TÉMA

Joshua Wong

Sedm aktivistů z Hongkongu přiznalo u soudu vinu. Přijmout obvinění je projev neposlušnosti, zdůvodnil Wong

Sedm hongkongských prodemokratických aktivistů obžalovaných z organizování protestů v roce 2019 ve čtvrtek u soudu uznalo svou vinu, informovala agentura AP. Je mezi nimi například Raphael Wong z opoziční Ligy sociálních demokratů či Figo Chan z hnutí za občanská práva Civil Human Rights Front (CHRF), které o víkendu oznámilo, že kvůli represím končí svou činnost.
19. 8. 2021|

V Hongkongu pustili na svobodu opoziční aktivistku Chowovou

Po sedmi měsících strávených za mřížemi za účast na masové manifestaci v roce 2019 byla z vězení v Hongkongu v sobotu propuštěná opoziční aktivistka Agnes Chowová. Před věznicí na ni čekali novináři, ale mladá žena s nimi nemluvila. Další dva aktivisté, Joshua Wong a Ivam Lam, ve vězení nadále zůstávají.
12. 6. 2021|

Hongkongská policie zatkla organizátorku piety za Tchien-an-men. Masakr si lidé opět nesmí připomínat

Hongkongské úřady v pátek uzavřely velkou část centrálního parku, kde se každoročně 4. června koná akce připomínající krvavé potlačení protivládních protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men čínskou armádou v roce 1989.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 19:20|

Soud udělil další trest vězení hongkongskému opozičníkovi Jimmymu Laiovi

Soud v Honkongu poslal opozičního aktivistu a mediálního magnáta Jimmyho Laie na dalších 14 měsíců do vězení za uspořádání prodemokratického protestu v říjnu 2019. Informovala o tom agentura Reuters. Lai už si nyní odpykává 14měsíční trest, který mu soud udělil v dubnu za organizaci a účast na nepovolených demonstracích v srpnu 2019.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 10:23|

Hongkong otevřel propekingským politikům cestu k vládě, změnil volební zákon

Hongkongský parlament ve čtvrtek schválil změnu volebního zákona, která zajistí, že tomuto poloautonomnímu čínskému území budou vládnout téměř výhradně politici věrní Pekingu. Zatímco podle dosavadních pravidel polovinu ze sedmdesáti místních poslanců volili přímo občané, tu druhou naopak jmenovaly zájmové skupiny tradičně nakloněné Číně. Nyní bude počet křesel navýšen na devadesát, z nichž voliči budou vybírat jen dvacet a propekingská uskupení třicet.
27. 5. 2021|

Hongkongský aktivista Wong půjde na dalších deset měsíců do vězení, rozhodl soud

Hongkongský prodemokratický aktivista Joshua Wong stráví dalších deset měsíců ve vězení. Soud mu tento trest vyměřil za účast na nepovoleném shromáždění, které se konalo loni 4. června. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. Wong a další lidé si tehdy připomínali krvavé potlačení protivládních protestů na pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) čínskou armádou v roce 1989.
6. 5. 2021|

Pompeo vyzval k propuštění hongkongských aktivistů. Číně pohrozil sankcemi

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyzval čínské úřady k okamžitému propuštění 53 prodemokratických aktivistů zadržených ve středu kvůli podezření z porušení čínského zákona o národní bezpečnosti. Šéf americké diplomacie pohrozil sankcemi čínským úřadům a činitelům, napsala agentura AFP. Mezi zatčenými byl jeden americký obhájce lidských práv, který byl propuštěn na kauci.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 11:35|

Hongkong pozatýkal desítky prodemokratických aktivistů, Peking vyjádřil zátahu podporu

V Hongkongu bylo zatčeno 53 prodemokratických aktivistů kvůli podezření z porušení zákona o národní bezpečnosti. Jde o největší zásah proti opozici ve městě podle nového, Západem kritizovaného předpisu. Během akce, do které se zapojila tisícovka policistů, bylo prohledáno 72 míst včetně právnických kanceláří a redakcí.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 13:14|

Hongkongský aktivista Wong dostal 13,5 měsíce vězení za protivládní demonstraci

Nejznámější představitel hongkongského prodemokratického hnutí Joshua Wong byl odsouzen k trestu 13,5 měsíce vězení za loňskou protivládní demonstraci před policejním ústředím v Hongkongu. Spolu s Wongem byli odsouzeni také dva jeho další kolegové – Agnes Chowová dostala desetiměsíční trest a Ivan Lam trest sedm měsíců odnětí svobody, informovala agentura Reuters.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 21:47|

