TÉMA

Květiny

Rekordně teplé počasí přeje vegetaci. Lísky nebo olše rozkvetly s pětitýdenním předstihem

Mimořádně teplý a srážkově bohatý. Podle dat meteorologů byl minulý měsíc nejteplejším únorem v Česku od roku 1961. Průměrná teplota dosáhla 5,7 stupně Celsia.
2. 3. 2024|

O hroby pečuje málo pozůstalých, větší zájem je o kolumbária a rozptyl

Druhý listopadový den si lidé připomínají jako Památku zesnulých, Dušičky. Věřící se scházejí na bohoslužbách, hroby se už několik dnů plní svíčkami, věnci a květinami. Podle ředitelky správy brněnských hřbitovů Aleny Říhové se ale přístup pozůstalých k pohřbívání změnil. Převažují kremace, popel je ukládán do kolumbárií nebo je rozptýlen na louce.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 14:26|

Kolonáda nad Květnou zahradou v Kroměříži je opět přístupná návštěvníkům

Po nucené dvouleté pauze se návštěvníkům Květné zahrady v Kroměříži znovu otevřel ikonický pohled z terasy na kolonádě. Ta byla prakticky celá rozebrána, zrestaurována a znovu postavena. Květná zahrada, známá také pod názvem Libosad, letos slaví 25. výročí od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.
26. 5. 2023|

Začala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice se zaměřuje na ekologickou udržitelnost

V Olomouci ve čtvrtek odstartovala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice Mezinárodní květinové a zahradnické výstavy připomíná Království barev a dává důraz na ekologickou udržitelnost, přehlídku květin doprovodí zahradnické trhy. Připraveny jsou také workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti a odpočinkové zóny. Jarní Flora Olomouc 2023 potrvá do neděle 23. dubna.
20. 4. 2023|

Čaputová položila květiny k památníku na Národní třídě. Prahu navštívila i vůdkyně běloruské opozice

Před výročím začátku sametové revoluce navštívila českou metropoli slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Dopoledne se setkala se svým protějškem Milošem Zemanem, v podvečer položila květiny k památníku 17. listopadu na Národní třídě. Prahu navštívila také vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která položila květiny k hrobu Václava Havla a setkala se s premiérem Petrem Fialou (ODS). Večer také předala cenu Platformy evropské paměti a svědomí, kterou za rok 2021 získala ruská organizace Memorial.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 20:38|

Výkyvy počasí ztěžují výrobu parfémů. Dopadají na pěstitele květin

S nižší produkcí se potýkají francouzští pěstitelé květin, které k výrobě vůní používají parfuméřské značky. Za problémy stojí klimatické změny, zejména sucho a vysoké teploty. Nedostatek vláhy a extrémní počasí přitom mění nejen množství úrody, ale i intenzitu vůně, kterou různé rostliny vydávají. S obtížemi se navíc musí tradiční zemědělci potýkat v době, kdy se v tomto mnohamiliardovém odvětví mluví o syntetických alternativách, které je snazší obstarat, kontrolovat a patentovat, píše agentura Bloomberg.
5. 11. 2022|

Letní Floru Olomouc zrušila inflace. Brány výstaviště se ale otevřou na podzim i na jaře

Každoroční floristická výstava Letní Flora Olomouc letos neproběhne. Vedení se tak rozhodlo kvůli výraznému zdražování v souvislosti se strmým růstem inflace, podepsala se na tom i ruská agrese na Ukrajině. V plánu ale zatím zůstává podzimní i jarní etapa největší a nejstarší květinové výstavy v České republice.
18. 8. 2022|

Květinová unie. Výzdoba českého předsednictví symbolizuje jednotu a ekologii

Česko slavnostně představilo svou výzdobu Rady EU v Bruselu v rámci českého předsednictví. Po kontroverzní plastice Entropa z prvního předsednictví tentokrát Praha vsadila na květiny a témata jako ekologie nebo jednota.
12. 7. 2022|

