TÉMA

Ondřej Kolář

Putin nerespektuje mezinárodní řád, soudí Kolář. Jeho zahraniční politika bude jako šachy, předpovídá Kobza

„Potřebuje se vymezovat vůči Západu, potřebuje Západu sdělovat, že má širokou a silnou podporu v ruské populaci,“ zhodnotil postoje ruského vůdce Vladimira Putina místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09). To člen zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) se domnívá, že šéf Kremlu bude v dalších letech odvíjet svou zahraniční politiku do značné míry jako reakci vůči Západu. „Je nutné počítat se všemi scénáři,“ doplnil jejich debatu v pořadu Události, komentáře šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka.
19. 3. 2024|

Česko hledá cestu, jak zabavit ruské majetky. Většina politiků chce celoevropské řešení

Vládní strany diskutují o návrhu, který by umožnil v Česku zabavovat nemovitosti Ruské federace. Většina politiků včetně těch opozičních však prosazuje řešení na úrovni celé Evropské unie. Shoda v Bruselu na nové legislativě zatím není.
17. 3. 2024|

Babiš tahá veřejnost za nos, tvrdí Urbanová. Za bezpečnostní hrozbu považuje jeho rétoriku

Šéf ANO Andrej Babiš veřejnost v podstatě tahá za nos – předstírá, že můžeme rozpustit armádu, přestat zbrojit, můžeme přestat podporovat Ukrajinu a že všechno bude v pořádku, řekla v Interview ČT24 místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Barbora Urbanová (STAN). Politika podle ní pro bývalého předsedu vlády není střetem idejí, ale osobní záležitostí. Za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku považuje Babišovu rétoriku. Urbanová se v pořadu také vyjádřila k případu podmíněného trestu za znásilnění uloženého brněnským krajským soudem.
15. 3. 2024|

„Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku.“ Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi k Babišovým krokům

Na mimořádné schůzi ke krokům předsedy opozičního ANO Andreje Babiše se poslanci sejdou příští týden v úterý od 15:00. Jednání svolala z podnětu koaličních poslanců předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Návrh programu obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 21:38|

Pavel by podpořil možnost administrativních odvodů do armády. Nejde o předstupeň obnovení vojny, upozornil

Prezident Petr Pavel by podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády, aby stát získal přehled o tom, s kým může počítat pro obranu státu. Odvody podle něj nicméně nelze vnímat jako předstupeň obnovení základní vojenské služby. Pavel to uvedl v pořadu Za pět minut dvanáct, který odvysílala televize Nova. Kritizoval v něm také nedostatečnou materiální pomoc západních zemí ukrajinské armádě i deficit v investicích do vlastní obranyschopnosti. Rozšíření konfliktu proti státům NATO se zatím neobává.
25. 2. 2024Aktualizováno25. 2. 2024, 14:40|

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

Skupina expertů navrhuje konfiskovat nemovitosti Ruska v Česku, opozici se zákon nelíbí

Evropa dál vymýšlí, co podniknout se zablokovaným majetkem lidí napojených na režim Vladimira Putina. Svou verzi řešení předložila skupina expertů v Česku. Zákon by podle nich měl umožnit konfiskaci zdejších nemovitostí Ruské federace. Estonsko je dál, podobná norma už tu prochází legislativním procesem.
23. 1. 2024|

Boj s deep fakes musí začínat na školách, míní Kolář. Určit hranici nebezpečnosti umělé inteligence je těžké, řekl Bělica

Člen komise pro hybridní hrozby Poslanecké sněmovny Ondřej Kolář (TOP 09) a člen výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Josef Bělica (ANO) mají oba za to, že některé projevy umělé inteligence, například takzvané deep fakes, jsou novou hrozbou moderní doby a je nutné s nimi bojovat, ať už zákony nebo osvětou. Zároveň ale mají nové technologie i řadu pozitivních využití, shodli se v pořadu Události, komentáře.
20. 1. 2024|

Evropa hledá způsob, jak využít zabavený ruský majetek. Estonsko může ukázat cestu

Evropská unie hledá způsob, jak v souladu s vlastními právními předpisy zkonfiskovat obstavený ruský majetek a použít ho na rekonstrukci Ukrajiny. Inspirací je Estonsko, které svému parlamentu jako první členská země předložilo konkrétní návrh zákona o znárodnění. Tallinn dosud obstavil ruským oligarchům majetek asi za miliardu korun.
16. 12. 2023|

