TÉMA

Krupobití

Vichřice a krupobití byly loni mírnější, pojišťovny řešily o 29 procent událostí méně

Pojišťovny loni nejčastěji proplácely škody způsobené větrem, nejvyšší částky ale byly potřeba proplatit v souvislosti s následky požárů. Ve srovnání s předchozím rokem ale podle České asociace pojišťoven počet událostí i objem proplacených částek klesl. Pojistných událostí bylo 66 200, což bylo o 29 procent méně než v roce 2022, pojišťovny vyplatily 3,35 miliardy korun, což bylo meziročně o sedm procent méně.
4. 2. 2024|

Moravu a Slezsko zasáhne nárazový vítr. Meteorologové varují před silnými bouřkami

Na východě Česka se v úterý odpoledne a večer ojediněle vyskytnou silné bouřky, při kterých může v úhrnech napršet kolem 30 milimetrů srážek. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před tím, že je můžou doprovázet krupobití a nárazový vítr o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.
7. 6. 2022|

Břeclavská nemocnice za 46 milionů opravila střechy, které loni poničilo krupobití

Nemocnice v Břeclavi v úterý dokončila rekonstrukci střech, které loni poškodilo krupobití předcházející tornádu. Celkové náklady byly 46 milionů korun, informoval ředitel špitálu Petr Baťka. Podle něj také do budov zatékalo, proto se maluje na všech odděleních zdravotnického zařízení. Zřizovatelem nemocnice je Jihomoravský kraj, který uhradil většinu nákladů.
1. 2. 2022|

Východ Česka zasáhly bouřky s krupobitím, letadlo mířící do Brna muselo přistát v Praze

Silné bouřky zasáhly odpoledne východ republiky, potrvají do noci. Ojediněle s sebou mohou přinést přívalový déšť, silný vítr i krupobití. Hrozí i vzestup hladin toků na povodňové stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Více srážek meteorologové očekávají také v příštím a druhém zářijovém týdnu.
16. 8. 2021Aktualizováno16. 8. 2021, 20:11|

Meteorologové vydali varování před silnými bouřemi v části Česka

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že jižní Čechy a část Plzeňského kraje zasáhnou v neděli večer silné bouře. Pro některá místa vydal dokonce výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Od pondělního odpoledne pak hrozí i na Moravě a na Vysočině. Bouře mohou doprovázet nárazy větru o rychlosti až sedmdesát kilometrů v hodině, přívalové srážky a krupobití.
15. 8. 2021Aktualizováno15. 8. 2021, 20:21|

Přijdou silné bouře. Meteorologové varují před přívaly deště, větrem i krupobitím

Česko o víkendu zasáhnou silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. Varuje před tím Český hydrometeorologický ústav. Už na sobotu večer byly avizovány bouřky v jižní polovině země, v neděli a v pondělí pak udeří s ještě větší silou.
24. 7. 2021Aktualizováno24. 7. 2021, 22:30|

Hladiny rozvodněných řek po bouřkách klesají. Na čtyřech je stále druhý stupeň

Na druhém stupni povodňové aktivity jsou čtyři řeky na západě a severovýchodě Čech. Na několika dalších místech platí první stupeň. Hladiny se zvedly po čtvrtečních prudkých bouřkách, nejvážnější situace nastala na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. Na Úslavě v Koterově platil ještě v pátek odpoledne nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli rozlití řeky Trnavy museli v Křelovicích na Pelhřimovsku hasiči evakuovat dětský tábor. Voda z protržené hráze zaplavila pietní místo Ležáky.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 22:02|

V Česku platí výstraha před velmi silnými bouřkami

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před velmi silnými bouřkami, které budou přes území České republiky procházet do pátečního rána. Spadnout může při přívalových deštích až 60 milimetrů, hrozí i silné poryvy větru. O půlnoci vypršela ještě důraznější výstraha na extrémně silné bouřky, které zasáhly východ a jihovýchod Čech a západ Moravy. Bouřky by měly ukončit velké teplotní rozdíly napříč republikou. Zatímco ve čtvrtek bylo v Čechách kolem 20 až 25 stupňů, na jižní Moravě a ve Zlínském a Olomouckém kraji padaly historické teplotní rekordy.
8. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 00:09|

