TÉMA

Matěj Forman

Divák je chráněné zvíře, říkají bratři Formani

V Praze začal další ročník festivalu Arena, za nímž stojí bratři Petr a Matěj Formanovi. Všímají si, že si obecenstvo v postcovidové době více vybírá a spíše se chce bavit. „Divák je chráněné zvíře, a když můžete, musíte udělat všechno, abyste ho neztratili,“ říká Petr Forman. Oldschooloví – podle vlastních slov – kumštýři zároveň v Interview ČT24 přiznali, že nechtějí slevit z toho, co je v pojetí jejich divadelního světa podstatné: profesionalita, originalita a divadlo převažující nad výkony.
19. 6. 2023|

Vedro jako v džungli. Tanečníci i Česká filharmonie se potí v cirkusovém šapitó

Hudebně-dramatickou adaptaci Kiplingovy Knihy džunglí připravilo pro pražskou scénu Azyl 78 Divadlo bratří Formanů. A to ve spolupráci s Českou filharmonií a souborem Dekkadancers. Představení v cirkusovém šapitó pro děti od šesti let nabízí divadelní dobrodružství, které je spojením hudby, výrazné vizuality a tance.
13. 6. 2022|

Busta Miloše Formana ozdobila jeho rodný dům v Čáslavi

Busta Miloše Formana v Čáslavi nově zdobí zděný plot okolo rodného domu tohoto oscarového filmaře. Autorem podobizny je sochař Jan Padyšák. Při jejím oficiálním odhalení se sešla i rodina slavného režiséra.
17. 5. 2021|

Parbleu! Bratři Formani vypustili do Areny divadlo a nový cirkus

Potřetí přivezlo Divadlo bratří Formanů do Prahy výběr ze současného divadla, nového cirkusu, hudby a audiovizuální tvorby. Do 26. června zvou diváky na festival Arena. Své představení i inscenace zahraničních souborů hrají u železničního mostu na smíchovské náplavce, kde také kotví jejich loď Tajemství.
13. 6. 2019|