Sankce zablokovaly Ruské kulturní centrum i konzuláty v Brně a Karlových Varech. Uvažuje se o jejich konfiskaci

Mezi ruskými nemovitostmi, které v České republice zablokoval katastrální úřad, je i pražské sídlo Ruského kulturního centra. To bylo už dříve prověřováno kvůli protiukrajinské propagandě. Kromě toho se národní sankce vztahují i na budovy konzulátů v Brně a Karlových Varech.
20. 11. 2023|

Rusko se má vyjádřit k žalobě za neplacení nájmu. Soudní líčení může začít už zkraje příštího roku

Městský soud v Praze zahájil řízení v případě žaloby na Ruskou federaci kvůli neplacení nájmu za užívání pozemků. Soudce už vyzval velvyslanectví Ruska, aby se k podnětu vyjádřilo. Líčení by mohlo začít příští rok. Rusové neplatí za pozemky, kde stojí jejich budovy, které dále komerčně pronajímají. Kauzu sleduje reportér ČT Jiří Hynek.
19. 11. 2023|

Není důvod mít v Rusku velvyslance, říká Kolář. S chargé d'affaires se tam bavit nikdo nebude, míní Decroix

Místopředseda výboru sněmovny pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09) si myslí, že Česko nemá důvod, proč mít v Rusku velvyslance. Mělo by si podle Koláře přestat namlouvat, že významně přispěje k dialogu s Moskvou. Za velkou chybu považuje, že Česko umožnilo ponechat ruského velvyslance v Praze. Členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) ale namítá, že s pouhým českým chargé d'affaires se v Moskvě nikdo bavit nebude. Česko by v takovém případě poškozovalo své vlastní zájmy.
12. 9. 2023|

Čermák dostal podle Koláře přiměřený trest. Nacher míní, že v kontextu jiných zločinů je nepřijatelný

Tomáš Čermák dostal u soudu v Plzni za podporu terorismu pět a půl roku vězení. Člen ústavně-právního výboru sněmovny Ondřej Kolář (TOP 09) doufá, že to bude sloužit k nápravě či sebezpytování, místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher si však myslí, že soudci přistupují k verbálním trestným činům mnohem přísněji než k těm násilným. Místopředsedkyně České advokátní komory Monika Novotná poznamenala, že sociální sítě poskytují falešný pocit anonymity. Ona i dva politici byli hosty pořadu 90' ČT24.
28. 3. 2023|

Rusko odradí jen sebevědomý Západ, myslí si Kolář. Svoboda se obává dlouholetého konfliktu

Podle místopředsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Koláře (TOP 09) může Rusko zastavit jen sebevědomý a jednotný Západ. Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se ale obává dlouholetého konfliktu, který by stál tisíce životů. Státy by proto podle něj měly pokračovat v mírových jednáních. Řekli to v pořadu Události, komentáře.
22. 2. 2023|

Česko chce vypovědět smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu. Úhrady hodlá nárokovat i zpětně

Česko chce vypovědět dlouhodobé smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu pozemků, na kterých stojí jeho budovy. Materiál ministerstva zahraničí by měla příští týden projednat vláda. Úředníci navíc hodlají od Rusů zpětně vymáhat nájemné. Ruská federace vlastní v Česku desítky nemovitostí a řadu z nich dál pronajímá.
18. 2. 2023|

Inspekce BIS se zajímá o únik informací o odposleších. Vyslechla i prezidenta Zemana

Prezidenta Miloše Zemana vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby, která vyšetřuje podezření na únik utajených informací. Návštěvu agentů potvrdil při své účasti u voleb svého nástupce sám prezident. Podle Deníku N šetření souvisí se Zemanovým dřívějším prohlášením, že tajná služba odposlouchávala jeho okolí, přičemž se odkázal na důstojníka BIS.
27. 1. 2023|

Praha 6 má dohodnutou koalici bez dosud vládnoucí TOP 09. V Řeporyjích bude zase starostou Novotný

Ondřeje Koláře (TOP 09) vystřídá na postu starosty Prahy 6 zřejmě dosavadní místostarosta Jakub Stárek (ODS). Na koalici se  předběžně domluvilo jím vedené uskupení občanských demokratů a lidovců se STAN a s Prahou 6 sobě. Na vytvoření koalice v pražských Řeporyjích se domluvily ODS a TOP 09, přičemž starostou městské části bude opět Pavel Novotný (ODS).
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 21:33|

