TÉMA

Jaderná hlavice

Jaderných zbraní ve světě přibývá. Nejvíc zřejmě posílila Čína

Počet použitelných jaderných hlavic ve světě se meziročně mírně zvýšil. Nejvíce se ve srovnání s loňským rokem rozrostl čínský jaderný arzenál. Uvádí to aktuální zpráva Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI). Zhruba devadesát procent nukleárních zbraní mají k dispozici Rusko a Spojené státy. Dostupné informace o ničivých arzenálech však v důsledku války na Ukrajině klesají. Podle ředitele SIPRI se jedná o jedno z „nejnebezpečnějších období v historii lidstva“. Švédský ústav volá po rychlé obnově jaderné diplomacie a kontroly zbrojení.
12. 6. 2023|

Rusko musí ukazovat jaderné svaly, protože na Ukrajině selhává, míní bezpečnostní analytik Bříza

Rusko ve skutečnosti rozmístit taktické jaderné zbraně v Bělorusku vůbec nepotřebuje, protože disponuje nosiči, díky kterým může udeřit kdekoli v Evropě i ze svého území. V rozhovoru pro Interview ČT24 to uvedl bezpečnostní analytik a expert na jaderné zbraně Vlastislav Bříza z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Podle Břízy chce Moskva vyslat signál dovnitř Ruska a také odradit Západ od další eskalace. Řinčet nukleárními zbraněmi musí, protože mu nic jiného nezbývá – splnit vojenské cíle na Ukrajině se Rusům dosud nepodařilo, poznamenal Bříza.
29. 3. 2023|

O jaderné zbraně poroste zájem. Účinně odstrašují, ukázala ruská agrese

Čína kladla důraz na armádu a na svůj jaderný arzenál kvůli výhledu případné vojenské konfrontace se Spojenými státy, válka na Ukrajině však tyto tendence urychlila – konstatovala analytička Ivana Karásková z Asociace pro mezinárodní otázky. Vzhledem k Putinově rétorice a vývoji ruské invaze se o jaderné zbraně začnou zajímat i další státy, míní experti.
3. 3. 2023|

Rusko během Bidenovy návštěvy Kyjeva neúspěšně testovalo mezikontinentální raketu, píše CNN

Rusko provedlo zhruba v době pondělní návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena na Ukrajině patrně neúspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety. Informoval o tom server televize CNN s odvoláním na dva nejmenované americké zdroje obeznámené s touto záležitostí.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 12:31|

Výroky Vrabela o jaderném útoku Česka na Rusko bude řešit soud

Výroky svolavatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela o jaderném útoku Česka na Rusko se bude zabývat soud. Státní zástupkyně k němu podala návrh na potrestání pro šíření poplašné zprávy. Potvrdil to obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Vrabel loni v listopadu ve videu řekl, že česká vláda chce jadernými hlavicemi zaútočit na Rusko. Policie ho kvůli tomu předminulou sobotu zadržela. Vrabel odmítl, že by šířil poplašnou zprávu, podle svých slov jen spekuloval nad kroky vlády.
31. 1. 2023|

Severní Korea chce být nejmocnější jadernou silou světa, prohlásil Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že cílem Pchjongjangu je mít nejmocnější jaderné síly na světě. Vyjádřil se tak při ceremoniálu, kdy povýšil několik desítek armádních důstojníků podílejících se na nedávném odpalu největší severokorejské balistické střely.
27. 11. 2022|

Rusko ratifikovalo prodloužení smlouvy o kontrole jaderných hlavic. Podle Putina je to krok správným směrem

Ruští zákonodárci podpořili prodloužení rusko-americké smlouvy o kontrole jaderných zbraní, na němž se v úterý dohodla Moskva s Washingtonem. Smlouva, známá též jako START 3, byla podepsaná v roce 2010 v Praze a její platnost měla vypršet 5. února. Omezuje počet jaderných hlavic rozmístěných na nosičích na nejvýše 1550 na každé straně.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 17:11|

Tajné sklady jaderných zbraní v Československu hledali Reportéři ČT

Před třiceti lety byl v tehdejším Československu v plném proudu odsun sovětských vojsk. Společně s okupačními vojáky tehdy zmizely i jaderné hlavice. Sověti je v tuzemsku rozmístili na základě přísně tajné úmluvy z prosince 1965. Nukleární zbraně se nacházely ve třech skladech, zachoval se jen jeden v Míšově na Plzeňsku. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
26. 1. 2021|

Rusko ustupuje v zájmu prodloužení pražské jaderné dohody. USA chtějí zapojit i Čínu

Rusko je připraveno na rok zmrazit počet svých jaderných hlavic, pokud Spojené státy učiní totéž, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Vychází tak částečně vstříc americkému požadavku podmiňujícímu prodloužení bilaterální dohody nový START, která omezuje počty strategických jaderných zbraní. Konečným cílem Washingtonu je však zapojit do dohody Čínu, která to odmítá. Dohoda automaticky vyprší v únoru 2021, pokud se strany nedohodnou na prodloužení. To by mohlo vést k závodům v jaderném zbrojení.
20. 10. 2020|

Putin chce prodloužit odzbrojovací dohodu, avšak bez podmínek. Nepřijatelné, zní z USA

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl Spojeným státům prodloužit poslední dohodu o jaderném odzbrojování. Alespoň o rok a bez jakýchkoliv podmínek. USA však následně prostřednictvím prezidentova bezpečnostního poradce Roberta O'Briena uvedly, že takový návrh bez závazku ke zmrazení počtu jaderných hlavic považují za nepřijatelný, napsala agentura AFP. Smlouvu označovanou jako nový START nebo START 3, která omezuje počty strategických jaderných zbraní, podepsaly USA s Ruskem v roce 2010 na Pražském hradě. Platnost dohody vyprší v únoru.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 21:06|

KLDR významně pokročila ve vývoji jaderné zbraně, uvádí zpráva OSN

Severní Korea pokročila s jaderným programem. Došla k tomu důvěrná zpráva Organizace spojených národů. Několik států je podle ní přesvědčeno, že Pchjongjang už pravděpodobně dokáže zmenšit jadernou hlavici tak, aby ji umístil na balistickou raketu. KLDR čelí kvůli snaze vyvinout jadernou zbraň mezinárodním sankcím, ty se jí však dlouhodobě daří obcházet.
5. 8. 2020|

Jaderných zbraní loni ubylo. Jejich význam ale roste, uvádí ústav pro výzkum míru

Počet jaderných hlavic ve světě se loni sice snížil, ale země, které jaderné zbraně vlastní, jim přikládají stále větší důležitost a svůj arzenál modernizují. Takové závěry uvádí zpráva, kterou v pondělí zveřejnil Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).
17. 6. 2019|