TÉMA

Superpočítač

Ostravské superpočítače snížily kvůli úspoře energií výkon. Šetří i celá univerzita

Národní superpočítačové centrum ostravské Vysoké školy báňské – Technické univerzity (VŠB-TUO) kvůli úspoře energií snížilo výkon superpočítačů. Za elektřinu tam platí desítky milionů korun ročně. Energiemi šetří celá univerzita. Dlouhodobě buduje i udržitelné zdroje.
10. 2. 2023|

Washington vede s Pekingem válku o čipy. Biden zakázal vývoz technologií do Číny

Zatímco Moskva pokračuje ve válečném tažení způsobem, který ve 21. století očekával jen málokdo, Washington s Pekingem vedou souboj daleko současnější. Administrativa prezidenta Joea Bidena zakázala vývoz čipů a souvisejících technologií do Číny a tento trend dopadá i na evropské transakce. Důvod je prostý – obavy o národní bezpečnost.
26. 11. 2022|

Ve Finsku spustili nejsilnější superpočítač v Evropě, řešit má největší otázky současnosti. Pracují na něm i Češi

Evropští výzkumníci získali prvotřídní nástroj pro pochopení složitých jevů, jako jsou například změny klimatu nebo aplikace umělé inteligence. K řešení nejsložitějších problémů současnosti jim pomůže superpočítač LUMI, který byl v pondělí slavnostně otevřen ve finském Kajaani. Jde o nejvýkonnější počítač v Evropě. Na jeho budování a provozování se podílí i české IT4Innovations, národní superpočítačové centrum, které je součástí Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.
13. 6. 2022|

Nikdo neumí říct, jaké počasí je právě teď. Meteorologové se nedívají z okna, využívají nowcasting

Předpovídání počasí je nesmírně složité, všechny modely, které to dělají, jsou vždy extrémně zjednodušené. Podobně těžké je popsat i to, jaké je aktuální počasí – a rozhodně k tomu nestačí vyhlédnout z okna. Meteorolog Michal Žák vysvětluje, jak v tom pomáhá takzvaný nowcasting a proč je důležitý.
19. 3. 2021|

První ostravský superpočítač Anselm dosloužil. Stane se exponátem na výstavě

První ostravský superpočítač nazvaný Anselm po sedmi letech ukončil svůj provoz. Z centra při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava, kde se podílel na stovkách výzkumných projektů, se přestěhoval do Světa techniky v Horních Vítkovicích. Bude součástí připravované expozice Svět civilizace.
24. 2. 2021|

Lepší předpověď počasí i klimatických změn. Británie dá miliardy na superpočítač

Britská vláda investuje 1,2 miliardy liber (35,8 miliardy korun) do nového superpočítače, který bude poskytovat přesnější předpovědi počasí a klimatu. Podle vlády bude nejvýkonnější na světě, informovala agentura Reuters.
17. 2. 2020|

Google tvrdí, že s novým čipem dosáhl kvantové nadřazenosti. IBM to popírá

Americká technologická společnost Google si nárokuje prvenství ve vývoji kvantových počítačů. Tvrdí, že její kvantový procesor Sycamore detekoval vzorce v řadách zdánlivě náhodných čísel za 200 vteřin, zatímco dosud nejvýkonnější superpočítač Summit od IBM by na stejný úkol potřeboval 10 tisíc let. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na článek v časopise Nature.
24. 10. 2019|

Nový ostravský superpočítač Barbora je osmkrát výkonnější než jeho předchůdce Anselm

V národním superpočítačovém centru IT4Innovations při Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO) byl uveden do provozu nový superpočítač Barbora. Stál více než sedmdesát milionů korun a je přibližně osmkrát výkonnější než jeho předchůdce Anselm. Příští rok má být v centru instalován dokonce ještě výkonnější počítačový systém: ten bude patřit mezi padesátku nejvýkonnějších superpočítačů světa.
2. 10. 2019|

Ostrava dostane evropský superpočítač. Bude hledat nové léky i zbraně proti klimatické změně

Osm evropských měst získá prvních osm evropských vysoce výkonných počítačů. Tato superpočítačová střediska budou podporovat evropské výzkumné pracovníky, podniky i průmysl ve vývoji nových aplikací v celé řadě oblastí, jako jsou například léčiva či nové materiály, které lze použít při omezování dopadu klimatických změn. Jedním z těchto měst se stane Ostrava.
13. 6. 2019|