TÉMA

Jitka Seitlová

Dárcovské úterý připomíná charitu. Loni se vybralo přes šedesát milionů

V Česku se koná charitativní akce Giving Tuesday neboli Dárcovské úterý, stejně jako v mnoha dalších zemích. Lidé a firmy během ní mohou udělat dobrý skutek, darovat peníze, potraviny a oblečení nebo nabídnout dobrovolnickou práci. Češi v uplynulých sedmi ročnících Dárcovského úterý darovali přes 340 milionů korun. Podle ředitelky Fóra dárců Kláry Šplíchalové v roce 2022 věnovali lidé, nadace a nadační fondy na dobročinné účely 15,4 miliardy korun.
28. 11. 2023|

Je důležité, aby Balkán byl a zůstal bezpečným regionem, řekl Pavel po jednání s prezidentem Severní Makedonie

Česko má přirozený zájem o bezpečnost na Balkáně i z hlediska stability v Evropě. Po jednání se svým protějškem ze Severní Makedonie Stevem Pendarovským na Pražském hradě to řekl český prezident Petr Pavel. Pendarovského v úterý dopoledne přijal s vojenskými poctami. Pozvání do Česka má podle Hradu především vyjádřit podporu ve směřování země do Evropské unie. Pendarovski se v úterý v Praze setká ještě s premiérem Petrem Fialou (ODS) i vedením obou komor parlamentu.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 17:20|

Změny v důchodech jdou do finále, většina by mohla platit už od září

Změny v důchodech míří k finálnímu hlasování, senátoři o nich rozhodnou 23. srpna. Podle předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) může být diskuze delší, obstrukce ale nečeká. Většina šéfů senátních klubů předpokládá, že zákonodárci zpomalení valorizace penzí nakonec podpoří. Pokud novelu do konce srpna podepíše i prezident, začne většina změn platit od září.
6. 8. 2023|

Část senátorů se obrátila na Ústavní soud. Vadí jim změna hlukových limitů

Skupina senátorů napadla u Ústavního soudu vládní nařízení o úpravě hlukových limitů zejména v dopravě. Informoval o tom v pondělí v tiskové zprávě spolek Koridor D8 a přijetí návrhu potvrdila mluvčí soudu. Jeho podání ohlásila před měsícem místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) v reakci na protesty obcí, které už nyní trápí nadměrná hluková zátěž z kamionové a železniční dopravy. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že úprava limitů hluku z dopravy se má týkat jen starších staveb, kde jsou vyčerpané jiné technické možnosti ochrany obyvatel.
17. 7. 2023|

Senát schválil úpravu pravidel pro vyplácení mezd za firmy v úpadku

Zaměstnanci firem v úpadku budou moci od července požádat úřady práce o vyplacení dlužné mzdy až po zahájení insolvenčního řízení. Žádost nemohou podat lidé, kteří ve firmě v insolvenci měli vliv na rozhodování a mají v ní podstatný podíl. Senát to schválil v rámci úpravy pravidel pro vyplácení mezd zaměstnancům za firmy v platební neschopnosti. Po dlouhé debatě naopak neprošla horní parlamentní komorou volební novela, která měla dát lidem možnost více ovlivnit zvolení konkrétních zastupitelů.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 17:11|

Stavba cyklostezky v Přerově je v nedohlednu, přestože peníze na ni dávno přišly. „Může to trvat roky,“ zlobí se senátorka

Čekání na cyklostezku v přerovské místní části Dluhonice pokračuje. Měla vyrůst díky kompenzacím státu za stavbu úseku D1. Dluhoničtí v nich dostali už před třemi lety 132 milionů korun a město rozhodlo, že je utratí za čtyři projekty včetně cyklostezky. Hotový je zatím jen jeden – rekonstrukce kulturního domu. Stavba stezky pro cyklisty ještě nezačala.
7. 2. 2023|

Senátní diplomacie by měla pokračovat, říká Vystrčil. Máme spíše řešit Česko, oponuje Zwyrtek Hamplová

Podle staronového předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by měla horní komora i nadále pokračovat v diplomacii, která se zaměřuje hlavně na podporu lidských práv. V pořadu Události, komentáře dodal, že to podle něj nevylučuje projednávání vnitřních otázek a ochranu ústavnosti. Naopak nově zvolená senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (nestr.) apelovala na to, aby Senát v novém složení více hlídal návrhy přicházející ze sněmovny a zaměřil se hlavně na vnitrostátní záležitosti, které podle ní budou české občany stále více trápit.
3. 11. 2022|