Nákupní zájezdy do Polska opět nabírají na síle. Češi slyší na nižší ceny

Výhodnější kurz koruny vůči zlotému, základní potraviny dočasně bez daně a také pohonné hmoty levnější až o deset korun za litr. To všechno nyní láká Čechy k nákupu v Polsku ještě víc než v minulosti. Za hranice jezdí auta i autobusy. Jejich cíl je jediný – tržnice.
10. 4. 2022|

V Olomouci vypěstovali tisíce vánočních hvězd. Jsou připraveny pro charitativní sbírku

Zhruba 45 tisíc květů pryšců nádherných, symbolů Vánoc, mají připraveno letos pro zájemce pořadatelé charitativní sbírky s názvem Vánoční hvězda. Zájem o letošní ročník je podle nich obrovský. Vánoční hvězdy si objednávají již dopředu školy i firmy z celé republiky. Sbírka je určena na pomoc onkologicky nemocným dětem. Navzdory pandemii loňský výtěžek sbírky dosáhl téměř dvou milionů korun. Sbírka má dlouholetou tradici a tradičně ji vyhlašuje sdružení Šance.
8. 11. 2021|

Královská zahradnická společnost poprvé v historii pořádá jarní květinovou show na podzim

Londýn zažívá tradiční květinové oslavy s názvem RHS Chelsea Flower Show, známé také jako Velká jarní show, již od roku 1912. Pořadatel přehlídky, Královská zahradnická společnost, se ale letos rozhodl uspořádat akci na podzim. Hlavním důvodem bylo uzavření Velké Británie během pandemie koronaviru. Ze stejného důvodu se loni expozice neotevřely vůbec a milovníci flóry mohli zhlédnout oslavy pouze prostřednictvím internetu. Květinové expozice, které se rozkládají na ploše čtyřiceti pěti tisíc metrů čtverečních, mohou letos příznivci navštívit osobně do 26. září.
24. 9. 2021|

30 let zpět: Lech Walesa navštívil Československo

Československo navštívil polský prezident Lech Walesa. S českým protějškem Václavem Havlem jednal o privatizaci, volném obchodu či o bezpečnosti v rámci NATO. Poté v Lánech uctil památku prezidenta T. G. Masaryka.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 9. 2021|

Lákavá procházka po Carlsbadu. V kalifornském městě vykvetly miliony pryskyřníků

Možnosti relaxace nabízejí v současnosti kalifornská květinová pole u města Carlsbad. Vyhlášené zahrady ročně návštíví zhruba dvě stě tisíc návštěvníků z celého světa. Během loňského roku byly zahrady plné květin pro obdivovatele uzavřeny. Letošní snížení počtu nakažených v Kalifornii však umožnilo jejich znovuotevření. Atraktivitu místa zvyšují i staré zemědělské stroje. Traktory převážejí návštěvníky z místa na místo, aby se mohli kochat místní krásou. Ředitel zahrad Fred Clarke uvedl, že se letos podařilo vypěstovat přes sedmdesát milionů květin. Zahrada se dlouhodobě věnuje šlechtění rostlin zvaných pryskyřník, které rostou na ploše téměr 200 tisíc metrů čtverečných.
6. 4. 2021|

Valentýn byl vzpruhou pro restaurace, během svátku nestíhaly rozvážet

Kuchaři a kurýři nestíhali na Valentýna vyřizovat a rozvážet objednávky. ČT to řekly oslovené restaurace. Lidé si přišli pro jídlo do výdejových okének nebo si ho nechali doručit, a to až desetkrát častěji než v běžný den. I rozvážkové služby hlásí k svátku nárůst zájmu až o třetinu. Z květin měli lidé už tradičně největší zájem o růže a tulipány. Za nákup dárků v květinářství utratili i přes tisíc korun.
15. 2. 2021|