TÉMA

Balony

Balony nad USA nejsou novinkou. Japonci jimi zkoušeli hrozit za druhé světové války

Americká armáda v posledních dnech zakročila proti čínským balonům a dalším neznámým objektům, které narušily vzdušný prostor USA. Američané jsou na balony nad svým územím citliví třeba i proto, že už za druhé světové války na ně tímto způsobem zkoušeli útočit Japonci. Velký úspěch ale tehdy z mnoha důvodů nezaznamenali.
14. 2. 2023|

Nebeská fiesta nad Bristolem. Sešli se tam obdivovatelé balonového létání

V úterý bylo zahájeno mezinárodní setkání balonového létání v anglickém Bristolu. Pořadatelské město, kde se sraz koná každý druhý rok, připravilo pro diváky netradiční nabídku. Obyvatelé mohli navrhnout pořadatelům, z jakých míst by chtěli balóny pozorovat. Organizátoři následně vytvořili seznam, kde k přeletům pravděpodobně dojde. Jedná se převážně o místní parky, veřejná prostranství nebo velká parkoviště. Letos by se mělo na nebi objevit přes sedm set balonů nejrůznějších velikostí i tvarů. Diváci se na ně mohou těšit do 15. srpna.
5. 8. 2021|

Jednorožec, panda i žába jsou lehčí než vzduch. Potkali se nad New Jersey

V americkém New Jersey se během uplynulého víkendu sešlo několik tisíc fanoušků balonového létání. Návštěvníci mohli zhlédnout start několika desítek balonů, které se účastnily soutěžního klání. Festival balonového létání v New Jersey se může pochlubit dlouhou historií. Loňský 38. ročník byl ale přerušen v důsledku pandemických opatření.
27. 7. 2021|

Vteřina dějepisu: Vzhůru dolů. Jak skončil (ne)slavný let balonu Kysibelka?

Byla to asi velká podívaná a těžko se rozhodnout, kam dřív skočit. Při jubilejní zemské výstavě v roce 1891 v Praze lidi udivovala poprvé Křižíkova barevně nasvětlená fontána a na Petříně byla zpřístupněna česká Eiffelovka. Nad výstavištěm se vznášel balon Kysibelka, v němž se mohli odvážní vzduchoplavci vznést až 300 metrů nad zem. Stoupat výš už nedovolovalo lano, jímž byla atrakce přikurtována k pevné zemi. Své chvíle slávy se ale balon přece jen jednou dočkal. Doslova jednou – první nepřivázaný let byl totiž zároveň posledním, skončil pádem. Tipnete si, kam až se mu podařilo doletět?
25. 5. 2020|

Zpoza Berlínské zdi utekl přes Československo. Pomohl mu lékař, chartisté i policista

V Německu v sobotu vrcholí oslavy třicátého výročí pádu Berlínské zdi. Pokusy o překonání provázely bariéru po celou dobu její víc než osmadvacetileté existence. Nejméně 140 z nich skončilo tragicky. O to neuvěřitelněji dnes znějí příběhy těch, kteří to dokázali. Je mezi nimi i muž, kterému se zdařil útěk přes Československo.
9. 11. 2019|

Slaměné koše se vydaly do nebe a nad Londýnem se odehrálo nebeské divadlo

Desítky horkovzdušných balonů zaplnily londýnské nebe, celkem 46 jich vzlétlo z parku Battersea. Plavidla v režii větru bylo možné vidět na různých místech britské metropole. Akce Lord Mayor's Hot Air Balloon Regatta se v Londýně koná pravidelně od roku 2015. Získané prostředky později putují charitativním organizacím.
11. 6. 2019|