TÉMA

Jovenel Moise

Skuteční vrazi mého manžela unikají, míní vdova po prezidentovi Haiti

Vražda prezidenta Jovenela Moïseho otřásla z kraje července nejen celým Haiti. Nájemní vrazi ho zabili v noci v jeho vlastní rezidenci a očitým svědkem vraždy byla prezidentova manželka Martine, kterou útočníci postřelili. První dáma nyní poskytla americké CNN jeden z prvních rozhovorů po vraždě.
6. 8. 2021|

Deset let od devastace Haiti. Zbídačená země se s následky zemětřesení dodnes nevypořádala

Přesně před deseti lety, 12. ledna 2010 zasáhlo karibské Haiti mohutné zemětřesení. Zemřelo tehdy přes 200 tisíc lidí, dalších 300 tisíc bylo zraněno. O domovy přišly dva miliony lidí. Kvůli zoufalým hygienickým podmínkám navíc v zemi vypukla nejhorší epidemie cholery v novodobé historii. S následky zemětřesení Haiti bojuje dodnes. Miliony obyvatel jsou závislé na mezinárodní potravinové pomoci a tisíce lidí přežívají v provizorních podmínkách.
12. 1. 2020|

Haiti zachvátily pouliční protesty, policie použila slzný plyn

Na Haiti v pátek vyšly do ulic tisíce lidí na protest proti prezidentovi Jovenelu Moiseovi. Nespokojenci vyrabovali několik obchodů a policejní stanici v hlavním městě Port-au-Prince. Bezpečnostní složky dav rozháněly slzným plynem a střelbou s ostrými náboji, informoval zpravodajský web BBC.
28. 9. 2019|

Haiti ochromily násilné protesty. Prezident podle auditu okradl chudý stát o část venezuelské pomoci

Protestující Haiťané už několik dnů zapalují pneumatiky a blokují silnice v metropoli Port-au-Prince. V zemi také probíhá generální stávka. Nepokoje si vyžádaly několik lidských životů a zraněných. Lidé požadují odchod prezidenta Jovenela Moiseho spojovaného se zpronevěrou milionů dolarů z venezuelské pomoci. Haiti je nejchudší americkou zemí.
12. 6. 2019|