TÉMA

Austin

Konspirátor Jones má zaplatit rodičům oběti masakru na škole v Sandy Hook desítky milionů dolarů

Americký konspirátor Alex Jones má zaplatit rodičům šestiletého chlapce zabitého při střelbě na základní škole Sandy Hook před téměř deseti lety celkem 49,3 milionu dolarů (1,2 miliardy korun). Rozhodla o tom porota v soudním procesu, v němž po něm rodiče zabitého hocha požadovali odškodné. Podle agentury AP je to poprvé, co porota Jonese seznala finančně odpovědným za jeho lživá tvrzení.
6. 8. 2022|

Na MIT vyvinuli revoluční ultrazvukovou náplast, sleduje zdraví člověka

Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) vynalezli náplast, která dokáže snímat ultrazvukem vnitřnosti člověka během každodenních činností. Vynález označují za revoluci v lékařském zobrazování. Náplast o velikosti poštovní známky umí zobrazit cévy, trávicí systém a vnitřní orgány po dobu až 48 hodin, což lékařům poskytuje mnohem podrobnější obraz o zdravotním stavu pacienta než běžné snímky.
1. 8. 2022|

Na karlovarský festival přijede americký herec Ethan Hawke

Hostem 55. ročníku MFF Karlovy Vary se stane Ethan Hawke, který byl čtyřikrát nominovaný na Oscara a je známý z filmů Training Day, Před úsvitem nebo Společnost mrtvých básníků. Americký herec, režisér a spisovatel převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a osobně uvede thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje, v němž ztvárnil postavu kněze procházejícího krizí víry.
5. 8. 2021|

Demokratičtí zákonodárci Texasu chtějí útěkem zastavit reformu voleb. Zavřeme je do Kapitolu, hrozí guvernér

Přes padesát demokratických členů texaského zákonodárného sboru v pondělí hromadně odletělo do Washingtonu ve snaze přerušit projednávání republikánského návrhu změny volebních zákonů ve státní legislativě. Podobný krok tamní tradičně menšinoví demokraté provedli naposledy v roce 2003. Americká média však poznamenávají, že zákonodárcům za útěk ze státu hrozí zatčení, přičemž není jisté, že se jim schválení kontroverzního návrhu podaří skutečně zablokovat.
13. 7. 2021|

Sobotní střelba v texaském Austinu má jednu potvrzenou oběť

Jeden z lidí hospitalizovaných po sobotní masové střelbě v hlavním městě amerického státu Texas v neděli podlehl zraněním. Podle amerických médií to potvrdila policie. Oběť úřady identifikovaly jako 25letého muže jménem Douglas John Kantor.
14. 6. 2021|

Po střelbě v americkém Austinu zdravotníci hospitalizovali třináct lidí

Nejméně 13 lidí muselo být hospitalizováno po sobotní střelbě v centru texaského města Austin. Informovala o tom agentura AP, podle níž je stav dvou lidí kritický. Policie oznámila, že podezřelý zatím nebyl dopaden.
12. 6. 2021|

Osamělá hvězda Texas. Mrazy zde udeřily nejkrutěji kvůli izolované elektrické síti

Mrazy, které v polovině února udeřily ve Spojených státech, znamenaly výzvu především pro jižanské státy. Do největších potíží se dostal Texas. Hrdý stát je energetickým ostrůvkem v USA a jeho oddělená infrastruktura nezvládla nápor. Texas se nepoučil z deset let staré lekce a nepřipravil svou síť na zimu. Guvernér podporovaný energetickými společnostmi nejdřív vinil zamrzlé turbíny větrných elektráren, poté slova mírnil.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 22:30|

Texas je stále sevřen ledovým počasím, mnozí jsou bez vody. Biden schválil federální pomoc

Americký prezident Joe Biden schválil vyhlášení stavu velké katastrofy pro Texas, který sužují silné mrazy. Opatření státu zajistí další pomoc, píše Reuters. Pojišťovny očekávají kvůli mrazivému počasí v Texasu rekordní ztráty. Mrazy v celých USA zřejmě připravily o život téměř šedesát lidí.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 16:29|

Texas stále trpí pod mrazivou bouří. Problémy s pitnou vodou se týkají téměř poloviny obyvatel

Americký stát Texas má po dnech nezvykle mrazivého počasí na dohled výrazné oteplení a také obnovení dodávek proudu. Po kolapsu elektrické sítě jej nicméně zasahují masivní problémy s distribucí pitné vody. Těžké chvíle kromě milionů domácností zažívá také řada nemocnic, které mimo jiné čelí náporu pacientů, píše deník The New York Times (NYT). Ten už s vlnou extrémního počasí napříč USA spojil 38 úmrtí.
19. 2. 2021|

V Texasu po výpadcích proudu váznou dodávky vody i jídla. Zimní bouře míří na severovýchod USA

Půl milionu domácností v americkém Texasu zůstává kvůli mrazivému počasí bez elektřiny. Obří výpadek v dodávkách energií způsobený sněhovou bouří se daří napravovat jen pomalu. Problémy jsou i s dodávkami vody a zasobováním obchodů. Husté sněžení se přesouvá na východ USA, velmi nízké teploty ale na jihu a středozápadě zůstávají. Obětí mrazů a dopravních nehod na náledí jsou už hlášeny desítky.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 20:24|

Kaspické moře klesne o devět až 18 metrů do konce století, varuje studie

Do konce století klesne hladina Kaspického moře o devět až 18 metrů, uvádí studie univerzity v Utrechtu vycházející z dat německých a nizozemských vědců. Při nejhorší variantě 18 metrů by se plocha hladiny moře zmenšila o více než třetinu, píše server RTBF.
23. 12. 2020|

Seattle zažil největší americký protest za poslední týdny, při střelbě v Austinu zemřel člověk

Dav čítající zhruba dva tisíce lidí v sobotu prošel americkým městem Seattle ve státě Washington. Protest proti rasismu a zejména proti přítomnosti federálních agentů označila agentura Reuters za největší demonstraci hnutí Black Lives Matter za poslední týdny. Menší protesty se konaly také v texaském Austinu, v Louisvillu v Kentucky či v kalifornském Oaklandu. V Austinu se při protestu střílelo a jedna osoba přišla o život.
26. 7. 2020Aktualizováno26. 7. 2020, 13:48|

Obří vejce objevené v Antarktidě muselo patřit neznámému pravěkému plazovi

Jedno z největších vajec, jaké kdy věda poznala, bylo objeveno v Antarktidě. Paleontologové řeší záhadu, jaký obří pravěký tvor ho mohl snést – a také, jakým způsobem.
18. 6. 2020|

Nová umělá inteligence se vyvíjí podle zákonů evoluce. Stovka programů soupeří, vítězí nejsilnější

Umělá inteligence se vyvíjí – a to doslova. Vědci přišli s programem, který si vypůjčuje koncepty přímo z Darwinovy evoluční teorie, a to včetně zásady „přežití silnějšího“, informuje odborný časopis Science. Experti tak chtějí dosáhnout stavu, kdy každá další generace programů bude lepší a pokročilejší než ta minulá – a to bez zásahů lidských programátorů. Navíc v rekordním čase: program zvládne během několika dní, co programátoři vyvíjeli desítky let.
19. 4. 2020|