TÉMA

Bohdan Pomahač

Co dalo Česko světové medicíně: Příběhy lidí a léků, které zachránily miliony životů

Lidé, kteří se narodili v zemích Koruny české, patřili a patří mezi ty nejvýznamnější lékaře světa. Díky jejich výzkumu a objevům se medicína úplně změnila a zachraňuje teď životy mnohem účinněji.
26. 12. 2021|

Bohdan Pomahač vrací lidem tváře i původní životy. Špičkový chirurg slaví padesát let

Lékař českého původu Bohdan Pomahač patří ke špičce transplantační chirurgie, do dějin medicíny se zapsal před deseti lety, když jako první ve Spojených státech transplantoval obličej. Tento náročný zákrok od té doby Pomahač už desetkrát zopakoval, naposledy loni koncem léta. Ostravský rodák, který přišel na svět přesně před padesáti lety 8. března 1971, jako lékař vyrostl v USA, kam odešel brzy po promoci na olomoucké lékařské fakultě. Bezmála čtvrt století působí v Bostonu.
8. 3. 2021|

Američtí lékaři transplantovali popálenému muži obličej i obě ruce

Dvaadvacetiletý Joe DiMeo z New Jersey se úspěšně zotavuje poté, co kvůli následkům autonehody podstoupil před šesti měsíci náročnou transplantaci. Tým lékařů mu během třiadvacetihodinové operace dokázal dát novou tvář a obě ruce.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 20:08|

Pandemie přinese duševní problémy i změnu zdravotnictví, shodli se v debatě experti

Další díl mimořádného pořadu Země v nouzi rozebíral dopady koronavirové pandemie na tuzemské zdravotnictví. Pozvání přijali ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo, primářka Cesty domů Irena Závadová, ředitel Centra pro rozvoj klinických kompetencí Petr Štourač, klinický psycholog Radek Ptáček či student 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Varyš. Pohledy ze zahraničí přidali virolog Tomáš Cihlář, plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo americký psycholog Philip Zimbardo. Diskuzi moderoval Daniel Stach.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 21:58|

Co už umíme v Česku vyléčit: největší lékařské objevy roku

Nadějný lék pro pacienty s cystickou fibrózou, první převoz tlukoucího srdce, první dítě narozené ženě s transplantovanou dělohou i první transplantace obličeje pro Afroameričana – i to jsou vědecké úspěchy, na kterých se podíleli čeští odborníci v letošním roce.
25. 12. 2019|
Interview ČT24

Člověk není definován jen vizáží. Transplantace obličeje zatím nikdo nelitoval, říká chirurg Pomahač

Desítky lékařů a zdravotníků pod vedením českého specialisty Bohdana Pomahače v létě provedli první kompletní transplantaci obličeje u afroamerického pacienta. Lékaři museli dlouho hledat vhodného dárce. „Technicky se dá udělat cokoliv, ale aby člověk vypadal opravdu normálně, tak nemůže být Afroameričan s bílým obličejem,“ vysvětluje plastický chirurg působící v americkém Bostonu v exkluzivním Interview ČT24. Budoucnost rekonstrukční chirurgie vidí jinde než v transplantacích, které považuje za přemosťovací technologii.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 19:40|

Bohdan Pomahač transplantoval tvář dosud nejstaršímu pacientovi. „Dlouho jsme čekali“

Tým českého chirurga Bohdana Pomahače v nemocnici v americkém Bostonu transplantoval celý obličej dosud nejstaršímu pacientovi. Osmašedesátiletý Robert Chelsea se stal zároveň prvním Afroameričanem, který náročný zákrok podstoupil.
26. 10. 2019|

Chirurg Pomahač nebo divadelní režisér Pařízek. Osobnosti, které proslavily Česko, dostaly cenu

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) předal patnácti osobnostem a zástupcům ruské nevládní organizace Memorial cenu Gratias agit, kterou ministerstvo každoročně uděluje za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.
14. 6. 2019Aktualizováno14. 6. 2019, 16:32|