TÉMA

Balon

Čínský špionážní balon nad USA využíval americké technologie, píše The Wall Street Journal

Čínský balon, který v únoru přeletěl nad územím Spojených států, využíval americké technologie, jež pomáhaly Pekingu shromažďovat audiovizuální informace. Na základě předběžného vyšetřování to uvedl list The Wall Street Journal (WSJ). Výsledky vyšetřování podporují tvrzení USA, že balon byl určen ke špionáži, a nikoli ke sledování počasí, jak prohlašovala Čína, napsal s odvoláním na nejmenované americké činitele deník.
29. 6. 2023|

Biden očekává zlepšení vztahů s Čínou, které ochladly kvůli sestřelení špionážního balonu

Americký prezident Joe Biden na závěr summitu G7 v Hirošimě uvedl, že očekává brzké zlepšení vztahů s Čínou, které se prudce zhoršily poté, co Američané u pobřeží Jižní Karolíny v únoru sestřelili údajný čínský špionážní balon. Ten šéf Bílého domu označil za „pitomý balon“, informuje agentura Bloomberg.
21. 5. 2023|

Do Polska přiletěl z Běloruska asi pozorovací balon, uvedlo ministerstvo obrany

Polské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že v polském vzdušném prostoru byl odhalen neznámý objekt, který přiletěl od Běloruska. Podle ministerstva se pravděpodobně jednalo o pozorovací balon.
13. 5. 2023Aktualizováno13. 5. 2023, 17:33|

Američané ukončili pátrání po dvou sestřelených objektech, trosky nenašli

Spojené státy ukončily pátrání po troskách dvou létajících objektů sestřelených tento měsíc nad Aljaškou a nad Huronským jezerem, oznámil Pentagon. Trosky z těchto dvou objektů se podle něj nenašly. Tchaj-wan mezitím informoval, že balón, který tento týden spadl na jednom z ostrovů pod tchajwanskou kontrolou nedaleko čínského pobřeží, sbíral informace o počasí.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 14:14|

Tchaj-wan na svém území našel trosky zřejmě čínského meteorologického balonu

Tchajwanská armáda oznámila, že našla trosky zřejmě spadlého meteorologického balonu, jenž pocházel pravděpodobně z Číny. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se zbytky balonu našly na odlehlém a strategickém ostrově poblíž čínského pobřeží. Americká armáda pak v pátek dokončila vytahování většiny zbytků jiného – už dříve sestřeleného – čínského balonu, považovaného za špionážní, z Atlantského oceánu. Převezla je pak do laboratoře Federálního úřadu pro vyšetřování ve Virginii k analýze.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 21:19|

Armáda USA vyzdvihla zbytky sestřeleného čínského balonu. Byly tam podle ní i zpravodajské senzory

Americká armáda vyzdvihla z Atlantského oceánu důležité elektronické součástky z objektu, který označuje za čínský špionážní balon a který 4. února sestřelila u pobřeží Jižní Karolíny. S odvoláním na prohlášení armády o tom informovala agentura Reuters. Mezi nalezenými součástkami jsou také senzory, jejichž účelem bylo podle armády shromažďování zpravodajských informací.
14. 2. 2023|

Američané pátrají, kdo je za sestřelenými objekty. Mimozemšťany vyloučili

Tři neidentifikované sestřelené objekty nad Severní Amerikou patrně nebyly řízené, neměly posádku ani nikam nevysílaly signály, uvedl v pondělí bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Bílý dům i kanadský premiér Justin Trudeau uvedli, že hledání trosek objektů ztěžuje zimní počasí. Kirby vyloučil jakoukoliv mimozemskou aktivitu.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 22:06|

USA přidaly na černou listinu šest čínských subjektů, reagují tak na incident s balonem

Americké ministerstvo obchodu v reakci na incident s čínským sledovacím balonem zařadilo na obchodní černou listinu šest čínských subjektů podezřelých z napojení na program sledovacích balonů. Vyplývá to z prohlášení ministerstva. Přidání na černou listinu znamená omezení přístupu k americkým technologiím a investicím.
11. 2. 2023|

Washington připisuje čínské armádě rozsáhlý program špionáže s balony

Spojené státy podezírají čínskou armádu z řízení rozsáhlé špionážní operace využívající balony, jako byl ten, který Američané o víkendu sestřelili po přeletu nad USA. Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek médiím sdělilo, že špehovací balony operovaly po celém světě. Podle japonské agentury Kjódó předtím nejmenovaní čínští představitelé potvrdili, že čínské jednotky zodpovědné za vesmír a kybernetickou válku byly zapojené do operace s balonem nad USA.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 17:50|

Kolumbie potvrdila možný přelet balonu ve svém vzdušném prostoru

Kolumbijská armáda potvrdila možný přelet balonu vzdušným prostorem své země, napsala agentura Reuters. Spojené státy v sobotu sestřelily nad Atlantským oceánem čínský balon, který byl podle nich vybavený špionážní technikou. Kolumbijské vzdušné síly vydaly téhož dne prohlášení, v němž poskytly omezené podrobnosti týkající se možného balonu, který jejich systém protivzdušné obrany lokalizoval v pátek ráno.
5. 2. 2023|

Čína kritizuje sestřelení svého balonu americkou stíhačkou. Podle USA prováděl špionáž

Čínské ministerstvo zahraničí zkritizovalo zásah Spojených států, které v sobotu sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balon. Ten několik dní letěl nad USA včetně místa se silem s jadernými raketami a podle Washingtonu byl vybaven špionážní technikou. Peking označil sestřelení za „vážné porušení mezinárodní praxe“ a pohrozil důsledky, které tento krok může mít, napsala agentura AP. Trosky balonu chtějí americké úřady vyzvednout.
5. 2. 2023Aktualizováno5. 2. 2023, 10:34|

USA sestřelily čínský balon, který považují za špionážní. Snaží se vyzvednout trosky

Americký stíhací letoun v sobotu sestřelil nad Atlantským oceánem čínský balon, který byl podle Spojených států vybavený špionážní technikou. Posléze byla zahájena operace na vyzvednutí trosek. Informovala o tom agentura AP, která zároveň připomněla, že balon se dříve pohyboval mimo jiné nad citlivými vojenskými objekty. Příkaz k akci dal prezident Joe Biden. Pentagon doporučil balon sestřelit nad oceánem, aby se předešlo možným škodám při dopadu na souš.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 23:06|

Nad USA se pohybuje čínský balon, podle úřadů je špionážní. Blinken odkládá cestu do Pekingu

Nad Spojenými státy se několik dní pohybuje čínský špionážní balon, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný vysoce postavený americký činitel z resortu obrany. Čínské ministerstvo zahraničí reagovalo tvrzením, že balon je civilním výzkumným přístrojem, který sleduje hlavně počasí. Americké ministerstvo obrany na žádost prezidenta Joea Bidena dokonce zkoumalo možnost, že by balon sestřelilo. Šéf americké diplomacie Antony Blinken kvůli incidentu odložil cestu do Pekingu plánovanou na tuto neděli.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 22:17|