TÉMA

Stellan Skarsgård

Tip z iVysílání: Kdo s koho? Borg a McEnroe si slavný zápas zopakovali ve filmu

V roce 1980 se ve Wimbledonu hrál zápas, který se zapsal do dějin bílého sportu a změnil i životy soupeřů. Tenisový mač Borg/McEnroe si ve stejnojmenném švédském filmu zopakovali v roce 2017 herci Sverrir Gudnason a Shia LaBeouf. V iVysílání ho lze zhlédnout do 6. června.
4. 6. 2020|

Dvě šance na Oscara. Filmy Nabarvené ptáče i Dcera se dostaly do užších nominací

Americká filmová akademie do užšího výběru nominací na ceny Oscar v kategorii mezinárodní film vybrala i drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo i v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen snímek Dcera studentky pražské FAMU Darii Kashcheevy, která už za film převzala studentského Oscara.
17. 12. 2019|
90‘ ČT24

Ptáče emotivní a nadčasové, nikoliv historické. Před diváky předstupuji obnažený, říká režisér Marhoul

V Benátkách na filmovém festivalu soutěží o přízeň porotců i Nabarvané ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Ten natočil snímek brutální, násilí v něm ale není prvoplánové, vysvětluje v pořadu 90' ČT24. Kameramanu Vladimíru Smutnému trvalo, než se s drsností knižní předlohy smířil, historik Maciej Ruczaj ale upozorňuje, že oproti realitě je kniha značně teatrální.
30. 8. 2019|

Benátský festival vybral po 25 letech do hlavní soutěže český film. Sledovat bude Nabarvené ptáče

Mimořádný úspěch „zařídil“ pro českou kinematografii režisér Václav Marhoul. Jeho černobílé drama Nabarvené ptáče vybral do hlavní soutěže benátský filmový festival. Snímek českého režiséra se do prestižního výběru dostal po čtvrtstoletí. Do svého programu Marhoulovu novinku, jež vznikla v koprodukci České televize, zařadil také festival v Torontu.
25. 7. 2019|

Dokud dýchám, doufám. Nabarvené ptáče utíká před krutostí v první ukázce

Režisér a scenárista Václav Marhoul představuje první ukázku z chystaného dramatu Nabarvené ptáče. Černobílý snímek těží ze stejnojmenného dramatického příběhu od židovského spisovatele Jerzyho Kosińského. Film se premiéry dočká v září tohoto roku.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 17:25|