TÉMA

Láska

Virtuální romance jsou díky AI stále uvěřitelnější. Přinášejí nové možnosti i rizika

Deset let poté, co se postava ztvárněná Joaquinem Phoenixem ve filmu Her zamilovala do umělé inteligence (AI) jménem Samantha, je koncept virtuálních společnic čím dál tím realističtější v důsledku rozvoje velkých jazykových modelů. Podle některých programy přiživují nezdravé představy o genderových rolích, napsal deník The Guardian. Autoři svůj software hájí s tím, že pro jejich uživatele nejde o náhradu komunikace s reálnými lidmi.
31. 7. 2023|

168 hodin: Láska kvete i v domovech pro seniory. Jde o nejlepší lék, dodávají odborníci

Láska kvete v každém věku. Jenže málokoho by asi napadlo, že se jednou zamiluje například v domově pro seniory. Děje se to, a co víc, nové vztahy seniorům přinášejí nejen radost, ale mnohdy i zlepšení zdravotního stavu. Pro pořad 168 hodin natáčela Darina Vlková.
17. 4. 2023|

Polyamorie, milenka i monogamní katolíci. Všichni chtějí být šťastní, říká režisérka dokumentu o vztazích v 21. století

Láska může mít v jednadvacátém století mnoho podob, ukazuje dokument Šťastně až na věky, který od 16. února promítají česká kina. Zachycuje pět typů partnerského soužití – polyamorii, otevřený vztah, závislost na seznamkách, milenecký poměr i přísně monogamní křesťanský pár. Dokumentaristka Jana Počtová snímkem završuje volnou trilogii o vztazích, které v české společnosti dokumentuje více než dekádu.
15. 2. 2023|

Milenecký vztah, monogamie katolíků i nebinární polykula. Dokument zkoumá podoby lásky

Ve svém novém dokumentu Šťastně až na věky mapuje režisérka Jana Počtová různé podoby vztahů a lásky v dnešním světě. Filmařka sleduje čtyři příběhy, v nichž lidé hledají štěstí, lásku, sex a partnerský život jinak, než je běžné. Ty doplňuje jeden příběh tradiční. Polyamorii, otevřený vztah, lásku přes internet nebo dlouholetý vztah se zadaným partnerem doplňuje dvojice v klasickém a striktně monogamním soužití. Koproducentem filmu, který nyní představil první trailer, je ČT.
3. 1. 2023|

Reportéři ČT mluvili se ženou, která kvůli falešné lásce zpronevěřila miliony. Hrozí jí až deset let vězení

Paní Helena z Olomoucka uvěřila na internetu pod záminkou seznámení falešnému lékaři z Jemenu. Během necelých dvou měsíců mu poslala téměř patnáct milionů, které ovšem ukradla z účtu školy, kde pracovala jako účetní. „Moc dobře vím, co jsem udělala,“ řekla žena v rozhovoru, který pro Reportéry ČT natočil Ondřej Golis.
6. 12. 2022|

Víra pomáhá k lepšímu sexuálnímu životu. Přinejmenším v Británii, naznačuje výzkum

Nová studie ukazuje, že silnější náboženské přesvědčení je spojené s vyšší mírou sexuálního uspokojení. Silná víra ale přináší do sexuálních vztahů jiné komplikace.
1. 9. 2022|
Doporučujeme

Kojenci vylučují látku, která zvyšuje agresivitu u žen a snižuje u mužů, naznačuje studie

Vědci popsali, že chemické látky, které se uvolňují z hlaviček kojenců, mohou měnit agresivitu jejich rodičů. Zajímavé je, že zatímco mužům ji snižují, u žen ji zvyšují.
24. 11. 2021Aktualizováno28. 11. 2021, 12:24|

Epidemie je stresující situace, nemůžeme podle ní hodnotit kvalitu našich partnerských vztahů, říká terapeut

Vztah je podle psychologa a párového terapeuta Jana Vojtka vědomou prací. Důležitý je hlavně respekt, který není tím samým, co tolerance. Pandemie prý zkouší naše vztahy, měli bychom ale mít na vědomí, že jde o nestandardní situaci.
11. 1. 2021|

Barevný prášek přenáší lásku k bohům. Indie a Nepál slaví svátek Hólí

Hinduistické Hólí vyvrcholí každoročně v bujaré oslavy, kdy na sebe lidé hází barevný prach. Ten symbolicky smazává rozdíly mezi kastami. Barevné slavnosti se konají od konce února do poloviny března a jsou rovněž spojeny s příchodem jara. Tisíciletá tradice je odkazem oddanosti k božstvu, které má lidem přinést lásku.
10. 3. 2020|

Ruský aktivista u soudu vyzýval k lásce a odpovědnosti. Dostal podmínku za extremismus

Moskevské soudy vynesly jeden trest ročního vězení a tři podmínky pro účastníky červencových protestů proti vyřazení opozičních kandidátů z komunálních voleb. Největší pozornost vyvolal proces s videoblogerem Jegorem Žukovem, který dostal tři roky podmíněně a dvouletý zákaz činnosti na internetu za výzvy k extremismu. Ve své závěrečné řeči podrobně rozebral problémy současného Ruska a vyzval k lásce a odpovědnosti.
6. 12. 2019|

Recenze: Filmovému Panství Downton nechybí humor a laskavost, odvaha ale ano

Po šesti řadách seriálu sleduje osudy Panství Downton také film. Od 12. září se v kinech znovu setkávají hrdinové z prostředí anglické šlechty a nečeká je nic menšího než královská návštěva. Je konec dvacátých let a panství neúprosně čelí moderně a společenským změnám. Ve strachu nepohněvat si fanoušky seriálu se ale filmový příběh neodkloní od zavedené formy a ze stejného strachu se v něm ani nic nestane. Autoři si přejí svého diváka polaskat, uklidnit a dát mu přesně to, co očekával – trochu toho dramatu, ale hodně lásky a britského humoru.
13. 9. 2019|

Láska, která nevyprchala ani po 75 letech odloučení. Americký veterán objal svou francouzskou přítelkyni

Na plážích Normandie se před 75 lety psala historie. Mladý americký voják Kara Troy Robins se v té době ve Francii zamiloval do místní krásky. Poté, co je odtrhly válečné události, prožili oba spokojené životy. Ani jeden ale nezapomněl. Až teď se s pomocí novinářů znovu setkali.
11. 6. 2019|