TÉMA

Okinawa

Americká polní nemocnice na Okinawě se s japonskou armádou připravuje na možnou invazi Číny na Tchaj-wan

Spojené státy posílí takzvané Malé síly na Tchaj-wanu jako signál Číně, která kolem ostrova zintenzivňuje vojenské manévry. Americké jednotky se rozrostou ze sto na dvě stě mužů a žen. Jejich úkolem je hlavně pomáhat s výcvikem tchajwanské armády. Hlavní americké síly v oblasti mají základny nedaleko na japonské Okinawě. Česká televize natáčela cvičení japonské armády s americkou polní nemocnicí.
27. 12. 2023|

Jižní Korea čeká hlavní nápor tajfunu, přerušila část dopravy i průmyslu

Japonsko a Jižní Korea se vypořádávají s tajfunem Khanun. Země kvůli němu částečně zastavily leteckou i železniční dopravu a některé firmy přerušily výrobu. Korea vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti, nejhorší počasí čeká během čtvrtka. Na Japonsko míří nová bouře.
9. 8. 2023|

Peking uklízí po tajfunu Doksuri, další větrná smršť Khanun zasáhla Okinawu

Tajfun Doksuri způsobil v Pekingu v posledních dnech nejvydatnější deště za posledních 140 let, kdy se tento údaj ve městě měří. Při záplavách ve městě a okolí zemřelo nejméně dvacet lidí a dalších nejméně 27 se pohřešuje, uvedly úřady. Na japonskou prefekturu Okinawa udeřil tajfun Khanun. Bez proudu kvůli tomu byla ve středu ráno zhruba třetina tamních domácností a zhruba sedm set tisíc lidí dostalo výzvu k evakuaci. V souvislosti s tajfunem zemřel jeden člověk.
2. 8. 2023|

Tajfun Vongfong si na Filipínách vyžádal pět mrtvých, oslabený míří k Okinawě

Nejméně pět mrtvých a 25 zraněných si vyžádal tajfun Vongfong, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny a od té doby se po zeslabení na silnou tropickou bouři přehnal přes hlavní ostrov Luzon. Podle sobotního oznámení úřadů vyhnal tajfun více než 91 tisíc lidí z jejich domovů, ničil domy, způsoboval výpadky elektrického proudu a intenzivním deštěm vyvolával sesuvy půdy.
16. 5. 2020|

Archeologové našli vrak bitevní lodě Nevada. Nedokázaly ji potopit nálety, atomové pumy ani kamikadze

Američtí podvodní archeologové oznámili, že asi 120 kilometrů od pobřeží Havaje našli vrak bitevní lodě USS Nevada – jednoho z nejslavnějších vojenských plavidel v dějinách Spojených států. Odolala útoku na Pearl Harbor, náletům pilotů kamikadze i testům atomových bomb v atolu Bikini.
14. 5. 2020|

Na potopení největší bitevní lodi světa stačily dvě hodiny. Titán Jamato nedokázal vzdorovat letadlům

Světové oceány nikdy nebrázdila větší bitevní loď než majestátní japonská Jamato, kterou zničily americké bombardéry na sklonku války, 7. dubna 1945. Útoku, který trval zhruba dvě hodiny, se jich zúčastnilo téměř 400, jen zlomek ale uspěl. I zhruba dvě desítky zásahů ale stačily k tomu, aby se Jamato potopila. Zemřelo při tom 2475 členů posádky, zachránilo se jen 269 námořníků.
7. 4. 2020|

Čtvrt milionu mrtvých a měsíce krvavých bojů. Před 75 lety začala bitva o Okinawu

Před 75 lety se odehrála téměř tříměsíční bitva o japonský ostrov Okinawa, která vstoupila do historie jako nejkrvavější střetnutí v Tichomoří za druhé světové války. Američané se zde vylodili 1. dubna 1945, během bojů přitom ztratili na 12 tisíc mužů, zbytek úmrtí připadl na fanatické japonské obránce a civilisty. Obavy z dalších obrovských ztrát byly jedním z důvodů, proč americký prezident Harry Truman rozhodl na samém konci války o použití nové zbraně – atomové bomby.
1. 4. 2020|

Počet obětí koronaviru stoupl za jediný den o sedm desítek. Čína dokončila nemocnici ve Wu-chanu

Čína ve městě Wu-chan dokončila výstavbu druhé nové nemocnice s 1500 lůžky, která poslouží pacientům infikovaným novým typem koronaviru. Počet nakažených v zemi stoupl na víc než 28 tisíc, mrtvých je 563. Japonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že počet nakažených na výletní lodi Diamond Princess, která v pondělí večer zakotvila v přístavu Jokohama v Tokijském zálivu, se zvýšil z deseti na dvacet. Třináctý případ hlásí Německo.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 14:44|

Hrad Šuri, japonská památka UNESCO, z velké části lehl popelem

Na japonském ostrově Okinawa v noci na čtvrtek shořela velká část hradu Šuri, který je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Příčina požáru je nejasná. Popelem lehlo všech sedm hlavních budov v areálu, píše BBC. Jak britský zpravodajský web poznamenal, do tohoto požáru šlo o největší dřevěnou stavbu na Okinawě.
31. 10. 2019|
Počasí

Čínu zasáhl nejsilnější tajfun za posledních pět let. Lekima má nejméně 18 obětí

Nejméně osmnáct lidí v sobotu zemřelo, když k pobřeží Číny dorazil tajfun Lekima. Dalších čtrnáct lidí se pohřešuje, uvedla s odvoláním na čínskou televizi agentura AP.  Lekima je sice už devátým tajfunem, který letos Čínu zasáhl, je ale nejsilnějším za posledních pět let.
10. 8. 2019Aktualizováno10. 8. 2019, 18:12|

Ostrovní stát Palau vytvořil obří oceánskou rezervaci. Ale povolil do ní přístup japonským rybářům

Tichomořský stát Palau se nedávno rozhodl, že vytvoří obří mořskou rezervaci, kde by mohli žít mořští tvorové bez obav před lidským vlivem. Nyní plány „lehce“ doplnil – v těchto vodách budou moci lovit ve velkém japonští rybáři.
17. 6. 2019|