TÉMA

Českomoravská záruční a rozvojová banka

Případem tří úředníků ministerstva průmyslu se opět musí zabývat městský soud

Nejvyšší soud (NS) nařídil Městskému soudu v Praze, aby se znovu zabýval případem tří úředníků ministerstva průmyslu a obchodu. Městský soud je opakovaně zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku a poškození finančních zájmů Evropské unie s údajnou škodou přes 4,5 miliardy korun. NS vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Potvrdila to mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
5. 4. 2024|

Vláda upravila své programové prohlášení. Slibuje měnit příjmy a výdaje rozpočtu a posílit energetickou bezpečnost

Vláda na své středeční schůzi aktualizovala programové prohlášení, především v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. O důvěru kabinet sněmovnu ale znovu žádat nebude. Vláda se v aktualizovaném programovém prohlášení mimo jiné zavazuje k úpravě příjmové i výdajové strany rozpočtu kvůli stabilizaci veřejných financí. Také se chce zaměřit na posílení energetické bezpečnosti. Bude rovněž usilovat o vznik tribunálu pro stíhání válečných zločinů na Ukrajině.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 19:19|

Areál hřebčína v Mimoni se v opakované aukci prodal za 17 milionů

Areál hřebčína v Mimoni na Českolipsku by měl změnit majitele, v opakované aukci ho ve čtvrtek kupec vydražil za vyvolávací cenu 17 milionů korun. Zatímco do minulé dražby na konci července se přihlásilo sedm zájemců, tentokrát byl jenom jeden. Kupec má teď 30 dnů na to, aby cenu doplatil, řekl Josef Dvořák ze společnosti Eurodražby.cz, která aukci pro insolvenčního správce zkrachovalé společnosti MAESTOSO Luna zajišťovala.
27. 10. 2022|

Případ tří úředníků, kteří podle žalobce způsobili Česku a EU škodu 4,5 miliardy, projedná Nejvyšší soud

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v případu tří úředníků ministerstva průmyslu a obchodu, které již čtyřikrát osvobodil prvoinstanční soud, což potvrdil i vrchní soud. ČT informaci potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Stříž trvá na tom, že kvůli zavinění chybného čerpání dotací Českou republiku a Evropskou unii připravili o 4,5 miliardy korun. Vysokou škodu podle něj způsobili v souvislosti s dohodou mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, která podle obžaloby nebyla v souladu se zákonem.
14. 10. 2022|

Vrchní soud napočtvrté potvrdil osvobození třech úředníků ministerstva průmyslu

Vrchní soud v Praze při čtvrtém projednání případu potvrdil osvobození trojice úředníků ministerstva průmyslu a obchodu Břetislava Grégra, Miroslava Elfmarka a Zuzany Matějíčkové. Obžaloba je vinila, že způsobili státu a EU škodu přes 4,5 miliardy korun v souvislosti s dohodou mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. Zamítl tak odvolání státního zástupce proti rozhodnutí prvoinstančního soudu. Rozhodnutí je pravomocné.
29. 6. 2022|

Vrchní soud chyboval, když odebral kauzu bývalých úředníků původnímu senátu

Vrchní soud v Praze chyboval v kauze tří bývalých úředníků ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), když nařídil změnu prvostupňového senátu Městského soudu v Praze, který trojici opakovaně zprostil obžaloby. Rozhodnutí o odnětí případu zrušili ústavní soudci, vyhověli tak stížnostem obžalovaných Miroslava Elfmarka, Břetislava Grégra a Zuzany Matějíčkové.
20. 4. 2022|

Covid v Česku dál slábne. Za rok 2021 ale zemřelo na 24 tisíc lidí

Ve čtvrtek v Česku přibylo 5749 potvrzených případů covidu, o 22 procent méně než před týdnem. Výrazně nižší byl ale i počet provedených testů, který v mezitýdenním srovnání klesl zhruba na polovinu. V nemocnicích je 3163 pacientů s prokázanou infekcí, zhruba o 950 méně než v předvánoční čtvrtek. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Za rok 2021 zemřelo s covidem více než 24 tisíc lidí, což –⁠ pro srovnání –⁠ zhruba odpovídá počtu obyvatel Litoměřic nebo Českého Těšína.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 13:26|

S nárůstem cen energií má podnikatelům pomoci nová záruka

S nárůstem cen energií může malým a středním podnikatelům pomoci nová záruka, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou (NRB). Informovala o tom mluvčí resortu Štěpánka Filipová. Výzva byla podle ní zveřejněna v pondělí, příjem žádostí o záruku začne 17. prosince s tím, že maximální výše může být až dva miliony korun.
7. 12. 2021|

