TÉMA

Zdeňka Hamousová

Žatec odmítá stavbu malé vodní elektrárny. Povodí Ohře v tom žádný problém nevidí

Soukromá firma plánuje v Žatci postavit novou vodní elektrárnu. Vedení města s tím ale nesouhlasí. Pozemky, na kterých má stát, patří státnímu podniku Povodí Ohře, a ten ve stavbě problém nevidí. Starostka města Zdeňka Hamousová (ANO) tvrdí, že jde o evropsky významnou lokalitu, do které město investovalo už několik milionů korun a kde má vzniknout koupaliště, cyklostezky či náplavka.
6. 11. 2021|

Trest pro bývalou senátorku Hamousovou za řízení v opilosti je pravomocný

Zákaz řízení a pokuta 90 tisíc korun za řízení v opilosti pro žateckou starostku a bývalou senátorku Zdeňku Hamousovou (nestr.) platí. Že je trest pravomocný, zjistila Česká televize z justiční databáze. Hamousová, která v horní komoře zastupovala Lounsko, nevyužila možnost se odvolat a neodvolala se ani státní zástupkyně. Okresní soud v Lounech o trestu rozhodl na začátku ledna.
8. 3. 2021|

Hamousová neuspěla, v obvodu Louny jdou do druhého kola Ivo Trešl a Vladimír Drápal

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Louny postoupili Ivo Trešl (STAN) a Vladimír Drápal (za ODS+TOP+KDU+KAN). Svůj hlas přišlo v prvním kole odevzdat 34,09 procenta voličů. V roce 2014 byla volební účast v prvním kole 38,55 procenta.
3. 10. 2020|

V Ústeckém kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 19 stran

Ústecký kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na devatenácti kandidátních listinách uchází 1013 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Děčín a Louny.
4. 9. 2020|

Senát schválil prodloužení ošetřovného pro část rodičů. Vyslovil se i proti vměšování Ruska a Číny

O prodloužení ošetřovného pro rodiče, kteří se rozhodli neposlat své děti do škol, ve středu rozhodl Senát. Schválil i odklad úhrady sociálních odvodů pro zaměstnavatele. Horní komora už také projednala návrh na prodloužení lhůty pro přípravu rozpočtu kvůli dopadům pandemie, senátoři jej ani nepřijali, ani nezamítli. Senátoři se také vyslovili proti ruským a čínským snahám na ovlivňování české politiky.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 18:45|

Policie chce stíhat senátorku za řízení pod vlivem alkoholu

Policie požádala Senát o vydání senátorky Zdeňky Hamousové (za ANO) k trestnímu stíhání. Důvodem je řízení pod vlivem alkoholu, uvedl v pondělí předseda senátního imunitního výboru Ivo Bárek (ČSSD). Výbor se bude případem zabývat v úterý, a pokud jednání uzavře, horní komora by o policejní žádosti mohla rozhodnout už ve středu.
18. 5. 2020|

Senát byl na konci uplynulého roku hybatelem dění. Třetinu komory letos čekají volby

Senát letos čeká obměna. V podzimních volbách vyberou voliči třetinu jeho členů. Teď má v horní parlamentní komoře výraznou převahu opozice. I přesto, že Senát absolvoval v uplynulém roce méně schůzí a jednacích dnů než sněmovna, byl třeba na konci roku hlasitějším hybatelem událostí.
4. 1. 2020|

Senátoři podpořili rozšíření nároku na vyšší rodičovskou. Změnu tak musí posoudit poslanci

Navýšení rodičovského příspěvku chce Senát i pro rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Změnu posoudí poslanci, podle ministerstva by k tomu mělo dojít 17. prosince. Vedle toho se senátoři ve středu postavili proti vládní snaze o vyšší zdanění loterií nebo o zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Senát také doporučil úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven. Jako příštího ombudsmana si horní komora přeje vládního zmocněnce Víta Alexandera Schorma nebo advokáta Jana Matyse.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 17:37|

Ústavní žaloba na prezidenta má dostatek podpisů, aby ji projednal Senát. Není ale jisté, že ji senátoři odsouhlasí

Předkladatel ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana senátor Václav Láska (Senátor 21) už sehnal 31 podpisů, návrhem se tak bude zabývat plénum horní komory. Aby se dostala až k Ústavnímu soudu, musela by pro text hlasovat ústavní většina v Senátu i Poslanecké sněmovně. Podle Hradu se chtějí autoři jen zviditelnit, prezident očekává, že kdyby se žaloba dostala až k Ústavnímu soudu, senátorům „to samozřejmě hodí na hlavu“.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 21:14|