, která americká vláda zavedla za úřadování bývalého prezidenta Donalda Trumpa, byla v rozporu s globálními obchodními pravidly. V pátek o tom podle agentury Reuters ve svém rozsudku rozhodla Světová obchodní organizace (WTO). Washington její rozhodnutí kritizuje.
9. 12. 2022|

Čína se rozloučila s mocným exprezidentem Ťiang Ce-minem. Hold mu vzdal i Si Ťin-pching

V Pekingu se v úterý konal pohřeb Ťiang Ce-mina, bývalého mocného čínského prezidenta z let 1993 až 2003 a generálního tajemníka komunistické strany v letech 1989 až 2002. Čínské úřady vyzvaly veřejnost, aby pohřeb sledovala v přímém televizním přenosu a vyjádřila tak zesnulému úctu, napsala agentura Kjódó.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 22:18|

Na Ukrajině pokračovaly evakuace civilistů, Mariupolu se to ale netýká

Ve čtvrtek se otevřelo několik koridorů pro evakuaci civilistů z měst obléhaných ruskou armádou. Již čtvrtý den se však nedaří evakuace z Mariupolu, městu navíc podle Červeného kříže dochází jídlo i pití. U Kyjeva učinil ruský konvoj jen malý posun a utrpěl další ztráty, uvádí Britové. Ruské invazní síly dosud na Ukrajině zničily infrastrukturu, budovy a další hmotný majetek za nejméně 100 miliard dolarů, řekl hlavní ekonomický poradce ukrajinské vlády Oleh Ustenko. Při středečním útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu zemřeli tři lidé, včetně dítěte, uvedla ukrajinská agentura Unian. Dosud bylo evakuováno přes 400 tisíc lidí, informoval ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 20:17|

Evropská unie viní Čínu z obchodní diskriminace Litvy. Zahájila řízení u WTO

Evropská unie zahájila u Světové obchodní organizace (WTO) řízení proti Číně kvůli tomu, že ji viní z diskriminačních praktik vůči Litvě. Oznámila to Evropská komise. Podle unijní exekutivy bylo proti Číně zahájeno řízení poté, co další pokusy o vyřešení sporu selhaly.
27. 1. 2022|

USA chtějí uvolnit vakcinační patenty, EU to zvažuje. Dle firem tím naruší produkci

Spojené státy v rámci boje proti pandemii covidu-19 podporují uvolnění patentů na vakcíny proti tomuto onemocnění. Iniciativu už podpořil prezident Joe Biden. Dle Bílého domu Washington podporuje ochranu duševního vlastnictví, globální pandemie ale žádá výjimečné kroky. Evropská unie je připravena o uvolnění patentů jednat, podporují ho francouzští, němečtí či jihoafričtí politici, proti jsou naopak farmaceutické firmy.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 14:49|
Interview ČT24

Vodárenské přehrady jsou nutné, věří Brabec. Veřejný zájem prý může převýšit zájem ekologický

Letošní léto nebylo extrémní, ale normální. Kdyby pokračovalo sucho z minulých let, Česko by mělo velký problém, řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v Interview ČT24. Češi si podle něj více váží vody. Jeho resort má plány na desítky tisíc malých projektů, které mají pomoci vodu v krajině zadržet. Mluví se ale i o dílech velkých – veřejný zájem na stavbě vodárenské přehrady může dle Brabce převýšit zájem ekologický.
28. 8. 2020|

Londýn je podle Johnsona připraven na australský model vztahů s EU. Ten je velmi volný

Pokud se Británie nedohodne s Evropskou unií na podobě budoucích vztahů, je Londýn připraven nahradit těsné vazby s Bruselem volným partnerstvím australského typu. Britský premiér Boris Johnson to podle agentury Reuters v sobotu řekl svému polskému protějšku Mateuszovi Morawieckému. Austrálie nemá s EU uzavřenu žádnou všeobecnou obchodní smlouvu, výměna zboží se tak většinou řídí pravidly Světové obchodní organizace (WTO).
27. 6. 2020|

Průmyslová výroba v srpnu meziročně klesla o 3,8 procenta

Průmyslová výroba v srpnu meziročně klesla o 3,8 procenta po červencovém růstu 5,6 %. Letošní srpen měl ale o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 1,2 procenta. Nižší byla zejména výroba počítačů a elektronických přístrojů a zpracování kovů, naopak rostl automobilový nebo farmaceutický průmysl. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Český průmysl ale na druhou stranu stále odolává obchodním válkám i brexitu, analytici se původně obávali hlubšího poklesu.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 13:06|
Obchodní války

Trest za subvencování Airbusu. USA uvalí cla na letadla a další zboží z Evropy

Světová obchodní organizace (WTO) kvůli nezákonnému subvencování evropského výrobce letadel Airbus povolila Spojeným státům uvalit cla na zboží z Evropské unie, jehož roční dovoz do USA dosahuje 7,5 miliardy dolarů (zhruba 177 miliard korun). USA již uvedly - podle pracovníků Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR) - že v reakci na verdikt WTO zavedou 18. října odvetná cla 10 procent na evropská letadla a 25 procent na zemědělské a průmyslové zboží.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 22:20|

Brexit bez dohody by stál automobilky skoro šest miliard eur na nákladech

Zavedení desetiprocentních cel Světové obchodní organizace (WTO) na automobily i náhradní díly v případě brexitu bez dohody může znamenat zvýšení nákladů pro průmysl a v konečném důsledku i spotřebitele v EU a Velké Británii až o 5,7 miliardy eur, tedy asi 147 miliard korun. Ve společné výzvě to uvedli zástupci evropských automobilek včetně českého Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP).
23. 9. 2019Aktualizováno23. 9. 2019, 15:36|

WTO se ve sporu o cla z Obamovy éry přiklonila na stranu Číny. Peking by tak mohl uplatnit sankce

Světová obchodní organizace (WTO) otevřela cestu sankcím, které by mohla začít uplatňovat Čína za americká cla z éry prezidenta Baracka Obamy. Spojené státy totiž podle WTO neplnily v plném rozsahu její rozhodnutí. USA by mohly čelit opatřením ze strany Pekingu, pokud Washington nezruší určitá cla, která porušují pravidla organizace.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 20:18|

Čína přece jen není tržní ekonomika a musí se s antidumpingovými cly smířit. Spor ve WTO se zastavil

Světová obchodní organizace (WTO) na žádost Pekingu zastavila spor ohledně toho, zda Číně náleží status tržní ekonomiky. Peking tak musí i nadále akceptovat antidumpingová cla na levné čínské zboží ze strany Evropské unie a Spojených států, informovala s odkazem na rozhodčí výbor WTO agentura Reuters.
17. 6. 2019|