TÉMA

Jablka

Za vysoké ceny potravin mohou podle resortu i obchodníci a zpracovatelé. Ti to odmítají

Za vysoké ceny některých potravin podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohou i nepřiměřené marže části obchodníků či zpracovatelů. Ti to ale odmítají a poukazují na růst nákladů i dražší produkty od zemědělců. Nekula proto svolává jednání. A pohrozil také kontrolami marží. Ekonomové upozorňují, že někteří obchodníci a potravináři mohou zneužívat velkou moc nad trhem.
19. 2. 2023|

Ovocnáři zlikvidují asi desetinu jabloňových sadů, na pěstování prodělávají

Zhruba desetinu jabloňových sadů zlikvidují během letošní zimy čeští ovocnáři. Na pěstování jablek totiž prodělávají. Jejich unie vyjmenovává víc negativních vlivů, které za tím stojí – mimo jiné drahé energie a hnojiva, rostoucí cena práce a také přebytek úrody z Polska.
8. 2. 2023|

S rozvolněním covidových opatření některé podniky zdražily. Najdou se ale i položky, které si drží cenu

S obnovením provozu po uvolnění koronavirových zákazů část podniků zdražila. Třeba někteří kadeřníci nebo restauratéři zvýšili ceny až o deset procent. Důvodů je víc, jednak kompenzace předchozích ztrát, ale třeba i vyšší náklady na energie, nájmy nebo suroviny. Přesto se najdou položky, které nezdražují. Aktuálně k nim patří sezonní potraviny anebo třeba vepřové maso.
7. 7. 2021|

Ceny jablek v srpnu stouply na rekordních téměř padesát korun za kilogram

Ceny jablek, která jsou ovocem s nejvyšší spotřebou v zemi, v srpnu v obchodech vzrostly na nejvyšší úroveň v historii. Kilogram se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve třetím srpnovém týdnu prodával v průměru za 49,59 koruny. Meziročně to představovalo zdražení o 66 procent, protože loni ve stejné době stál kilogram jablek 29,82 koruny. S novou sklizní by ceny měly podle ovocnářů klesnout.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 16:16|

Na Znojemsku se už pustili do sklizně třešní. Mráz jim příliš neublížil

Na Znojemsku začíná dozrávat první ovoce, a sběrači už nastoupili na rané třešně. Zatím musí  hlavně odlišovat ty správné plody od malých, prasklých či deformovaných, které skončí například v marmeládách. Ty správně zralé třešně – sladké, tmavě červené a dostatečně velké – čeká často zahraniční „kariéra“.
11. 6. 2019|