TÉMA

Martin Tlapa

Události komentáře

V nejnižším bodě česko-čínských vztahů nejsme, míní Tlapa. Lze prý čekat další reakce

Česko může očekávat další diplomatické reakce čínského vedení, uvedl náměstek ministerstva zahraničí Martin Tlapa. Zároveň dodal, že se vztahy obou zemí prozatím nenachází „na nejnižším bodu“. Řekl to v pořadu ČT Události, komentáře. Narážel tak na prohlášení čínského ministra zahraničí Wanga I, který v pondělí vzkázal předsedovi českého Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), že ho „přiměje zaplatit vysokou cenu“ kvůli cestě na Tchaj-wan.
1. 9. 2020|

Česko se sváří s Čínou. Obě země si kvůli Vystrčilově cestě na Tchaj-wan předvolaly velvyslance

Komentář čínského ministra zahraničí, podle kterého předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za svou oficiální cestu na Tchaj-wan, byl nemístný a nepatřičný. Prohlásil to premiér Andrej Babiš (ANO). Česko si už kvůli tomu předvolalo čínského velvyslance, českého ambasadora si naopak povolal Peking.  S velvyslancem mluvil také šéf hradní diplomacie Rudolf Jindrák.
31. 8. 2020Aktualizováno31. 8. 2020, 23:16|
OVM

Vystrčil zřejmě navrhne, aby Česko žádalo o výměnu velvyslance Číny

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zřejmě příští týden na schůzce nejvyšších ústavních činitelů navrhne, aby Česko požádalo Čínu o výměnu jejího velvyslance. Důvodem je dopis čínské ambasády ke zvažované cestě bývalého šéfa horní komory Jaroslava Kubery na Tchaj-wan. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu opoziční ODS Zbyněk Stanjura. Premiér Andrej Babiš (ANO) by výměnu velvyslance podpořil.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 20:10|

Český byznys sází na turecký zájem o vodní energii. V nové továrně budou vznikat díly pro místní přehradu

Čeští investoři chtějí využít rostoucí zájem Turecka o vodní energii. Skupina Energo-Pro v Ankaře oficiálně otevřela továrnu, která bude dodávat klíčové díly do dvou vodních elektráren vznikajících na východě země. Jejich projekt přitom startuje v době, kdy se turecká ekonomika po dekádě silného růstu ocitla v recesi.
14. 6. 2019|