Horní komora se sešla poprvé po volbách v novém složení. Předsedou je opět Vystrčil

Horní komora se poprvé sešla v pozměněném složení po letošních podzimních volbách. Předsedou Senátu byl potřetí v řadě zvolen Miloš Vystrčil (ODS), který tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. V tajné volbě dostal 73 z 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu. Jeho znovuzvolení ocenil premiér Petr Fiala (ODS).
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 16:10|

Češi si pietami i otevřenými památkami připomněli vznik Československa

Česko si připomnělo 104. výročí vzniku samostatné republiky. V Praze i v jiných městech se uskutečnily tradiční pietní akce. Prezident Miloš Zeman jmenoval nové generály a na večer pozval vybrané hosty na ceremoniál udělení státních vyznamenání. Některé památky a státní instituce také pořádaly dny otevřených dveří. Svátek oslavili také na Slovensku.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 17:55|

Oslavy 28. října nabídnou piety, závody i koncerty. Po dvou letech udělí prezident vyznamenání v den svátku

Pietní vzpomínka na Vítkově, předávání státních vyznamenání na Pražském hradě i kladení věnců po celé republice. Tak si budou Češi v pátek 28. října připomínat 104. výročí vzniku Československé republiky. Kromě tradičních událostí představitelů státu mohou lidé oslavit státní svátek třeba běžeckým závodem nebo večerními koncerty.
25. 10. 2022|

Prvním místopředsedou Senátu bude Drahoš, Růžička jej nahradí ve školském výboru

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Informoval o tom předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější senátní frakci.
20. 10. 2022|

Senát navrhl vládního zmocněnce Schorma na funkci zástupce ombudsmana. Na závěr schůze se rozloučili končící senátoři

Senát má za sebou poslední schůzi třináctého funkčního období. Někteří senátoři, kteří ve volbách na přelomu září a října neobhajovali nebo neobhájili funkci, se tak s horní komorou rozloučili. Předtím ještě schválili nominaci vládního zmocněnece pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma na zástupce ombudsmana, přičemž druhého kandidáta Senát nezvolil. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové. Horní komora také nominovala ekonoma Petra Musila do Národní rozpočtové rady.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:43|

Lidovečtí senátoři si vyměnili vedení, předsedou klubu zvolili Klementa

Novým předsedou senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí se v úterý stal Josef Klement. Senátor za Žďársko nahradil místopředsedkyni strany Šárku Jelínkovou, která letos senátorský mandát na Kroměřížsku neobhájila. Klub bude mít stejně jako dosud dvanáct členů, v letošních senátních volbách dokázal znovu získat sedm senátorek a senátorů.
11. 10. 2022|

Hanák žádá vládní pomoc pro velké firmy. Fiala na sněmu průmyslníků hovořil o energetické krizi

V Brně začal třiašedesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Kromě expozice se na místě koná i sněm Svazu průmyslu a dopravy, během něhož promluvil i premiér Petr Fiala (ODS), který uvedl, že díky opatřením vlády se podle něj podaří energetickou krizi stabilizovat. Od prezidenta svazu Jaroslava Hanáka zároveň převzal sedm výzev, kterými by se měla podle sdružení vláda zabývat. Hlavními tématy diskuze na veletrhu byla energetická efektivita v době krize a digitální řešení pro průmysl budoucnosti.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 16:41|

Zastropování mohlo přijít dřív, připustila Seitlová. Podle Švejnara bylo nutné vše řádně připravit

Vládní opatření proti vysokým cenám energií mohla podle místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové (KDU-ČSL) přijít dřív, nemyslí si ale, že by přišla příliš pozdě. Uvedla to v Událostech, komentářích. Ekonom Jan Švejnar řekl, že všechna opatření bylo nutné řádně připravit a projednat. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) podotkl, že přijaté úpravy do jisté míry vychází z návrhů hejtmanů, kteří už dříve kabinet k zastropování cen energií vyzvali.
21. 9. 2022|

Senát schválil snížení spotřební daně z nafty a benzinu

Senát ve středu schválil, že spotřební daň z nafty a benzinu se minimálně od začátku letošního června do konce září sníží o 1,50 koruny na litr. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) senátorům řekl, že v případě nafty by snížení na minimální hranici stanovenou EU mohlo být trvalé. Čtyřměsíční snížení daně je vládní reakcí na zvýšení cen pohonných hmot, které podle analytiků způsobily hlavně inflační tlaky a invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Normu nyní dostane k podpisu prezident. Advokát Petr Poledník nebude ústavním soudcem, Senát jeho nominaci neschválil.
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 18:35|

