TÉMA

Manhattan

Porota v Trumpově případu je kompletní. Před soudem se zapálil muž

Newyorský soud dokončil sestavování poroty v procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který čelí obžalobě z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Ve chvíli, kdy byl finalizován výběr poroty, byla zveřejněna také informace o muži v plamenech před budovou soudu, není ale jistá spojitost s Trumpovým procesem.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 21:50|

Proti Trumpovi bude stát neúprosný zvláštní vyšetřovatel Smith

Donald Trump si jako první americký exprezident vyslechl obvinění ze spiknutí proti vládě. Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith ho viní z toho, že se snažil podvrátit demokratické principy Spojených států a zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020.
5. 8. 2023|

V New Yorku se srazily dva plné autobusy, záchranáři ošetřili desítky lidí

V New Yorku se ve čtvrtek kolem 19. hodiny tamního času (v pátek 1:00 našeho času) srazil dvoupatrový turistický vyhlídkový autobus se spojem veřejné dopravy. Obě vozidla byla podle informací hasičů plně obsazená, zdravotníci proto ošetřili na osm desítek lidí, z nichž nejméně 18 bylo převezeno do nemocnice.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 08:31|

Zvuk vodopádů byl důležitý, aby odstínil hustý provoz, říká architekt renovace newyorského Ground Zero

Americký architekt polského původu Daniel Libeskind poprvé prorazil s Židovským muzeem v Berlíně, které s mnoha komplikacemi začalo vznikat v roce 1989. Svým provokativním stylem pak uspěl v desítkách dalších soutěžích – jen muzea postavil v Amsterdamu, Ontariu, Drážďanech, San Franciscu nebo Manchesteru. Jeho nejznámějším projektem je pak nejspíš návrh na renovaci newyorského Ground Zero, místa, kde do 11. září 2001 stály mrakodrapy World Trade Center. V rozhovoru pro ČT, který vedl redaktor Jaroslav Zoula, Libeskind popsal, jaké zvraty provázel den, kdy měl být vyhlášený vítěz této soutěže.
24. 6. 2023|

USA spustily novou biolaboratoř na výzkum smrtících nemocí. Kritikům se nelíbí její umístění

Spojené státy tento týden slavnostně otevřely novou biolaboratoř, která má za cíl zkoumat ty nejnovější a nejnebezpečnější nemoci hospodářských zvířat. Řada expertů si ale stěžuje, že provádět takový výzkum v Kansasu, tedy centru amerického chovu dobytka, není nejlepší nápad.
26. 5. 2023|

Ze sutin newyorského zříceného parkoviště vytáhli záchranáři zatím pět zraněných. Jeden člověk zemřel

V noci z úterý na středu se propadlo newyorské nadzemní parkoviště v městském obvodu Manhattan. Záchranáři vytáhli ze sutin zatím pět zraněných a jednoho mrtvého. Během vyprošťování musela záchranná služba budovu opustit, protože hrozilo zhroucení další části parkoviště.
19. 4. 2023|

Američané zasáhli proti tajné čínské policejní stanici v New Yorku. Ztěžovala život disidentům

Agenti americké FBI zatkli dva muže, kteří podle nich v čínské čtvrti v New Yorku provozovali tajnou čínskou policejní stanici. Podle žalobců sledovali na rozkaz Pekingu disidenty a zasahovali proti nim.
18. 4. 2023|

Trump zažaloval svého bývalého právníka Cohena. Chce půl miliardy dolarů

Bývalý americký prezident Donald Trump zažaloval svého někdejšího právníka Michaela Cohena o více než 500 milionů dolarů (10,7 miliardy korun). Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních dokumentů podaných u soudu na Floridě. Trump nyní čelí 34 bodům obžaloby, kterou vůči němu vznesla prokuratura v New Yorku. Před velkou porotou u soudu na Manhattanu svědčil právě i Cohen.
12. 4. 2023|

USA s Trumpem zažívají nové poprvé. Exprezident si vyslechl obžalobu z trestného činu

Bývalý šéf Bílého domu Donald Trump v úterý přijel do budovy soudu v New Yorku, aby si jako první exprezident v dějinách Spojených států vyslechl obvinění v trestní kauze. Čelí obžalobě spojené s platbami za mlčení údajných milenek v době vrcholící prezidentské kampaně v roce 2016. V souhrnu se jedná o 34 trestných činů. Trump se cítí nevinný a situaci označuje za surreálnou.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 23:54|

V New Yorku by mohl padnout první trest smrti po šesti dekádách. Žalobce ho chce pro teroristu

