TÉMA

Birmingham

Vysoké tresty za zotročení šesti Čechů ve Velké Británii jsou pravomocné, potvrdil soud

Vrchní soud v Praze potvrdil tresty pětici mužů, kteří ve Velké Británii vykořisťovali minimálně šest lidí z Ústecka. Jeden z nich stráví za mřížemi deset a půl roku, další dva pak osm a půl a osm let. Čtvrtý obžalovaný dostal trest ve výši tří a půl let, poslední od soudu odešel s dvouletou podmínkou. Verdikt je pravomocný. Gang pod záminkou velkého výdělku dopravil nic netušící uchazeče o práci do Velké Británie a nutil je tam k práci v otrockých podmínkách nebo k prostituci.
11. 9. 2023|

Británie chce žadatele o azyl umístit i na plovoucí ubytovnu

Velká Británie zaplatí denně šest milionů liber (160 milionů korun) za hotely, v kterých ubytovává žadatele o azyl. Ke konci loňského roku v zemi podle údajů ministerstva vnitra čekalo na vyřízení žádosti o azyl přes 166 tisíc lidí. Vláda plánuje, že část z nich přesune do plovoucích ubytoven. V britských přístavech však nakonec zakotvila pouze jedna, i když Londýn jich plánoval větší počet.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 17:14|

Stěrače stírají díky makléřce z Alabamy. Inspirovala ji jízda tramvají

Mrazivá cesta tramvají zasněženým New Yorkem stála před 120 lety za vynálezem zařízení, které se stalo nedílnou součástí dopravních prostředků a dodnes řidičům umožňuje bezproblémovou jízdu navzdory silnému dešti či vánici. Nápad na výrobu stěrače dostala v lednu 1903 Američanka Mary Andersonová, a i když se její vynález později rozšířil po celém světě, ona sama na patentu nevydělala ani cent. Stejně jako řada dalších vynálezců totiž trochu předběhla dobu – a objevila zařízení, které svět ještě tak úplně nepotřeboval.
18. 6. 2023|

Evropu zasypal sníh. Letiště v Británii zrušila desítky letů, v Estonsku zůstaly tisíce lidí bez proudu

Silné sněžení a mrazy komplikují leteckou, železniční i silniční dopravu ve Velké Británii. Londýnská letiště Gatwick a Stansted upozornila, že může docházet k dalšímu rušení spojů, Standsted dokonce v neděli večer zcela přerušil provoz. Ve Skotsku meteorologové naměřili v noci na pondělí minus 15 stupňů Celsia, mráz má podle předpovědi vydržet i v noci na úterý. U Birminghamu se pod čtyřmi dětmi prolomil led na zamrzlém jezeře. Tři chlapci zemřeli, čtvrtý je v kritickém stavu. V Estonsku zůstalo kvůli sněhové bouři asi třináct tisíc domácností bez proudu. Nejvíce postižené byly ostrovy Saaremaa i Hiiumaa.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 17:44|

Výbuch v Birminghamu zničil dům a několik dalších poškodil, pět lidí utrpělo zranění

Pět lidí utrpělo v neděli večer zranění v britském městě Birmingham při explozi, která zničila jeden dům a tři další budovy a několik aut poškodila. Informoval o tom zpravodajský server BBC News s odvoláním na policii hrabství West Midlands. Podle ní byl jeden člověk zraněn těžce.
26. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 05:17|

Archeologové odhalili jedno z největších pohřebišť v Británii

Archeologové objevili jedno z největších pohřebišť na území Británie. Naleziště s ostatky více než 140 lidí, artefakty až z doby neolitu i důkazy o římské přítomnosti v oblasti odhalili experti ve Wendoveru severozápadně od Londýna, oznámila stanice BBC.
16. 6. 2022|

Časté noční můry mohou být předzvěstí Parkinsonovy nemoci, zjistila studie

Opakující se noční můry mohou být podle studie výzkumníků z Birminghamské univerzity raným varovným signálem rozvíjející se Parkinsonovy choroby. Toto neurologické onemocnění bývalo se špatnými sny spojováno už dříve, odborníci z Birminghamu ale teď mají důkazy, že s pravidelnými nočními můrami riziko nemoci výrazně stoupá.
9. 6. 2022|
Doporučujeme

Archeologové popsali nejstarší mumii na světě. Nepochází z Egypta, ale z Evropy

Objev portugalských archeologů dokládá, že mumifikace nejsou ani egyptským ani jihoamerickým vynálezem. Nejstarší důkaz o praktikování této techniky k zachování lidského těla i po smrti totiž pochází z Evropy.
11. 4. 2022Aktualizováno17. 4. 2022, 17:20|

Chlapec přišel na svět ve 21. týdnu. Je nejpředčasněji narozeným dítětem, které přežilo

Curtis Means se narodil loni ve městě Birmingham ve státě Alabama a vážil pouhých 420 gramů. Lékaři mu dávali šanci na přežití kolem jednoho procenta, nyní Guinnessova kniha rekordů potvrdila, že jde o nejpředčasněji narozené dítě na světě, které přežilo. Curtisův zdravotní stav je podle lékařů dobrý, i když zatím potřebuje doplňkový kyslík a výživovou trubici.
11. 11. 2021|

