TÉMA

Černá stavba

Pozorování vlků odhalilo načerno postavený srub. Nevěděl jsem, že potřebuji povolení, hájí se majitel

Ministerstvo životního prostředí musí posoudit stavbu srubu v lesích v Kytlici na Děčínsku. Roubený dům stojí v zóně CHKO Lužické hory bez stavebního povolení. Právník majitele stavby uvedl, že jeho klient o nutnosti jeho získání nevěděl.
21. 3. 2024|

Reportéři ČT: Agrofert načerno postavil sila, spor ovlivňovaly i úřady pod vedením političek ANO

Marii Kaiseršotové ze středočeského Klučova před domem v roce 2016 postavila firma z holdingu Agrofert dvě obří sila na obilí. Kaiseršotová záhy zjistila, že stavba neměla vydané klasické stavební povolení. To nemá dodnes. Soudy po letech sporů definitivně rozhodly, že jde o černou stavbu. Agrofert přitom dle rozsudků musel vědět, že pravidla obchází. Letitý spor ovlivňovaly i úřady, kterým šéfovaly političky z hnutí ANO. Pro Reportéry ČT natáčely Jana Neumannová a Zuzana Černá.
4. 3. 2024|

Na pozemku vyhořelé Slovácké búdy v Luhačovicích vyrostly dvě černé stavby. Řeší se jejich odstranění

Známé lázně Luhačovice řeší delikátní problém. V lázeňské zóně stojí dvě černé stavby. Vybudoval je místní podnikatel Vladislav Jarošek, který koupil pozemek po vyhořelé Slovácké búdě od architekta Dušana Jurkoviče. Stavební úřad už zahájil řízení o odstranění obou staveb.
9. 6. 2022|

Konec „skleněného pekla“. Plzeň schválila smlouvu, díky které se zbaví největší nepovolené stavby

Plzeňští zastupitelé schválili smlouvu s developery, díky které zmizí z města největší nepovolená stavba – bývalý autosalon Carimex. Trosky sedmipodlažní budovy na Rokycanské třídě, které Plzeňané říkají „skleněné peklo“, hyzdí město už skoro čtvrt století. Objekt nahradí komplex budov s byty, obchodním centrem a kancelářemi. Postaví je místní developeři InterCora a BC Real. Dohodu o narovnání a spolupráci v nejbližších dnech podepíše všech pět smluvních stran, řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).
9. 5. 2022|

Kvůli kontroverzním stavbám ruských investorů zní v Karlových Varech i slova o korupci

O korupčním jednání hovoří někteří politici a občanská sdružení na Karlovarsku v souvislosti s povolováním problematických staveb, za nimiž stojí ruští investoři. Tvrdí, že se čeští úředníci podíleli na obchodech za peníze nejasného původu. Přímo v lázeňské zóně vznikly i přes protesty památkářů mnohé luxusní rezidence.
2. 4. 2022|

Aktivisté odhalili černé stavby v chráněném území. Slouží jako bary u sjezdovky v Červenohorském sedle

Na dvě černé stavby na Červenohorském sedle upozornilo Hnutí Duha. Obě slouží jako restaurace a bar u sjezdovky. Původně dostaly výjimku od správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO), ta je ale v jednom případě jedenáct let propadlá, v druhém resort stavbu bez povolení rozšířil. Obě budovy teď posuzuje stavební úřad v Šumperku, v krajním případě provozovatelům hrozí jejich odstranění.
12. 6. 2021|

Stát si došlápne na černé stavby, slibuje Dostálová. Její stavební zákon ale čelí velké kritice

Nový stavební zákon má mimo jiné ambici přimět lidi, kteří začínají stavět, aby tak nečinili bez povolení. Zákon by měl být jednou z pomyslných legislativních vlajkových lodí vlády v příštím roce, ministryně pro místní rozvoj slibuje, že zefektivní proces odstraňování černých staveb, který v současnosti leží na bedrech obcí a často se nedaří dotáhnout jej do konce.
28. 12. 2019|

Od prvního razítka po kolaudaci. Web ombudsmanky poradí, co nepodcenit při stavbě

Stavbou rodinného domu provede nový web „Domek polopatě“ veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Lidem pomůže vyznat se v tom, co a v jakých lhůtách je třeba vyřídit a s jakými úřady přitom komunikovat. Podněty a otázky týkající se stavebnictví jsou druhou nejčastější oblastí, kterou se kancelář ombudsmanky zabývá.
7. 11. 2019|
Reportéři ČT

Podnikatel načerno staví v chráněném přírodním parku. Dělají to i jiní, hájí se

Vlivný severočeský podnikatel se svojí známou staví dům v chráněném přírodním parku, kde jsou jakékoliv stavby přísně zakázané. Nedbal na výslovné zákazy úřadů, hájí se tím, že se stavbou nemá nic společného a nejde o jedinou černou stavbu v Česku. Případem se zabývali Reportéři ČT.
1. 10. 2019|

Maringotky jsou u Moravičanského jezera načerno, úředníci je nařídili odstranit

Stavební úřad v Mohelnici na Šumpersku rozhodl o odstranění černých staveb, kterými jsou rekreační maringotky v okolí Moravičanského jezera. Chráněná krajinná oblast (CHKO) Litovelské Pomoraví proti nim bojuje už od roku 2011, majitelé maringotek však místo doposud odmítali opustit. Proti rozhodnutí úředníků se ještě mohou odvolat.
11. 6. 2019|