Prezidentská milost Balákovi byla nepřijatelná, shodli se senátoři. K abdikaci ale Zemana nevyzvali

Horní parlamentní komora označila během středečního jednání za nepřijatelné omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka prezidentem Milošem Zemanem. Senátoři schválili usnesení odsuzující masakr v Buči, odmítli ale návrh, podle něhož by se čeští dobrovolníci mohli zapojit do bojů na Ukrajině na základě vládní výjimky. Rozhodli také o uzákonění Dne národního vzdoru a Dne odchodu okupačních vojsk.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 19:30|

Senátoři v prvním čtení podpořili dobrovolné zapojení Čechů do bojů na Ukrajině

Senátoři ve středu podpořili změny ve zdravotním pojištění cizinců nebo určení těžebních poplatků. Kvůli invazi Ruska na Ukrajinu požadují další postihy pro občany i firmy Ruska a Běloruska. Horní komora také podpořila dohodu s Německem o rozvoji Labské vodní cesty. Situací na Ukrajině se od rána několik hodin zabývala také dolní komora parlamentu. Senátoři v prvním kole projednávání kývli na novelu branného zákona, podle níž by se Češi mohli zapojit do bojů o Ukrajinu na straně obránců.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 19:30|

Rozhodnutí o vodní nádrži Skalička na Přerovsku se odkládá kvůli připomínkám k analýze

Rozhodnutí vlády o podobě vodního díla Skalička na řece Bečvě na Přerovsku se minimálně o půl roku odkládá. Stavba má být součástí protipovodňových opatření a chránit více než 100 tisíc tamních obyvatel před záplavami. Za zdržením jsou připomínky k analýze, která doporučila vybudování boční nádrže. Proti tomu se ale postavili někteří odborníci nebo místní.
6. 12. 2021|

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku samostatné republiky

Politici, zástupci armády i váleční veteráni si ve čtvrtek u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 103. výročí vzniku samostatného Československa. U hrobu Neznámého vojína položili věnce premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. Zúčastnit se nemohl prezident Miloš Zeman, který je hospitalizovaný. Zastoupil ho náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:16|

Senátoři zabránili zmrazení platů politiků. Podpořili zpřísnění dohledu nad strojvedoucími

Stát získá přehled o dodržování pracovní doby a odpočinku strojvedoucích na dráze. Senátoři schválili novelu drážního zákona, jejímž cílem je zjistit, jestli jsou strojvedoucí přetížení. Horní komora také odmítla vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let. S předlohou přišel premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před sněmovními volbami. Senátoři jej hodnotili jako vrcholně populistický krok.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:39|

Právo bránit se zbraní bude ústavně zakotveno, Senát změnu schválil

Právo bránit sebe i jiné se zbraní za zákonných podmínek bude v Česku ústavně zakotveno, doplní Listinu základních práv a svobod. Úprava je reakcí na odzbrojovací tendence v rámci Evropské unie. Senát ve středu podle očekávání potvrdil souhlas s doplněním listiny, které sám navrhl. Změnu nyní dostane k podpisu prezident, který na rozdíl od běžných předpisů ústavní zákon vetovat nemůže.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 20:55|

V případě kauzy Bečva se jeví, že je informační embargo zneužíváno, míní Seitlová

Vyjasnit kompetence České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a vodoprávních úřadů nebo větší koordinaci krajských záchranných systémů požaduje expertní komise, kterou kvůli loňské ekologické havárii na Bečvě vytvořila místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Podle ní je třeba napravit nedostatky v právních předpisech ve 14 oblastech. V Interview ČT24 mluvila i tom, že na případ by nemělo být uvaleno tak přísné informační embargo.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 19:32|

Pokud by senátoři sazbu daně z příjmu zvýšili, hnutí ANO to ve sněmovně nepodpoří

Další osud daňového balíčku je na Senátu. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) trvají na schválené variantě nižšího odvodu pro zaměstnance, tedy 15 a 23 procent z hrubé mzdy. Podporu pro návrh ale nemají. Pokud by přitom senátoři sazbu jakkoliv zvýšili, hnutí ANO to pak ve sněmovně nepodpoří. Změny daní způsobují také napětí ve vládní koalici.
28. 11. 2020|