TÉMA

HZS Olomouckého kraje

Silný vítr v několika krajích lámal stromy a brzdil dopravu

Kvůli větrnému počasí museli hasiči z Vysočiny přes den zasahovat u pětadvaceti událostí, nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Problémy v železniční dopravě působil i na Orlickoústecku. Výstraha před větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí pro východní polovinu Česka do středečního večera.
včera|

Na Šumpersku sjel autobus se studenty do příkopu, dva z nich se zranili

U Rejchartic na Šumpersku sjel před polednem autobus převážející studenty do příkopu. Dva z nich se při nehodě zranili. Autobus zůstal nakloněný a hrozilo, že se převrátí. Cestující proto rozbili okna a z autobusu postupně vylezli. Zraněné studenty záchranná služba odvezla do nemocnice.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 15:27|

Adrenalin je hnal vstříc plamenům. Hejtman i hasiči ocenili muže, kteří zachránili cestující z hořícího vlaku v Olomouci

Adrenalin, zmatek i panika provázely osudové okamžiky dvojice mužů, kteří se letos v polovině října zasloužili o záchranu cestujících z hořícího vlaku v Olomouci. Lidem, kteří se vzápětí po nárazu vlaku do kamionu ocitli v uzavřeném hořícím voze, se snažili oba pomoci – jeden zevnitř, druhý zvenčí. Vlakvedoucího Romana Juřenu a Lukáše Dudíka za jejich obětavou pomoc ocenil hejtman Josef Suchánek (STAN) a krajský ředitel hasičů Karel Kolářík. Okolnosti nehody se stále vyšetřují.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 20:09|

Škoda po srážce na železničním přejezdu v Olomouci je 36 milionů. Hasiči vyzdvihli reakci vlakvedoucího

Škoda po úterní srážce kamionu s vlakem na přejezdu v Olomouci-Bělidlech se dostala na 36 milionů korun. Kromě škody kolem 26 milionů na vlakové soupravě a kamionu, které pohltil po nárazu požár, vznikla další na zničené infrastruktuře železniční a tramvajové trati, a to deset milionů korun, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Železniční doprava na trati už byla obnovena, tramvaje úsekem zatím nejezdí. Hasiči ocenili reakci vlakvedoucího, který podle nich zachránil cestujícím život.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 15:13|

Hasiči měli kvůli bouřkám stovky výjezdů. Na Olomoucku i Mělnicku po zásahu bleskem hořelo

Hasiči mají po středečních silných bouřkách na kontě stovky výjezdů po celém Česku. Středočeští hasiči vyjížděli ve středu večer a v noci na čtvrtek nejčastěji k popadaným stromům a odčerpávání vody. V Tuhani na Mělnicku zapálil ve středu večer blesk stodolu, škoda je 3,5 milionu korun. Požáry v souvislosti s úderem blesku likvidovali také hasiči na Olomoucku. Ve Šternberku hořela střecha dílny u rodinného domu a v Uničově – Dolní Sukolomi střecha zemědělského objektu. V Pardubickém kraji spadlé stromy zastavily vlakovou dopravu a stovky domácností byly kvůli poruchám na vedení vysokého napětí bez proudu.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:21|

Škoda po výbuchu domu v Olšanech u Prostějova přesáhla dvanáct milionů

Škoda způsobená při červencovém výbuchu plynu v rodinném domě v Olšanech u Prostějova je předběžně vyčíslena na více než dvanáct milionů korun. V pondělí o tom informoval krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Podle informací ČTK se už potvrdilo, že šlo o úmysl, vyplývá to i ze změny právní kvalifikace. Případ nyní kriminalisté vyšetřují jako obecné ohrožení se sazbou osm až patnáct let. Původní kvalifikace byla obecné ohrožení z nedbalosti.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 14:22|

Požáry na Zlínsku a Olomoucku už hasiči zlikvidovali. Pomohl jim déšť

Hasičům se už podařilo zlikvidovat požár u Lukovečku na Zlínsku. Oheň se i kvůli suchu rychle šířil a postupně zasáhl plochu zhruba devíti hektarů. Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu ze čtyř. Škoda je asi 200 tisíc korun. V boji s plameny ve vojenském újezdu Libavá byli úspěšní i olomoučtí hasiči. Jednotky se z místa po náročném zásahu vrátily na základny, řekl mluvčí Zdeněk Hošák. K uhašení ohnisek výrazně dopomohlo i deštivé počasí. Příčinu i výši škody vyšetřovatelé zjišťují.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 13:52|