Zavedení nulové DPH na energie považuje Kupka za nešťastný krok

Zavedení nulové DPH na elektřinu a plyn pro příští rok, které navrhuje současná vláda v demisi, je podle místopředsedy ODS Martina Kupky nešťastný krok. Navrhuje spíše adresnější pomoc poškozeným klientům končicích dodavatelů energií, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. O změně zákona o DPH bude jednat sněmovna zřejmě 23. listopadu.
14. 11. 2021|

Vláda schválila 1,4 miliardy korun na pomoc s obnovou domů po tornádu. O dotaci mohou žádat také postižení podnikatelé

Vláda schválila 1,4 miliardy korun na pomoc s obnovou soukromých domů po tornádu a bouřích. Také podnikatelé z tornádem zasažených oblastí mohou začít žádat o dotaci na obnovu poškozených provozoven. Z programu Nemovitosti budou moci získat jeden až 35 milionů korun za přispění prostředků z evropských fondů. Podpora funguje v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Na pomoc je připraveno 500 milionů korun.
16. 8. 2021|

Bankovní fond za dva roky od vzniku stále neinvestoval. Schází schválené projekty

Národní rozvojový fond (NRF) zatím neinvestoval ani do jednoho projektu. Od jeho vzniku už přitom uplynuly téměř dva roky a potřebnou licenci má od loňska. Banky přes něj mají dávat až sedm miliard ze svých zisků. Investice se očekávají třeba v dopravě, školství nebo zdravotnictví. Konkrétní projekty ale zatím nejsou schválené, rýsují se teprve první z nich. Zástupci fondu tvrdí, že rozhodnutí padne do konce roku a odešlou tak první peníze. Pomalý rozjezd projektu však kritizuje sněmovní opozice.
14. 8. 2021|

Vláda schválila dotace a půjčky pro obyvatele i podnikatele stižené tornádem

Lidé z tornádem zasažených oblastí budou moci získat dotaci na obnovu bydlení až dva miliony korun a další tři miliony korun formou zvýhodněného úvěru. Stát pomůže i zasaženým podnikatelům, uhradí jim osmdesát až sto procent výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory činí jeden milion korun. Resort práce a sociálních věcí pro firmy a obyvatele poničených oblastí připravuje nový kurzarbeitový program. Úhrada by měla být pro pracovníky, kteří kvůli poničení podniku nemohou pracovat, i zaměstnanců, kteří nemohou do práce chodit, protože odstraňují škody. Programy ministerstev na pomoc Moravě schválila vláda.
28. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 22:03|

Komunisté vypověděli dohodu o toleranci vlády. Hlasovali by pro vyslovení nedůvěry

Komunisté vypověděli dohodu o toleranci vlády, kterou měli uzavřenou s hnutím ANO. Premiérovi a lídrovi ANO Andreji Babišovi to oznámil předseda KSČM Vojtěch Filip, podle nějž ztratili komunisté ve vládu důvěru. Uvedl, že kdyby ve sněmovně došlo na hlasování o nedůvěře vládě, byli by poslanci KSČM pro, sami však takové hlasování neiniciují. Babiš již předem řekl, že nedokáže posoudit, jaké překážky by ztráta tolerance vládě přinesla.
13. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 20:41|

Státní banka se nestihne do voleb, a to se nelíbí KSČM. Dle kritiků by zaváněla komunismem

Komunisté nadále hrozí, že přestanou tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO). Nepřesvědčil je ani návrh na založení komerční banky v rukou státu, který jim premiér předal na středečním jednání. Nelíbí se jim hlavně fakt, že z dokumentu vyplývá, že založení státní banky se nestihne do voleb. Definitivní rozhodnutí o toleranci vlády KSČM oznámí příští čtvrtek.
8. 4. 2021|

Podnikatelé v ubytovacích službách i sportu mohou od pondělí žádat o podporu

Od pondělního odpoledne mohou provozovatelé hromadných ubytovacích zařízení žádat o podporu z programu Covid – ubytování. Ministerstvo pro místní rozvoj má připraveny celkem 3,3 miliardy korun. Rovněž od pondělí mohou žádat o podporu také podnikatelé ve sportu v rámci programu Záruka covid sport Českomoravské záruční a rozvojové banky. Ta poskytne zdarma záruku za provozní úvěr spolu s příspěvkem na úhradu úroků u komerční půjčky.
1. 2. 2021|

Národní fond rozvoje získal licenci od České národní banky

Národní fond rozvoje získal licenci od ČNB, vyplývá ze zjištění České televize, a může tak zahájit činnost. Banky do něj vloží sedm miliard korun. Fond bude sloužit k financování investičních projektů na podporu sociálního a ekonomického rozvoje země a peníze by tak mohly jít například na výstavby silnic, škol, nemocnic či do energetických projektů. Fond spravuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 11:55|

