TÉMA

Andalusie

Části Španělska zaplavila voda a bahno. Zemřeli tři lidé, další se pohřešují

Vydatné deště doprovázené silnými bouřkami zasáhly některé části Španělska, podle veřejnoprávní stanice RTVE zemřeli tři lidé a další tři se pohřešují. Meteorologická statní agentura Aemet vydala nejvyšší výstrahu pro oblast Madridu a Toleda. Ulice zasažených měst byly pod vodou a několik obyvatel uvázlo ve svých domovech. Ve městě Aldea del Fresno se kvůli velké vodě zřítila část mostu. Silné srážky také způsobily rozsáhlé výpadky v železniční dopravě a významné škody na majetku.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 22:10|

Španělské volby dopadly těsně. Levice ani pravice nemá jistou většinu

Ve Španělsku skončily předčasné parlamentní volby. Po sečtení téměř všech okrsků jsou síly vyrovnané a levicový ani pravicový dvojblok nemá jistou většinu. Klíčová tak zřejmě bude role uskupení hájících regionální zájmy.
23. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 00:02|

Muž, který ve Španělsku útočil v kostelech, čekal na vyhoštění do Maroka

Útočník, který ve středu večer v jihošpanělském městě Algeciras mačetou zabil kostelníka a vážně zranil kněze, byl ve Španělsku nelegálně a čekal na vyhoštění do Maroka. Informovala o tom španělská média s odvoláním na policii. Ta útok ve dvou kostelech vyšetřuje jako terorismus, zatím bez jasného motivu, ačkoliv podle svědků při činu muž provolával Alláh je veliký.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 19:20|

Na jihu Španělska muž zaútočil v kostelech, jeden člověk zemřel

Zatím neznámý muž ve středu večer zaútočil v nejméně dvou kostelech na jihu Španělska, jednoho člověka zabil a další čtyři lidi zranil. Píše to deník El Mundo s odkazem na policejní zdroje. Muž použil dle policie samurajský meč nebo obdobnou zbraň. Motiv činu není jasný, policisté útočníka zadrželi a ten je ve vazbě. Úřady čin vyšetřují jako terorismus.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 23:46|

V Andalusii hoří. Úřady evakuovaly dva tisíce lidí

Kvůli rozsáhlému lesnímu požáru nechaly úřady na jihu Španělska evakuovat zhruba dva tisíce lidí. Informují o tom zahraniční agentury. S ohněm v regionu Andalusie bojují hasiči i vojáci, tři požárníci utrpěli zranění. Požár zasáhl asi dvacet kilometrů čtverečních těžce přístupného terénu. Situaci komplikuje vítr a horko.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 15:06|

Francouzští socialisté zvolili Hidalgovou za svou prezidentskou kandidátku

Volbu kandidáta francouzské levice na prezidenta vyhrála s velkým rozdílem starostka Paříže Anne Hidalgová. O výsledku čtvrtečního interního hlasování Socialistické strany informovala agentura AFP. Podle údajů z více než devadesáti procent započítaných volebních lístků zvítězila Hidalgová ziskem 72 procent hlasů. Její protikandidát, bývalý ministr zemědělství a současný starosta Le Mans, Stéphane Le Foll propadl, uvedl tajemník socialistů Olivier Faure.
15. 10. 2021|

Ve Španělsku se bouří tisíce zemědělců, centrum Valencie ochromily traktory

Tisíce zemědělců protestovaly v řadě španělských měst proti nízkým výkupním cenám svých produktů. Dopravní chaos způsobily ve Valencii stovky traktorů, velké demonstrace se podle deníku 20 Minutos konají i v jihošpanělském regionu Andalusie. Protesty ve Španělsku začaly už v lednu a mají pokračovat i příští týden. Vláda slíbila situaci urgentně řešit.
14. 2. 2020|

Gloria zaplavila Katalánsko. Připsala si další oběti

Už třináct obětí si vyžádala bouře Gloria, která od víkendu sužuje Španělsko. Čtyři další lidé se pohřešují, informoval server listu El País. Bouřka, která se nyní projevila hlavně záplavami v Katalánsku, způsobila také značné materiální škody. Kvůli pomoci postiženým regionům se v pátek mimořádně sešla vláda. Vytrvalý déšť zvýšil hladiny řek také na jihozápadě Francie.
24. 1. 2020|

Křišťálový sál jako z pohádky. Španělské městečko otevírá svůj podzemní klenot

Ve španělské Andalusii se pro veřejnost otevře unikátní podzemní dutina vyplněná obrovskými čirými krystaly. Nachází se ve starých dolech na okraji městečka Pulpí. Zahájení provozu se plánuje na říjen, už v červenci ale chce přípravný výbor uspořádat několik předběžných prohlídek.
16. 6. 2019|