TÉMA

Matt Hancock

Britský ministr zdravotnictví rezignoval, porušil protiepidemická pravidla

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock rezignoval. V pátek přiznal, že porušil pravidla proti šíření koronaviru, když líbal a objímal svoji poradkyni. Jeho rezignaci potvrdila kancelář premiéra Borise Johnsona.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 20:51|

AstraZeneca nemá podle smluv upřednostňovat Británii před EU, píše CNN

Politici Evropské unie koncem ledna kritizovali firmu AstraZeneca poté, co jim oznámila, že do konce března dodá o desítky milionů méně dávek, než bylo původně dohodnuto. Zároveň se ale společnosti dařilo dodávat smluvené množství do Velké Británie. Televize CNN nyní zjistila, že na základě smluv o dodání vakcín nemá AstraZeneca právo Británii před EU upřednostňovat.
19. 2. 2021|

Rakousko zavádí kontroly na hranicích. Londýnu hrozí kolaps zdravotnictví

Rakousko od půlnoci z pátku na sobotu 9. ledna zavádí hraniční kontroly. Slovenská policie hodlá přísněji kontrolovat dodržování tamních opatření proti šíření koronaviru. Polsko očkuje zdravotnický personál a řeší aféru s naočkovanými umělci. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje rozumnou pružnost při dávkování vakcíny. Británie se připravuje na možnost, že v Londýně během dvou týdnů zkolabuje zdravotnický systém. Stav nouze začne v pátek platit v japonském hlavním městě Tokiu.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 19:41|

V britském kabinetu přibyl člověk zodpovědný za očkování proti covidu. Prý znamení, že by brzo mohlo začít

Britská vláda se podle všeho připravuje na program hromadného očkování. Jako znamení se chápe jmenování nového člena vlády zodpovědného za očkování proti covidu-19. Touto funkcí premiér Boris Johnson pověřil náměstka ministra obchodu Nadhima Zahawiho. Podle médií by vakcinace mohla začít v nejbližších dnech.
28. 11. 2020|

Oxfordská vakcína proti covidu je účinná na 90 procent, oznámil její výrobce

Vakcína proti covidu-19 vyvinutá britsko-švédskou farmaceutickou společností AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou může mít až zhruba 90procentní účinnost, a to bez jakýchkoli vážných vedlejších účinků. Oznámila to v pondělí podle agentury Reuters firma na základě předběžných výsledků testování v Británii a Brazílii. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock výsledky označil za „fantastické zprávy“.
23. 11. 2020|

Do konce přechodného období zbývá 45 dní. Jednání mezi Británií a EU jsou ve finále, tvrdí zdroj BBC

Na přelomu prosince a ledna skončí přechodné období po odchodu Velké Británie z Evropské unie. Rozhovory Londýna a Bruselu o budoucích vztazích nebo obchodní dohodě mezi EU a Británií budou zřejmě pokračovat i v tomto týdnu. Zdroj BBC tuto fázi vyjednávání označil za závěrečnou, i když nadále trvají rozpory v otázkách rybolovných práv, ochrany životního prostředí, práv zaměstnanců či pravidel hospodářské soutěže.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 14:40|

Začala omezení pro cesty na Slovensko, Izrael zahajuje celostátní karanténu

Česko v pátek přibylo na seznam rizikových zemí na Slovensku. Cestující až na několik výjimek potřebují negativní výsledek testu na koronavirus, aby se na Slovensku vyhnuli karanténě a následnému testu na infekci. Za nedodržení nařízení hrozí pokuta do 1659 eur (přes 44 tisíc korun). Také několik dalších zemí zavádí zpřísněná opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru, v Izraeli začala například celostátní uzávěra. Evropská unie oznámila, že nakoupí 300 milionů dávek vakcíny proti covidu-19.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 15:00|

Konzervativci hledají náhradu za Mayovou. Zastánce brexitu Johnson v prvním kole drtivě zvítězil

Britští konzervativní poslanci začínají vybírat nového šéfa strany, který zároveň nahradí ve funkci premiérku Theresu Mayovou. O její křeslo po prvním hlasování usiluje celkem sedm kandidátů. Největší naděje má bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, který v prvním kole získal 114 hlasů z 313. Esther McVeyová, Mark Harper a Andrea Leadsomová do druhého kola nepostoupili. Další vyřazování proběhne v úterý.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 15:14|