TÉMA

Výstavba

Větrné elektrárny v Líšťanech nebudou, rozhodli místní v referendu

Obyvatelé Líšťan na Lounsku v Ústeckém kraji v referendu odmítli výstavbu větrných elektráren v katastru obce. Svůj názor přišlo v pátek vyjádřit 45,9 procenta lidí, referendum je tak závazné. Pro výstavbu elektráren se vyslovilo 65 obyvatel, proti 113. Uvedla to v sobotu ráno starostka Martina Protivová (Hasiči). Obec má necelých 500 obyvatel.
23. 3. 2024|

Letňanskému letišti hrozí zánik, nahradit ho mají byty. Místní se bojí, že čtvrť není na nové obyvatele připravena

Na ploše nynějšího letiště v pražských Letňanech by mohly vzniknout bytové domy. Části místních obyvatel se to nelíbí. Žádají, aby letiště – které někteří označují za dominantu – zůstalo, zároveň se obávají, že by výstavba mohla zhoršit jejich život. Míní, že městská část není připravena na zásadní zvýšení počtu obyvatel. Podle projektů by – nejen kvůli zástavbě letiště, ale ta by zásadně přispěla – mohlo přibýt Letňanských až čtyřnásobně. Vlastník letiště ujistil, že v dohledné době ho rušit neplánuje. Dlouhodobě ale nepovažuje provoz za udržitelný, a to hlavně kvůli bezpečnosti.
23. 3. 2024|

Choceň chystá družstevní bydlení, zájemců je dvakrát víc než bytů

Východočeská Choceň chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století, a jeho prostřednictvím chce postavit nové bytové domy. Podle radnice by mělo družstvo získat výhodnější úvěr než jednotlivci. V oblasti je o družstevní bydlení velký zájem. Polička, která s ním začala předloni, eviduje převis žadatelů o členství ve svém družstvu. V Chocni je to podobné, i když ještě nejsou jasné všechny podmínky, zájemců je dvakrát více, než kolik má vzniknout bytů.
13. 1. 2024|

Na konci roku bude v Česku ve výstavbě 210 kilometrů dálnic, řekl Mátl

Koncem letošního roku bude v Česku rozestavěných rekordních víc než 210 kilometrů dálnic, ze základní dálniční sítě chybí dobudovat zhruba 650 kilometrů. Řekl to šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Věří, že hotovo by mohlo být do deseti let. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že příští rok se otevře 118 kilometrů nových dálničních úseků a spustí se výstavba 93 kilometrů dálnic. O financování výstavby chce jednat s opozicí.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:08|

Peněz na dopravní stavby bude dále přibývat, slíbil Kupka. Podle ekonoma by se daly užít biliony na účtech ČNB

Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury nebude v příštích letech klesat, i když by se to mohlo ze střednědobého rozpočtového výhledu zdát. V Otázkách Václava Moravce o tom ujistil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), podle nějž je nutné, aby se politici – nejen ti vládní, ale i opoziční – dohodli na způsobech, kterými stát sežene na dopravní stavby peníze. Podle Kupkova předchůdce, nynějšího opozičního poslance Karla Havlíčka (ANO) ale vláda nevyužívá ani všechny nástroje, které má nyní. Zmínil se o dlouhodobých dluhopisech a penězích z penzijních fondů. Ekonom Tomáš Havránek v Otázkách upozornil, že by stát mohl mimo jiné na financování dopravních staveb nepřímo použít tři biliony korun, které bez užitku leží na účtech centrální banky.
5. 11. 2023|

Lužánky jsou pro Brno symbolem, míní Koláčný. Demolice je nutná, upozornil Aberl

Zchátralý fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně půjde k zemi. Důvodem je špatný stav tribun, a proto musí dojít k demolici, vysvětlil v Událostech, komentářích brněnský radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Město plánuje výstavbu nového stadionu v areálu výstaviště. Zastupitel Tomáš Koláčný (Piráti) si myslí, že by Brno mělo s demolicí počkat, protože stadion je nejen symbol, ale také proto, že pro město bude financování projektů spojených s výstavbou nového stadionu náročné.
24. 10. 2023|

Hra o plochu někdejšího letiště Tempelhof pokračuje. Radnice chce na okraji rekreačního areálu stavět

V Berlíně se znovu rozhořel svár o někdejší letiště Tempelhof. Radnice by ráda na okraji rozsáhlého rekreačního areálu postavila nové domy. Velká část obyvatel je ale proti. I přesto, že v německé metropoli chybí na 100 tisíc bytů. O situaci informoval zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
20. 10. 2023|

