TÉMA

Petrov

Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
23. 6. 2023|

Papež předal Graubnerovi insignii pražského arcibiskupa. V Brně převzal biskupství Konzbul

Budoucí pražský arcibiskup Jan Graubner při ranní bohoslužbě ve vatikánské bazilice sv. Petra obdržel od papeže Františka pallium – odznak úřadu metropolitního arcibiskupa. Předání pallia je součástí uvedení nově jmenovaného pražského arcibiskupa do úřadu. Graubner se řízení pražské arcidiecéze ujme v sobotu. Biskupské berly se už ve středu na začátku slavnostní mše chopil v brněnské katedrále na Petrově Pavel Konzbul.
29. 6. 2022|

V brněnské katedrále na Petrově začala obnova presbytáře. Starý obětní stůl získá kolej v Římě

V katedrále svatých Petra a Pavla v Brně začala obnova prvků v presbytáři. Kromě obětního stolu bude mít katedrála také nový ambon, odkud se při mši čte z bible, sedadlo pro celebranta, svícny a procesní kříž. Nové prvky realizují architekti z Ateliéru Tišnovka. Na nový oltář za dva miliony korun přispějí biskupství také dárci.
7. 4. 2021|

Na procházku, výstavu nebo koncert. Brněnské biskupství zpřístupnilo zahrady pod Petrovem

Brněnské biskupství opravilo a zpřístupnilo veřejnosti historické zahrady pod Petrovem. Vznikl tak prostor pro odpočinek, setkávání i kulturní akce. Lidé se tam dostanou nově zřízeným průchodem od katedrály, případně z Petrské ulice. Celkové náklady se vyšplhaly na více než čtrnáct milionů korun.
8. 6. 2020|

Trůn Milosti. V Brně na Petrově je k vidění dosud neznámý obraz Alfonse Muchy

V kryptě brněnské katedrály na Petrově si může veřejnost poprvé prohlédnout obraz Alfonse Muchy Trůn milosti. Dílo je součástí výstavy Dokonalá jednota – Zobrazování Nejsvětější Trojice ve výtvarném umění. Kromě díla slavného malíře se představují i další unikáty, mimo jiné obraz Nejsvětější Trojice se třemi tvářemi z počátku 17. století.
13. 6. 2019|