TÉMA

Nabarvené ptáče

Nabarvené ptáče čeká premiéra ve Francii, část štábu zatím bojuje na Ukrajině

Snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče našel po dvou letech distributora, který umožní opožděnou premiéru ve Francii. Jedním z důvodů je i to, že válkou na Ukrajině získal film nový rozměr. Část herců i členů štábu momentálně proti ruským agresorům bojuje.
23. 11. 2022|

V Benátkách ocenili restaurovanou Extasi, Marhoul sošku nezískal

Zlatého lva za nejlepší film získal na 76. ročníku prestižního festivalu v Benátkách snímek Joker režiséra Todda Philipse. Film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče, který byl prvním českým snímkem v hlavní souteži po pětadvaceti letech, žádnou sošku nezískal. Cenu za nejlepší restaurovaný snímek dostal Národní filmový archiv za Extasi režiséra Gustava Machatého.
7. 9. 2019Aktualizováno7. 9. 2019, 23:00|
Doporučujeme

Nabarvené ptáče podle kritiků: Film, který je dobré vidět, ale lepší už znovu nevidět

Zlatého lva na 76. filmovém festivalu v Benátkách může získat jednadvacet snímků. Mezi nimi i Nabarvené ptáče režiséra a scenáristy Václava Marhoula. Černobílý film vycházející z románu Jerzyho Kosińského viděli v předchozích dnech festivaloví diváci, porotci i recenzenti. Podle některých z nich by případná výhra nebyla překvapením. Všechny ohlasy se také víceméně shodují, že Marhoulovo drama je působivé především ve vyobrazení krutosti, i zásluhou kameramana Vladimíra Smutného.
4. 9. 2019Aktualizováno7. 9. 2019, 13:50|

Nabarvené ptáče v Benátkách získalo cenu UNICEF od studentů. V sobotu se pokusí o Zlatého lva

Snímek Nabarvené ptáče režiséra a scenáristy Václava Marhoula získal v pátek na festivalu v Benátkách od studentské poroty ocenění Film pro UNICEF (Cinema for UNICEF). Cena, která patří k nestatutárním oceněním vyhlašovaným během přehlídky, je určena filmu, který vyjadřuje boj za práva dětí. Příběh malého chlapce, který prochází hrůzami druhé světové války, může v sobotu večer získat i jednu z hlavních cen.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 19:53|

Světe, div se! Hvězdy filmového nebe se v Benátkách předvedly v těch nejlepších rolích

O víkendu vyvrcholí filmový festival v Benátkách. Desítky světových hvězd, tisíce fanoušků, množství nových filmů – v tom se 76. ročník neliší od těch předchozích. Do finále letošní přehlídky se probojoval snímek českého režiséra Václava Marhoula, který se v sobotu večer zúčastní slavnostního vyhlášení výsledků. Obrazová galerie přináší nejzajímavější momenty uplynulých dní.
6. 9. 2019|

Nabarvené ptáče vyletělo v Benátkách z hnízda. Provázel ho potlesk i odchody z kina

První diváci viděli  filmovou adaptaci ceněného románu Jerzyho Kosińského. Černobílé drama Nabarvené ptáče natočil podle vlastního scénáře Václav Marhoul a uvedl v hlavní soutěži slavného festivalu v Benátkách. Jak snímek hodnotí porota, ukáže až vyhlášení cen 7. září. Přijetí krutého příběhu ale přece jen trochu naznačily bezprostřední reakce po novinářské projekci v pondělí i úterní slavnostní premiéře.
3. 9. 2019Aktualizováno3. 9. 2019, 19:41|

Benátský festival vybral po 25 letech do hlavní soutěže český film. Sledovat bude Nabarvené ptáče

Mimořádný úspěch „zařídil“ pro českou kinematografii režisér Václav Marhoul. Jeho černobílé drama Nabarvené ptáče vybral do hlavní soutěže benátský filmový festival. Snímek českého režiséra se do prestižního výběru dostal po čtvrtstoletí. Do svého programu Marhoulovu novinku, jež vznikla v koprodukci České televize, zařadil také festival v Torontu.
25. 7. 2019|

Dokud dýchám, doufám. Nabarvené ptáče utíká před krutostí v první ukázce

Režisér a scenárista Václav Marhoul představuje první ukázku z chystaného dramatu Nabarvené ptáče. Černobílý snímek těží ze stejnojmenného dramatického příběhu od židovského spisovatele Jerzyho Kosińského. Film se premiéry dočká v září tohoto roku.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 17:25|