Hongkongští aktivisté byli zadrženi poté, co se přiznali k organizování protivládní demonstrace

V Hongkongu začal proces s prodemokratickými aktivisty kvůli plánování protivládních demonstrací. Známý představitel hongkongského prodemokratického hnutí Joshua Wong a další dva aktivisté byli vzati do vyšetřovací vazby poté, co u soudu přiznali vinu.
23. 11. 2020|

Vláda Hongkongu odložila volby, zdůvodnila to šířením koronaviru. Podle opozice jde o záminku

Parlamentní volby v Hongkongu, které se měly konat šestého září, budou o rok odloženy. Oznámila to hongkongská vláda, která jako důvod uvedla pokračující šíření koronaviru na tomto autonomním čínském území. Podle agentury Reuters je rozhodnutí hongkongské správkyně Carrie Lamové ranou pro prodemokratickou opozici, která si po vyhraných listopadových místních volbách dělala naděje na historický úspěch v hlasování.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 19:03|

Politická krize v Hongkongu. Úřady vyřadily opozici z kandidátek, policie provedla razii

Politická krize v Hongkongu se dál prohlubuje. Vláda vyloučila dvanáct prodemokratických kandidátů z nadcházejících parlamentních voleb. Policie zároveň provedla první razii na základě kontroverzního zákona o národní bezpečnosti.
30. 7. 2020|

Hongkong vyřadil dvanáct opozičních kandidátů z voleb, včetně známého aktivisty Wonga

Hongkongské úřady vyřadily z nadcházejících zářijových parlamentních voleb 12 opozičních kandidátů, informovala agentura Reuters. Podle ní je mezi vyřazenými i známý představitel tamního prodemokratického hnutí Joshua Wong. Úřady také oznámily, že na základě nového bezpečnostního zákona zatkly kvůli „podněcování k separatismu“ čtyři studenty.
30. 7. 2020|

Z hongkongských knihoven zmizela díla prodemokratických politiků a aktivistů

Veřejné knihovny v Hongkongu stáhly ze své nabídky díla některých významných prodemokratických aktivistů a politiků. Úřad, který knihovny spravuje, chce totiž posoudit, zda knihy neodporují nedávno přijatému kontroverznímu bezpečnostnímu zákonu pro tuto poloautonomní provincii. Představitel místního prodemokratického hnutí Joshua Wong prohlásil, že se jedná o cenzuru, jakou Peking uplatňuje v pevninské Číně.
6. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 20:23|

Hongkongský aktivista Law emigroval. Padlo první obvinění podle bezpečnostního zákona

Hongkong opustil kvůli obavám o svou bezpečnost jeden z nejvýznamnějších mladých prodemokratických aktivistů Nathan Law. Oznámil to na Facebooku. V Hongkongu nově platí čínský bezpečnostní zákon, který rozšiřuje pravomoc pevninské Číny ve městě a podle kritiků ukončuje princip „jedna země, dva systémy“, jenž zde zaručoval vysokou míru autonomie. V souvislosti s novým předpisem už padlo první obvinění. Peking také jmenoval ředitele hongkongského bezpečnostního úřadu, který se zákonem vznikl.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 18:36|

Čína přijala bezpečnostní zákon pro Hongkong. „Separatistické aktivity“ chce trestat i doživotím

Vrcholný orgán čínského parlamentu, stálý výbor, v úterý schválil kontroverzní bezpečnostní zákon pro Hongkong. Podle kritiků právní předpis v někdejší britské kolonii, která je zvláštní administrativní oblastí Číny, omezí svobodu. V Hongkongu proti zavedení zákona v posledních dnech protestovaly stovky lidí. Podle správkyně oblasti Carrie Lamové vejde předpis v platnost hned v úterý. Rozhodnutí Pekingu ostře kritizovali představitelé řady států i institucí, včetně Evropské unie, Spojených států a Severoatlantické aliance.
30. 6. 2020Aktualizováno30. 6. 2020, 18:59|

Hongkong se bouří proti novému zákonu z pekingské dílny. Norma chce bránit „separatistickým aktivitám“