Hasiči odklidili trosky po výbuchu domu v Olšanech. Explodoval plyn, policie nevyloučila úmyslné jednání

Hasiči dokončili úklid trosek po pondělním výbuchu v domě v Olšanech u Prostějova. Po třech dnech je tedy průjezdná silnice spojující náves s nedalekou dálniční křižovatkou. Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové potvrdilo vyšetřování, že v domě v pondělí explodoval zemní plyn. Příčinu exploze vyšetřovatelé hasičů ve spolupráci s kriminalisty stále zjišťují, pomoci by jim k tomu měla expertiza nalezených částí plynového potrubí a spotřebičů. V troskách domu v pondělí zahynul sedmapadesátiletý muž. Policie nevylučuje ani jeho úmyslné jednání, dům měl brzy jít do exekuce.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 20:50|

Obětí výbuchu v domě v Olšanech byl jeho majitel, zjistila policie. Ulice zůstává uzavřená

Obětí pondělního výbuchu v domě v Olšanech u Prostějova byl jeho majitel, zjistili policisté. Budova se po explozi zřítila, hasiči po několika hodinách nalezli v troskách mrtvé tělo. Příčinu výbuchu policie ještě neozřejmila. Podle zjištění České televize čelil muž exekuci a jeho dům měl jít v srpnu do dražby. Ulice, ve které k explozi došlo, bude podle mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážové uzavřena minimálně ještě celé úterý.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 20:06|

Hasiči z Olomoucka hasí požáry vodou z čistírny. Chtějí tak šetřit pitnou vodu

Hasiči v Česku při hašení požárů používají vodu z přírodních nádrží, ale často i z hydrantů, kde je upravená pitná voda, tedy i dražší. Hasiči z Olomouckého kraje se rozhodli, že budou touto vodou šetřit, k hašení skládky tak využili vodu z čistírny odpadních vod. Běžně se při hašení většího požáru spotřebují desítky tisíc litrů vody.
22. 3. 2022|

V domě v Litovli na Olomoucku zřejmě vybuchl plyn. Jeden člověk utrpěl vážné popáleniny

Olomoučtí hasiči zasahují v Litovli, kde v rodinném domě pravděpodobně vybuchnul plyn. Informoval o tom mluvčí hasičů Radek Buryánek. Jeden člověk se zranil, utrpěl popáleniny na celém těle. Dům je poničen. Ze sousedních budov bylo evakuováno devět lidí, mezi nimi dvě děti. Statika domů však výbuchem poškozena nebyla.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 21:05|

Na Šumpersku hořel autobus s desítkami cestujících, převážně dětí. Nikdo se nezranil

Olomoučtí hasiči v neděli před polednem likvidovali požár autobusu s přívěsem na kola poblíž Mírova na Šumpersku. Požár se výrazně rozšířil i do prostor pro pasažéry. V autobuse bylo jednačtyřicet cestujících, převážně dětí. Nikdo z nich nebyl zraněn, všichni se stihli dostat do bezpečí, uvedl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Cestující z místa přepravil evakuační hasičský autobus.
29. 8. 2021|

Při požáru domu ve Vidnavě se zranili dva lidé, hořelo i v Hranicích

Při požáru v objektu sociálního bydlení ve Vidnavě na Jesenicku se ve středu časně ráno zranili obyvatel bytu a dobrovolný hasič. Obyvatel utrpěl zranění poté, co před plameny vyskočil z okna bytu. Oba zranění skončili v péči olomouckých záchranářů. Příčinu požáru i škodu vyšetřovatelé zjišťují. Hasiči ráno likvidovali také další požár, a to v azylovém domě v Hranicích-Slavíči. Evakuováno tam muselo být 23 lidí. Matka a dvě děti byly převezeny do nemocnice kvůli pozorování.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 13:08|

Při požáru bytového domu v Moravském Berouně na Olomoucku zemřel jeden člověk

Při rozsáhlém požáru bytového domu v Moravském Berouně na Olomoucku ve čtvrtek večer zemřel jeden člověk. Z hořící budovy uteklo do bezpečí 17 lidí. Požár zničil střechu domu a v horním patře se v bytech propadly stropy, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Oheň podle policie způsobil škodu za několik milionů korun. Okolnosti nočního požáru budou zjišťovat vyšetřovatelé hasičů a policie.
29. 1. 2021|