Volby otřásly v Praze pozicemi starostů v Dejvicích i na Jižním Městě. Úspěch měli bratři Čižinští

Úspěchem dosavadních starostů skončily komunální volby v mnoha pražských čtvrtích. Výrazného vítězství dosáhli Jan Čižinský s Prahou 7 sobě v sedmé městské části, Alexandra Udženija (ODS) s kandidátkou Společně pro Prahu 2 nebo David Vodrážka v čele kandidátky občanských demokratů v Praze 13. Dalším starostům ale voliči nejspíše zavřeli cestu k dalšímu období v čele radnice. Ohrožena je pozice starostů za Piráty v Praze 11 i 12. V Praze 1 zvítězila stejně jako před čtyřmi lety Praha 1 sobě v čele s bratrem holešovického starosty Pavlem Čižinským. Situace v historickém centru metropole bude však složitá, zastupitelstvo je rozdrobené.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 18:24|

Rusko se snaží vyhnout převodu majetků v Česku, na nemovitosti chce uvalit věcné břemeno

Ministerstvo zahraničí minulý týden odeslalo ruské ambasádě v Praze další protestní nótu, která se znovu týká nakládání s nemovitostmi v Česku. Jak zjistila Česká televize, Rusko chce zatížit některé své nemovitosti věcnými břemeny ve prospěch Kanceláře prezidenta Ruské federace a znemožnit tím jejich převod. Jde celkem o šestnáct budov, z nichž většina stojí na pozemcích českého státu.
17. 7. 2022|

Rusko pronajímá své nemovitosti v Česku, ministerstvo proto požaduje jejich zdanění

Ministerstvo zahraničí už nepovažuje většinu budov Ruské federace za místa pod diplomatickou ochranou. Jedná se i o vily, které Rusko dál pronajímá - třeba firmám bývalého komunistického armádního velitele Zdeňka Zbytka. Rusko tvrdí, že všechny nemovitosti užívá jen k diplomatickým účelům. V domech pražské Bubenči ale sídlí přes dvacet společností. Česká strana teď požaduje řádné danění objektů.
13. 6. 2022|

Zabavit nebo jen zmrazit? Česko přemýšlí jak dále nakládat s majetkem lidí blízkých Putinovi

Kromě zmrazování majetku lidí napojených na režim ruského prezidenta Vladimira Putina se nyní v Česku začíná hovořit i o jeho konfiskaci. K té už vyzvala Evropská unie s tím, že výnosy by sloužily k obnově zničené Ukrajiny. Pro zabrání majetku však Česko zatím nemá potřebnou legislativu. Ministerstvo financí tak nyní jedná s ústavními právníky o změně zákona.
6. 6. 2022|

Náměstek ministra zahraničí si předvolal ruského velvyslance. Řešili sporné nemovitosti Rusů v Česku

Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN) si v úterý dopoledne předvolal ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského. Důvodem schůzky měly být pochybnosti ohledně užívání ruských nemovitostí v Česku. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že Rusko nerespektuje Vídeňskou úmluvu, místní pravidla a zákony. Některé budovy například využívá ke komerčním účelům a neodvádí z nich daně. Zatímco ruská strana hovoří o potřebě jednat, Lipavský podotkl, že o dodržování zákonů se nevyjednává.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 18:38|

Praha hledá způsob, jak vyvlastnit ruské nemovitosti

Pražští politici hledají způsob, jak vyvlastnit ruský majetek. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) jde o nemovitosti, které nejsou pod diplomatickou ochranou. Jsou to tři desítky budov včetně zhruba dvou set padesáti bytů, které ruský stát dál pronajímá. Podle některých poslanců by mohl tento majetek sloužit pro obnovu Ukrajiny.
7. 5. 2022|

Praha se zaměří na byty využívané Ruskem, radní projednají pronájem Slovanského domu

Pražští radní budou jednat o vypovězení smlouvy na pronájem Slovanského domu. Tento objekt v centru města s luxusními obchody a restauracemi město pronajalo na 77 let firmě, kterou nyní přes kyperskou společnost spoluvlastní ruský oligarcha Michail Arustamov. Ukončení kontraktu hodlá navrhnout radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). Praha se chce také zaměřit na více než dvě stě bytů, které stále využívá Ruská federace.
3. 5. 2022|