V americké Alabamě řádila tornáda, vyžádala si pět mrtvých a raněné

Nejméně pět mrtvých a několik zraněných za sebou zanechala tornáda, která ve čtvrtek zasáhla jihovýchod Spojených států. Postižen byl zejména stát Alabama, kde zaznamenali 14 tornád, dvě další byla v sousedních státech Mississippi a Georgie. Informovala o tom v noci na pátek CNN s odvoláním na místní úřady.
26. 3. 2021|

S Kinterou končí legrace. V Praze i Birminghamu vystavuje spontánní čurbes v gigantické síti

Odpad vyprodukovaný moderní civilizací slouží Krištofu Kinterovi jako materiál pro umělecká díla. Kritiku nezřízené spotřeby a fascinaci propojenými systémy vystavuje aktuálně v pražské Galerii Zdeněk Sklenář a zároveň v Ikon Gallery v Birminghamu.
17. 9. 2020|

Britská policie zadržela podezřelého z útoku nožem v Birminghamu

Britská policie zadržela sedmadvacetiletého muže podezřelého z toho, že v neděli několikrát zaútočil nožem v druhém největším britském městě Birminghamu. Po útocích jeden člověk zemřel a dalších sedm lidí bylo zraněno. Vyšetřovatelé se podle agentury Reuters nedomnívají, že by útoky souvisely s činností gangů nebo že by měly teroristický či rasový motiv.
7. 9. 2020|

Po útoku nožem v Birminghamu je jeden mrtvý a sedm zraněných

Po nočních útocích nožem v anglickém Birminghamu zemřel člověk a dalších sedm lidí utrpělo zranění. Dva lidé jsou zraněni těžce. Policie vyšetřuje incident jako vraždu a pátrá po jednom podezřelém.
6. 9. 2020Aktualizováno6. 9. 2020, 13:05|

Astronomové zaznamenali dosud největší pozorovanou explozi supernovy

Vědci zaznamenali dosud největší pozorovanou supernovu, tedy hvězdnou explozi; zanikla při ní obří hvězda až 100krát větší než naše Slunce. Odehrála se přibližně 4,6 miliardy světelných let daleko od Země v relativně malé galaxii a podle odborníků může být typem supernovy, který byl doposud popsán pouze teoreticky.
15. 4. 2020|

Banksy před Vánoci vytvořil nové graffiti. Upozorňuje na problém bezdomovectví

Streetartový umělec Banksy vytvořil v anglickém městě Birmingham nástěnnou malbu, upozorňující v adventní době na problém bezdomovectví. Na zeď za městskou lavičku často používanou lidmi bez domova k přenocování přimaloval dva vánoční soby, kteří ji jakoby táhnou vzhůru k hvězdné obloze.
10. 12. 2019|
Brexit

Johnson slíbil, že zajistí brexit, sníží daně a zvýší investice

Odchod Velké Británie z Evropské unie s vyjednanou dohodou, snižování daní i vyšší investice do školství či zdravotnictví slíbil v neděli britský premiér Boris Johnson voličům, kterým představil volební program své Konzervativní strany. Volby, které se uskuteční 12. prosince, budou podle něj nejzásadnější v moderních dějinách Spojeného království.
24. 11. 2019|

„Nejradikálnější a nejambicióznější plán“. Britští labouristé představili svůj volební program

Tři týdny před parlamentními volbami britští labouristé představili svůj volební program. Jejich lídr Jeremy Corbyn dokument označil za „nejradikálnější a nejambicióznější plán“ na proměnu Británie za posledních několik desítek let. Zahraniční agentury program popisují jako výrazně levicový a socialistický. Nejsilnější opoziční strana navrhuje zvýšení mezd ve veřejném sektoru, vyšší firemní daně, důslednější boj proti klimatickým změnám či znárodnění částí infrastruktury.
21. 11. 2019|

Gang z Polska vytvořil v Británii velkou síť moderních otroků, obětí jsou stovky

Polský gang držel ve Velké Británii v otrockých podmínkách dosud největší skupinu lidí. Jeho oběťmi se podle vyšetřovatelů stalo nejméně čtyři sta sociálně slabých osob z Polska. Soud v Birminghamu v minulých měsících v souvislosti s tímto případem, o němž mohla média zveřejnit podrobnosti teprve nyní, poslal osm členů gangu do vězení na tři až 11 let za pašování lidí, praní špinavých peněz a za to, že své oběti zneužívali k nucené práci.
5. 7. 2019|

Z noční sovy se stane ranní ptáče za tři týdny, tvrdí vědci

Pouhé tři týdny stačí takzvaným nočním sovám na to, aby „přetočily“ své biologické hodiny a stala se z nich ranní ptáčata. Tvrdí to britští a australští vědci v nové studii, o které informoval server Sky News. Lidem, kteří chodí spát pozdě, podle nich navíc změna spánkových návyků prospěje, například pozitivně ovlivní jejich duševní pohodu.
11. 6. 2019|