Záruky z programu Covid III navrhuje ministerstvo financí prodloužit do konce roku 2021

Záruky z programu Covid III plánuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prodloužit až do konce příštího roku. Podmínky programu by měly zůstat stejné. Zároveň by ale půjčky z programu měly být nejen na provoz firem, jako dosud, ale i na investice. Ministerstvo to sdělilo po čtvrtečním jednání ministryně se zástupci bank. Novelu zákona o státních zárukách předloží Schillerová na pátečním mimořádném jednání vlády, navrhne ji projednat ve stavu legislativní nouze.
15. 10. 2020|
Otázky Václava Moravce

Antivirus by se měl na kurzarbeit změnit dle Havlíčka nejpozději v říjnu, program zatím zrušit nechce

Změna programu na podporu zaměstnanosti Antivirus na kurzarbeit by se podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) měla uskutečnit nejpozději v říjnu. Je však třeba legislativní úprava, která se podle něho nedá stihnout dříve než v září. Do té doby nevyloučil změny parametrů Antiviru. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom spolu s ním diskutovali předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a podnikatel a zastupitel města Liberec Zdeněk Chmelík (TOP 09).
19. 7. 2020Aktualizováno19. 7. 2020, 15:33|

Na podzim nečekám další ekonomický propad, od třetího čtvrtletí se bude firmám více dařit, říká Schillerová

Záruční program COVID III pro podnikatele zasažené v souvislosti koronavirem je podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) nastavený správně. Jeho parametry nejsou příčinou současné nízké poptávky živnostníků a firem. Vyšší zájem se podle ní dá očekávat až na podzim, kdy skončí jiné formy státní podpory. Tématy k jednání může být prodloužení programu, případně rozšíření účelů jeho čerpání, řekla Schillerová po jednání prezidia České bankovní asociace.
15. 7. 2020Aktualizováno15. 7. 2020, 19:38|

Praha přidá 46 milionů korun do fondu na podporu podnikatelů

Magistrát hlavního města přidá 46 milionů korun do svého záručního fondu COVID Praha na podporu podnikatelů postižených opatřeními proti koronaviru. Celková částka vložená do fondu tak je 646 milionů. O navýšení rozhodli radní. Praha vytvořila program poté, kdy nebylo možné, aby se místní podnikatelé hlásili do vládního programu COVID II. Záruky pro město vyřizovala Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).
13. 7. 2020Aktualizováno13. 7. 2020, 13:29|
OVM

Obecně dva roky, Česku tři. Tolik zhruba potrvá ekonomikám návrat do stavu před koronavirem, říká Tůma

V Česku je inflace nejvyšší v celé EU, drží se nad třemi procenty. Rostou ceny potravin, náklady na bydlení i energie a na drahotě se podepisuje i slabá koruna. Jak dlouho bude trvat návrat koronavirem přidušené ekonomiky do normálu? Podle předsedy dozorčí rady ČSOB a bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy bude scénář obnovy zemí v zásadě podobný, vyspělé země by to ale měly zvládnout za dva roky, Česko pak za tři, uvedl v Otázkách Václava Moravce (OVM).
31. 5. 2020|

Záruční banka má smlouvy ke COVID III podepsat s bankami v pátek. Podnikatelé už s nimi mohou začít jednat

Do výzvy Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) k záručnímu programu COVID III se přihlásilo 20 komerčních bank nebo spořitelních družstev. Teď se uskuteční konzultace s ministerstvem průmyslu a obchodu a Českou národní bankou. Smlouvy o spolupráci by se měly podepisovat v pátek. Na webináři pořádaném Hospodářskou komorou to řekl ředitel komunikace ČMZRB Michal Pluta. Komerční banky se mohly do výzvy hlásit od 19. května do pondělní půlnoci.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 20:28|
Události komentáře

Stát pomáhal pomalu a bezhlavě, míní ekonomka. Schillerová uznala chyby, program Covid III je má napravit

Česká ekonomika už si snad sáhla na dno a nyní se bude škrábat směrem nahoru, doufá hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Pomoci tomu mají i vládní pomocné programy pro firmy i podnikatele. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uznává, že vláda dělala chyby, věří nicméně v úspěch programu Covid III. O ekonomických opatřeních diskutovaly v Událostech, komentářích.
22. 5. 2020|

Komerční banky se mohou do 25. května hlásit k úvěrovému programu COVID III

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) zveřejnila výzvu pro komerční banky na záruční program COVID III. Hlásit se mohou do 25. května. Následně s těmi, které projeví zájem, bude ČMZRB podepisovat smlouvy. Podnikatelé, kteří mají o úvěr se státní zárukou zájem, mohou se svými bankami už nyní zahájit jednání, sdělila mluvčí ČMZRB Marie Lafantová.
19. 5. 2020|