Pod Hády v Brně vyroste na místě zchátralé továrny nová čtvrť s tisícovkou bytů

V Brně začala výstavba nové čtvrti Pod Hády. Developerský projekt za čtyři miliardy korun postupně nabídne víc než tisícovku nových bytů. Firma přispěje městu na infrastrukturu. Prodej bytů první etapy začne na konci září, hotové mají být na konci roku 2025. Odborníci oslovení ČT upozornili na možný problém dopravního spojení s městem.
13. 9. 2023|

Spor o pozemky ve zlínské části Malenovice je u konce. Kraj se dohodl s Unimex group

Zastupitelé Zlínského kraje schválili ve sporu o pozemek ve Zlíně-Malenovicích dohodu o narovnání se společností Unimex Group. Kraj na základě ní zůstane vlastníkem pozemku, který od firmy koupil v květnu 2020. Nemusí jej navíc využít výhradně pro výstavbu nové nemocnice, jak stanovila kupní smlouva uzavřená předchozím vedením kraje. Kraj na základě uzavřené dohody zaplatí firmě deset milionů korun, řekl novinářům hejtman Radim Holiš (ANO). Pro hlasovalo 27 ze 41 zastupitelů, kteří se jednání zúčastnili.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 12:31|

Hluk z letadel omezuje rozvoj Plané, radnice doufá ve zmírnění zákazu výstavby

Hluk z letadel omezuje rozvoj Plané u Českých Budějovic. Brání třeba výstavbě školky nebo rodinných domů. Zákaz platí jen pro polovinu obce. Radnice nyní čeká na přeměření hluku, a podle toho chce přehodnotit stavební uzávěru. Letos v srpnu začali z Plané létat turisté na zahraniční dovolené.
9. 9. 2023|

Brňané zaplatí za teplo opět o něco méně. Umožňuje to levnější plyn i spalování odpadů

Teplárny Brno letos už podruhé snižují cenu tepla. Brněnské domácnosti od října nově zaplatí 1199 korun za gigajoule (GJ) s DPH. Dosud to bylo 1485 korun, tedy o 286 korun více. Snížení ceny umožnil zejména vývoj ceny plynu na trhu, sdělili na brífinku zástupci městské společnosti. Běžná domácnost může podle nich ušetřit až skoro deset tisíc korun za rok.
8. 9. 2023|

Po dosud nevyužívaném mostě přes Pražský okruh by mohly jezdit tramvaje. Technický stav zjistí průzkum

Pražské tramvaje by měly zajíždět blíže k letišti – takový záměr v uplynulém týdnu odsouhlasili radní. Spoje mají končit u chystaného dopravního terminálu Dlouhá Míle. Přes Pražský okruh se pak tramvaje budou muset dostat po mostě, přitom jeden už v místě stojí.
31. 7. 2023|

Ostrava díky mapě ví, která místa ve městě jsou nejteplejší

Ostrava má k dispozici mapu, která ukazuje, ve kterých částech města je nejvyšší nebo nejnižší povrchová teplota. Data mohou posloužit městskému ateliéru při plánování nové výstavby. Ukazují, že nejteplejšími místy jsou v Ostravě centrum města, obchodní centra či průmyslové areály, naopak v Porubě je povrchová teplota nejnižší. Mapu vytvořili na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TU).
29. 7. 2023|

Jihlava „odškodní“ majitelku dalšího domu kvůli výstavbě multifunkční arény

Jihlavská radnice poskytne peníze na ochranná opatření kvůli stavbě arény dalšímu bytovému domu v blízké ulici Tyršova. Majitelce objektu v úterý zastupitelé města schválili příspěvek 750 tisíc korun. Částka navazuje na dotaci, již zastupitelstvo schválilo před měsícem pro sousední tři domy ve stejné ulici, jejichž obyvatelé podali námitky k vydání demoličního výměru. Horácká multifunkční aréna (HMA) za 1,9 miliardy bude stát na místě nynějšího zimního stadionu, který nechá město zbourat.
20. 6. 2023|

Brněnské zastupitelstvo odsouhlasilo smlouvu o úvěru na multifunkční halu. Opozice je ke stavbě kritická

Brněnští koaliční zastupitelé v úterý čtyřiceti hlasy schválili smlouvu městské společnosti Arena Brno s Českou spořitelnou na čerpání úvěru 2,2 miliardy korun pro stavbu multifunkční haly v areálu výstaviště. Za výstavbu haly město zaplatí celkově 5,76 miliardy. Podle radního Petra Kratochvíla (ODS) je v této částce miliardová rezerva, řekl to po jednání novinářům. Úvěr bude město splácet 25 let do roku 2050 s úrokem 4,87 procenta, na úrocích tak zaplatí 1,7 miliardy korun.
20. 6. 2023|

Izraelské osady na Západním břehu Jordánu jsou nelegální. Další výstavba ohrožuje mír, řekl Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres je velmi znepokojen plány Izraele na stavbu mnoha dalších bytů na okupovaném Západním břehu. Výstavba osad, které označil na nelegální, je podle něj hrubým porušením mezinárodního práva. V prohlášení zveřejněném na internetu to uvedl Guterresův mluvčí Farhan Haq.
20. 6. 2023|

