TÉMA

Výběr

Dálnice D11 na Trutnovsku je bez zhotovitele, výběr Budimexu zrušil antimonopolní úřad

Místo aby se co nejdříve začal stavět příhraniční úsek dálnice D11, který by navázal na již hotovou polskou rychlostní silnici S3, příprava se znovu zkomplikovala. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výběr zhotovitele a Ředitelství silnic a dálnic musí o vítězi výběrového řízení rozhodnout znovu. Původně uspěla polská firma Budimex.
4. 4. 2024|

Daň z mimořádných zisků by mohla skončit již po prvním roce, plánuje Stanjura. Piráti jsou proti

Daň z mimořádných zisků zřejmě nebude už stát v příštích letech vybírat. Nakonec je tedy budou energetické firmy, banky nebo rafinerie odvádět jen rok místo tří let, na která je původně schválila vláda. Zároveň totiž má s koncem roku skončit zastropování cen energií. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) tak nebudou peníze z mimořádné daně již potřeba. V koalici na tom ale není zatím jasná shoda, Piráti chtějí zachovat původní platnost daně, v úvahu podle nich připadá snížení sazby.
25. 8. 2023|

Netanjahu ohlásil změnu ve sporné justiční reformě, opozice ji stále odmítá

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ohlásil změnu ve sporné reformě justičního systému, proti které již několik týdnů demonstrují desítky tisíc Izraelců. Změna se týká výběru soudců nejvyššího soudu, píše agentura Reuters. Opozice však reformu nadále odmítá a po schválení ji chce napadnout u soudu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:06|

Místo elektronického náramku osobní návštěvy. Lidi v domácím vězení musejí kontrolovat úředníci

Už půl roku musí systém domácího vězení fungovat bez elektronických náramků. Probační úředníci teď odsouzené kontrolují namátkově – minimálně čtyřikrát měsíčně. To jim brání v jiné práci. Soutěžení dodavatele nových náramků by mělo začít do konce roku.
30. 5. 2022|

30 let zpět: Zahájení provozu prvního bankomatu

Dnes jsou bankomaty běžnou součástí měst i obcí. V tehdejším Československu se objevily právě před 30 lety. Reportáž z února 1992 ukazuje uvedení do provozu prvního bankomatu u nás. Výběr bankovek však ještě zdaleka nebyl pro všechny. Na běžné používání si veřejnost ještě musela počkat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 2. 2022|

30 let zpět: Vojáci se připravují na mise v zahraničí

Čeští a slovenští vojáci základní služby se před 30 lety mohli hlásit na mise OSN v zahraničí. Podívejte se, jak se zájemci připravovali v Českém Krumlově a co všechno museli pro výběr splňovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 9. 2021|

Prezident Zeman podepsal rozšíření pravomocí ČNB. Odsouhlasil také zahrádkářský zákon nebo normu o soudech

Česká národní banka bude mít ze zákona pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Dosud mohla dávat bankám pouze doporučení, která ale nejsou právně závazná. Rozšíří se také možnosti ČNB při obchodování na finančních trzích. Novelu zákona o ČNB, která tyto a další změny zavádí, podepsal prezident Miloš Zeman. Kromě toho stvrdil i zahrádkářský zákon nebo zákon o soudech a soudcích.
1. 6. 2021|

Jedna fotka může změnit celý svět. Výběr událostí roku 2020 podle fotožurnalistů agentury Reuters

Rok 2020 byl plný událostí a situací, které mnozí zažívali vůbec poprvé v životě. Jak vypadaly uplynulé měsíce a jaké jsou jedny z nejzajímavějších reportážních a dokumentárních snímků vydaných v uplynulém roce agenturou Reuters, ukazuje galerie nevšedních fotografií.
1. 1. 2021|