TÉMA

Stanley Kubrick

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Zemřel Kirk Douglas, hvězda zlaté éry Hollywoodu. Bylo mu 103 let

Ve věku 103 let zemřel herec Kirk Douglas, jedna z ikon zlaté éry Hollywoodu. Douglas byl známý širokou škálou rolí, které za šest dekád na plátně ztvárnil. Hrál mimo jiné Spartaka ve stejnojmenném filmu Stanleyho Kubricka z roku 1960, který získal čtyři oscarové sošky. Kromě desítek rolí se v Hollywoodu podílel také na konci takzvané černé listiny, která penalizovala domnělé sympatizanty levice.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 12:01|

Konspirace o nafilmovaném přistání na Měsíci se šířila i bez internetu. V době knih jí věřilo víc lidí

Konspirační teorie existovaly vždy, opravdový boom těchto spikleneckých historek však začal až od letu Apolla 11 na Měsíc. Právě tehdy se ukázalo, že lidé jsou ochotní uvěřit i zcela neprokazatelnému tvrzení šířenému lidmi, kteří danému tématu vůbec nerozumí – stačí, když ho rozšiřují dostatečně hlasitě.
21. 7. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Kubrickovo Osvícení pokračuje. Naordinoval ho Doktor Spánek

Z malého chlapce je dospělý muž, ale podivné věci ho neopustily. Jeden z nejslavnějších filmů Stanleyho Kubricka Osvícení bude mít následovníka. Stejně jako v osmdesátých letech i tentokrát filmaři čerpají z knižní předlohy od experta na hororové příběhy Stephena Kinga, který navazující příběh nazval Doktor Spánek. Kingovi se tehdy Kubrickova vize nelíbila, bude s pokračováním spokojenější?
15. 6. 2019|