Česko zasáhnou silné bouřky, na Moravě bude až 34 stupňů

Ve čtvrtek teploty na Moravě překročí 34 stupňů Celsia, ojediněle může teploměr na jihovýchodě země ukázat až 37 stupňů. Naopak na západě budou maxima jen něco přes 20 stupňů. Kvůli horkému a suchému počasí v posledních dnech platí ve čtyřech moravských krajích také varování před vznikem požárů. V celé republice se mohou od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána vyskytnout bouřky s přívalovým deštěm, nárazovým větrem a krupobitím.
7. 7. 2021|

Teplotní rozhraní nad Českem je pro meteorology noční můrou. Rozdíly v teplotách mezi Čechami a Moravou budou extrémní

Když se na předpovědních mapách objeví rozhraní oddělující dvě vzduchové hmoty s rozdílnou teplotou, každý meteorolog velmi dobře ví, že předpověď pro několik následujících dnů nebude vůbec jednoduchá. A právě to se teď v Česku děje.
6. 7. 2021|

Silné bouře zastavily dálnici D1 či trať do Mnichova a rozvodnily některé toky

Do Česka dorazilo pásmo bouřek, které do středečního rána hrozí krupobitím a silným nárazovým větrem. Nad české území vstoupilo po dvacáté hodině v širokém pruhu od Chebu po Dolní Dvořiště. Následky komplikují dopravu. Po intenzivních deštích se rozvodily některé řeky, krátkodobě mohou vystoupat na druhý, případně i třetí povodňový stupeň.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 23:59|

Teploty v Česku přesáhly 35 stupňů. Tropický víkend ukončí bouřky

Od nedělního večera mohou do Čech dorazit silné bouřky, které bude provázat nárazový vítr, kroupy a přívalové srážky. Varoval před tím Český hydrometeorologický ústav. V Česku o víkendu vrcholí vlna veder, v sobotu na řadě míst naměřili více než pětatřicet stupňů Celsia.
19. 6. 2021Aktualizováno19. 6. 2021, 18:08|

Českem prošly silné bouřky, hladiny řek nakonec zůstaly v klidu

Ve čtvrtek odpoledne prošly Českem bouřky s vydatným deštěm. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, podle které se mohly ojediněle rozvodnit menší toky, žádné povodňové stavy ale nakonec hydrologové po bouřkách nehlásili.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 21:42|

Běh se změnil v boj o život. Při horském závodu v Číně zemřelo kvůli počasí nejméně 21 lidí

Při sobotním ultramaratonském běžeckém závodě v horách na severozápadě Číny zemřelo nejméně  jednadvacet účastníků. Ve vysoké nadmořské výšce je přepadlo krupobití, mrznoucí déšť a vichřice. Silně podchlazené závodníky se snažilo až do noci odvézt z trasy do bezpečí asi 1200 záchranářů, osm běžců skončilo v nemocnici. Vlna hněvu se snesla na pořadatele závodu. Podle kritiků o nepříznivých podmínkách měli vědět a rychleji reagovat, napsala agentura Reuters.
23. 5. 2021|

Kroupy mohou i zabíjet. Ta největší měřila přes 20 centimetrů

Kroupy sice nejčastěji ničí automobily a úrodu, ale někdy jsou tak intenzivní, že i zabíjí lidi. Při nejhorší takové katastrofě jich zahynuly dvě stovky.
10. 6. 2020|

Úrodu zničily noční bouřky. Lidé na severu Moravy mluví o kroupách velikosti pingpongových míčků

Sever Moravy, zejména Frýdecko-Místecko, zasáhly v noci na úterý velmi silné bouřky doprovázené krupobitím. Hasiči měli sice jen dvě desítky výjezdů, velké škody však kroupy napáchaly zahrádkářům. Podle některých obyvatel byly kroupy velké jako pingpongové míčky.
13. 8. 2019|
Počasí

Škody po pondělní bouřce zatím pojišťovny odhadují na čtrnáct milionů

Po bouřkách a přívalových deštích, které se přehnaly v pondělí v noci hlavně na západě Čech, napočítaly tuzemské pojišťovny škody za čtrnáct milionů korun. Většinu z nich způsobily kroupy, především na střechách a autech. Číslo ale ještě není konečné a s ohledem na předpověď počasí pojišťovny očekávají, že klienti budou v nejbližších dnech další události ještě hlásit.
11. 6. 2019|