TÉMA

Doubí

Z nádraží v Roudné naposledy odjely vlaky. Starou trať nahradí rychlá přeložka, nejdřív je ale výluka

Po pouhých dvou měsících začala opět výluka na železničním koridoru z Prahy do Českých Budějovic. Správa železnic při ní dokončí novou přeložku tratě z Doubí u Tábora do Soběslavi. Až výluka po devíti dnech skončí, bude se již jezdí po ní. Přeložka se zdaleka vyhýbá obci Roudná, která se proto musela po 151 letech s železnicí rozloučit.
2. 9. 2022|

Vlaky u Soběslavi se přesunou k dálnici. Začala stavba přeložky do Doubí, dopravu zrychlí i zjednoduší

Poslední úsek železniční trati mezi Prahou a Veselím nad Lužnicí, který zatím ležel ladem, jím už neleží. Správa železniční dopravní cesty zahájila modernizaci devíti kilometrů mezi Doubím u Tábora a Soběslaví, potrvá čtyři roky. Téměř v celé délce půjde o přeložku, nebudou tedy nutné dlouhé výluky. Po dokončení oprav tudy budou vlaky jezdit rychleji, díky druhé koleji jich bude moci být více.
16. 10. 2019|

Po rakouském vzoru. SOS vesničky pomáhají ohroženým a opuštěným dětem už 50 let

Zatímco před půl stoletím SOS dětské vesničky zajišťovaly hlavně domov dětem, které ho nemají, nyní se pracovníci organizace snaží pomáhat chlapcům a děvčatům v jejich rodinách. Náhradní matky sirotkům už nevybírají, usilují spíš o to, aby domácnosti problémy zvládly a děti se z nich nemusely odebírat. Uvedla to výkonná ředitelka spolku SOS dětské vesničky Jindra Šalátová. V současné době v Česku fungují tři vesničky, ve kterých žije dvacet rodin.
16. 6. 2019|