TÉMA

Skleník

Na Blízkém východě přibývá pěstování „vodního mechu“. Symbiotická azolka roste jako o život

V suchých oblastech Středozemního moře by mohla zemedělcům pomoci vodní rostlina původem z Asie. Pokud se správně pěstuje, může nahradit jiná krmiva pro domácí zvířata, ukazují teorie i praxe.
20. 6. 2023|

REPORTÁŽ: V Estonsku navzdory chladnému podnebí přibývá vinařů. Hrozny pěstují ve sklenících

I v Estonsku se pěstuje vinná réva, jen za výrazně jiných podmínek než třeba na slunném jihu Evropy. Vinice jsou ukryté ve sklenících a množství odrůd není kvůli chladnému podnebí velké. Hodně se taky experimentuje s ovocnými víny. Přestože Estonsko k pěstování nabízí jen velmi těžké podmínky, je po celé zemi přes dvacet vinařů.
26. 5. 2023|

V pražské botanické zahradě kvete nejmenší leknín světa

Ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě Praha mohou návštěvníci spatřit kvetoucí nejmenší leknín na světě. Leknín trpasličí je zároveň jednou z nejvzácnějších rostlin vůbec. Do roku 2008 se vyskytoval pouze v jediném termálním prameni ve Rwandě.
21. 1. 2023|

Na výstavě ve sbírkových sklenících v Olomouci jsou stovky orchidejí

Stovky orchidejí zaplnily sbírkové skleníky v areálu Výstaviště Flora v Olomouci, které uspořádalo první ročník výstavy Klenoty pralesa. K vidění jsou i vzácné druhy. Mezi exponáty je například orchidej Vanda, která dokáže růst bez substrátu pouze ze vzdušné vlhkosti. Mezi další rarity patří „diamantové orchideje“, jejichž okrasné listy jsou protkány zlatou či stříbrnou žilnatinou. Výstava potrvá do 6. listopadu.
27. 10. 2022|

V brněnské botanické zahradě poprvé vykvetl stoletý kaktus. Květy bude mít otevřené jediný den

V brněnské botanické zahradě letos poprvé vykvetl více než stoletý kaktus, velký exemplář druhu echinokaktus Grusonův. Pro kvetení si shodou okolností vybral rok, kdy Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity slaví sto let existence. Květy zůstanou  otevřené pouze jediný den.
6. 9. 2022|

Archeologové odkryli základy Mendelova skleníku v Brně. Křížil v něm rostliny

Kompletní základy skleníku, ve kterém kdysi augustinián a zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel prováděl své experimenty s křížením rostlin, odhalili v uplynulých třech týdnech v parčíku kláštera na Starém Brně archeologové ze společnosti Archaia. Dle vedoucí výzkumu Lenky Sedláčkové byl interiér skleníku pod povrchem překvapivě nepoškozený.
27. 11. 2021|

V Blansku začne stavba nového obchodního centra. Ustoupit mu musejí chátrající skleníky

Zchátralé skleníky na nábřeží Svitavy v Blansku ustoupí obchodnímu centru. Se stavbou chtělo město ve spolupráci se soukromým investorem začít už před šesti lety, termín ale několikrát odsunulo. Na místě by mělo vzniknout celkem patnáct prodejen a parkoviště pro 250 vozidel. V těchto dnech se ještě uklízí po bývalém zahradnictví, v následujících dnech má začít demolice skleníků.
14. 5. 2021|

Skleník Fata Morgana už 15 let láká na exotiku, oblíbené jsou orchideje i motýli

Půvaby exotické fauny a flóry, pestrobarevnou krásu a ladnost motýlů, jakož i jedinečných květů orchidejí mohou už patnáct let obdivovat návštěvníci tropického skleníku Fata Morgana v pražské Troji. Moderní stavba s neobvyklým esovitým půdorysem, otevřená 12. června 2004, vyrostla na prosluněném jižním svahu trojské stráně. Poskytuje domov zhruba pěti tisícům druhů rostlin a asi šesti desítkám druhů zvířat.
12. 6. 2019|