Obce chtějí zastavit vylidňování venkova. Nabízejí výhodné bydlení, staví školky, otevírají obchody

Vesnice chtějí přilákat mladé lidi a zbrzdit úbytek obyvatel. Například Horní Bečva na Vsetínsku chce výhradně na vlastní náklady postavit dvaapadesát bytů. Domy mají stát do dvou let. Některým obcím už se na výhodné bydlení mladé rodiny nalákat podařilo. Nárůst počtu obyvatel hlásí například Zaječí na Břeclavsku nebo Dambořice na Hodonínsku.
16. 6. 2023|

Není to tak zlé, říká k poklesu stavebnictví Kupka. Další zjednodušení povolovacího procesu nevylučuje

Stavební firmy letos čekají pokles trhu o dvě procenta, sestupný trend bude podle nich pokračovat i příští rok. „Není to pád do propasti,“ soudí ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj firmy prokázaly v době krize odolnost. Ministr si také dovede představit další zjednodušení povolování staveb, prozradil v pořadu Události, komentáře.
9. 6. 2023|

Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu apartmánů, připravuje nový územní plán

Šumavská obec Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu v obci. Domů tam přibylo v poslední době tolik, že čistírna odpadních vod je za hranicí kapacity. Problémem jsou hlavně velké apartmánové domy. Řešením má být nový územní plán s možností regulace. Ten ale bude hotový nejdřív za tři roky.
29. 4. 2023|

Místo kola radši plavky, vtipkují lidé v Hradci Králové. Tamní cyklostezky se potýkají s problémy

Rozšiřování cyklostezek v Hradci Králové provázejí potíže. Staveniště té v městských lesích za osm milionů korun je pod vodou. Hotová měla být v červnu, práce teď nepokračují. Druhá trasa do Ruseka je sice dokončená, ale i tam způsobuje problémy voda. Dodavatel navíc zkrachoval.
24. 4. 2023|

Brownfieldy lákají. O využití opuštěných pozemků a budov uvažují soukromí investoři i radnice

Situace na českém trhu s bydlením zvyšuje zájem o výstavbu na browfieldech, tedy nevyužívaných pozemcích. Zájem o jejich využití mají radnice i soukromí investoři. Podle dat státní agentury CzechInvest stoupl zájem o brownfieldy meziročně téměř o pětinu.
8. 4. 2023|

Programové prohlášení do konce měsíce nestihneme, přiznává Svoboda. Navrhuje úpravu cyklopruhů

Vedení Prahy chtělo podrobně své záměry představit do konce března v programovém prohlášení. Podle primátora hlavního města Bohuslava Svobody (ODS) jej však vypracovat do stanoveného termínu nestíhá, protože koaliční partneři mají „diskusní problémy“, jak prozradil v pořadu Interview ČT24. Nejde však prý o nic závažného, jedná se například o stanovení pořadí priorit. Všechny neshody a problémy si strany koalice již vyříkaly při dlouhém povolebním vyjednávání.  Co se týče často řešených cyklopruhů a cyklostezek, ty „problematické“ se budou muset překreslit nebo zrušit, podotkl Svoboda. Důležité je podle něj bezpečí všech účastníků dopravy.
30. 3. 2023|

Německá vláda po začátku války slibovala rychlou výstavbu větrných elektráren. Plány zůstávají na papíře

Před rokem – po vypuknutí války na Ukrajině – slibovala německá spolková vláda masivní rozvoj obnovitelných zdrojů energie, zejména větrných elektráren. Jenže naplánovaný větrný boom, jehož cílem mělo být energeticky nezávislé Německo, zatím nepřichází. I kvůli odporu některých spolkových zemí. Spolkový parlament schválil ale počátkem března zákon, který by měl přípravu stavby větrných elektráren zjednodušit a urychlit.
11. 3. 2023|

Životní prostředí je teď klíčovým resortem, řekl nový ministr Hladík. Fiala akcentoval ochranu vody

Již první den po nástupu do funkce obměnil nový prezident Petr Pavel vládu. Jmenoval ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), což bývalý prezident Miloš Zeman odmítl. Skončilo tak čtyřměsíční mezivládí, které začalo rezignací Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), po níž byl řízením resortu pověřen lidovecký předseda Marian Jurečka, který je ale zároveň i ministrem práce a sociálních věcí. Sám Petr Hladík po uvedení do funkce hovořil o zásadních úkolech svého resortu, které budou podle něj hrát hlavní roli na přechodu k bezemisní energetice. Zmínil se také o ochraně půdy, zatímco premiér Petr Fiala (ODS) zdůrazňoval potřebu chránit vodu.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 20:33|