Hongkongští aktivisté vyzvali k protestům proti záměru Pekingu zavést v Hongkongu nový zákon o národní bezpečnosti. Ten byl představen na zasedání čínského parlamentu a má zabránit „podvratné činnosti a separatistickým aktivitám“. Prodemokratičtí aktivisté se obávají, že norma by mohla ve městě omezit svobodu. Záměr Číny kritizují i USA a Velká Británie, podle nichž by zákon omezil autonomii provincie a popřel by princip jedna země, dva systémy, který městu zaručuje oproti pevninské Číně určité svobody.
22. 5. 2020Aktualizováno22. 5. 2020, 18:09|

Rekordní účast při místních volbách v Hongkongu. K urnám přišlo podle komise přes 70 procent voličů

V Hongkongu skončily volby do místních rad. Provázela je rekordní voličská účast, která dosáhla 71,2 procenta. S odvoláním na šéfa volební komise Barnabuse Funga to oznámil list South China Morning Post. Hlasování je považováno za test obliby správkyně Carrie Lamové, jejíž pozicí už téměř půl roku otřásají prodemokratické protesty. Výsledky by mohly být známé během noci na pondělí SEČ.
24. 11. 2019Aktualizováno24. 11. 2019, 19:52|

Jsem jediný, koho Hongkong vyloučil z voleb, oznámil prodemokratický aktivista Wong

Úřady v Hongkongu vyřadily z blížících se místních voleb Joshuu Wonga, který je výraznou postavou tamního prodemokratického hnutí. Oznámil to sám Wong s tím, že je jediným kandidátem, který byl z voleb vyloučen. Volby do místních rad by se měly v Hongkongu konat příští měsíc.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 17:57|

Na výročí protičínských protestů byly v Hongkongu desetitisíce lidí. Wong tam ohlásil kandidaturu

V Hongkongu přišly na povolené shromáždění k 5. výročí protestů proti Číně desítky tisíc lidí. Policie použila vodu i pepřový sprej, když se lidé snažili překonat zátaras před vládním komplexem. Účastníci demonstrace například namířili laser na posádku vrtulníku, který nad nimi přelétával. Shromáždění mělo připomenout protesty z roku 2014, které trvaly 79 dnů a na které lidé chodili s deštníky nad hlavou a s požadavkem demokratických reforem.
28. 9. 2019|

Čínu pobouřilo přijetí Wonga v Berlíně. Hongkongský aktivista tam vyzval k podpoře demonstrantů

Hongkongský aktivista Joshua Wong vyzval Německo, aby se postavilo na stranu protivládních demonstrantů. Na tiskové konferenci v Berlíně připomněl, že západní země mohou s Čínou mluvit o lidských právech například v rámci vyjednávání obchodních smluv. Po jeho návštěvě následovala ostrá reakce Pekingu a předvolání německého velvyslance. V Hongkongu mezitím panuje klid. Demonstranti chtějí ve středu především uctít oběti teroristických útoků z 11. září.
11. 9. 2019Aktualizováno11. 9. 2019, 16:41|

Správkyně Hongkongu stáhla návrh extradičního zákona. Příliš pozdě, vzkazuje jí přední aktivista

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v televizním projevu oznámila, že se rozhodla stáhnout návrh zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Zmíněný návrh zákona vyvolal v Hongkongu několikaměsíční demonstrace, které stále pokračují. Při posledním z protestů v noci na středu policie použila proti demonstrantům pepřový sprej a tři lidé museli být převezeni do nemocnice.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 22:06|

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v metru. Použila obušky i slzný plyn

V Hongkongu se navzdory policejnímu zákazu uskutečnily další protivládní protesty, kterých se zúčastnily desetitisíce lidí. Demonstrace místy přerostly v násilné potyčky s policií. Pořádkové jednotky v nočních hodinách tvrdě zasáhly proti vracejícím se demonstrantům v prostorách metra, ve vagonech použily slzný plyn i obušky. Podle agentury AP tento incident ještě zvýší napětí ve městě.
31. 8. 2019Aktualizováno31. 8. 2019, 22:17|

Policie začala zatýkat přední tváře protestů v Hongkongu. Wonga odvezl minivan

Hongkongský aktivista Joshua Wong čelí obvinění z organizování nelegální demonstrace. V rukou policie skončili i dva další známí aktivisté. Wong už byl podle BBC propuštěn na kauci. Wong byl jedním z lídrů takzvaného deštníkového hnutí před pěti lety. K jeho opětovnému zatčení úřady přistoupily den před nepovolenou demonstrací. Od začátku protestů v červnu bylo zatčeno již 900 osob.
30. 8. 2019Aktualizováno30. 8. 2019, 12:32|