V New Yorku by mohl padnout první hrdelní rozsudek po šedesáti letech. Žalobce ho žádá pro islamistického teroristu Sayfulla Saipova. V roce 2017 vjel dodávkou na rušnou cyklistickou stezku na Manhattanu a zabil osm lidí. Podle prokurátora by muž mohl být nebezpečný i ve vězení. Jde o první návrh trestu smrti za vlády prezidenta Joea Bidena, který sliboval jejich zrušení na federální úrovni.
24. 2. 2023|

Spojené státy požádají o vydání zločince zadrženého v Česku. Je obviněný ze spiknutí

Američtí prokurátoři obvinili tři členy východoevropské zločinecké organizace s vazbami na íránskou vládu ze spiknutí s cílem zavraždit íránsko-americkou novinářku a aktivistku Masíh Alínežádovou. Jeden z obviněných mužů, Polad Omarov, byl na začátku ledna zadržen v Česku. Spojené státy požádají o jeho vydání na základě obvinění, kterým muž čelí. V prohlášení to uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.
27. 1. 2023|

V New Yorku zemřela Betty Lee Knorr, podporovatelka tamní české komunity

V noci na pondělí zemřela v New Yorku významná členka a podporovatelka české komunity na Manhattanu Betty Lee Knorr, bylo jí 88 let. Vdova po nositeli Řádu britského impéria generálu Miloši Knorrovi v minulosti pracovala pro americké ministerstvo zahraničí nebo spolupracovala s tajnou službou.
9. 1. 2023|
Obrazem

Newyorčané oslavili Den díkůvzdání tradičním průvodem po Manhattanu

Američané si Dnem díkůvzdání připomněli památku prvních osadníků, kteří připluli do Virginie. Nechyběl ani každoroční zábavní průvod v New Yorku, který je známý nafukovacími balony a pestrými kostýmy.
25. 11. 2022|

Porota odsoudila Maxwellovou k 20 letům vězení. Vodila dívky k Epsteinovi

Britka Ghislaine Maxwellová byla v úterý ve Spojených státech odsouzena k dvaceti rokům vězení za napomáhání násilníkovi a finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi k sexuálnímu zneužívání náctiletých dívek.
28. 6. 2022|

Telefonním budkám v New Yorku už odzvonilo. Ta poslední slavnostně poputuje do muzea

Newyorčané se rozloučili s poslední telefonní budkou ve městě. Poslední z více než osmi tisíc relikvií byla odstraněna poblíž Manhattanu a místní mluví o konci jedné éry. Volně stojící telefonní budky už ale byly prakticky nevyužívané a podle plánu města musí ustoupit novým „Wi-Fi kioskům“, které by měly lépe plnit potřeby moderní doby. Poslední telefonní automat z ulice našel domov v Muzeu města New York, kde doplnil expozici nazvanou Analog City.
25. 5. 2022|

Čeští vývojáři pronikli v USA vysoko. Jejich aplikace slouží ve čtvrtém nejvyšším mrakodrapu na Manhattanu

Velký úspěch si připsali čeští vývojáři ve Spojených státech. Přes dvacet kancelářských mrakodrapů v New Yorku využívá aplikaci společnosti Sharry. Ta umožňuje organizaci jednání, sdílení prostor pro pracovní schůzky nebo přivolání výtahu. Funguje i v právě dokončeném mrakodrapu One Vanderbilt. Informoval o tom zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.
28. 9. 2021|

„Bůh tehdy mlčel.“ Spojené státy si připomněly dvacet let od útoků na WTC

Tisíce lidí si v sobotu v místě, kde stávala newyorská dvojčata Světového obchodního centra (WTC), připomněly památku obětí teroristických útoků 11. září 2001. Obřad zahájilo rozvinutí americké státní vlajky za doprovodu hymny USA, po němž následovala minuta ticha ve chvíli, kdy před 20 lety první letadlo narazilo do severní věže WTC. Piety se zúčastnil americký prezident Joe Biden i jeho předchůdci Barack Obama a Bill Clinton. Na pietě v Pensylvánii promluvil také bývalý americký prezident George Bush mladší.
11. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 23:08|

Přetočené scény, trýznivé verše i tóny naděje. Útoky z 11. září se výrazně otiskly do kultury

Jedenácté září 2001 se zapsalo do historie jako událost definující předěl ér. Teroristické útoky ovlivnily globalizovaný svět na mnoha úrovních – od americké mezinárodní politiky přes situaci na Blízkém východě až po pravidla bezpečnosti na letištích. Jako význačný milník se útok na Světové obchodní centrum ukázal být i pro sféru kulturní. Umělci hledali způsob, jak se s krutým činem vypořádat, jak na něj reagovat a jaká poučení si z katastrofy vzít. Bezmoc a tryzna se mísily se vztekem a emoční koktejl inspiroval filmy, divadelní hry, prózu i poezii či hudbu.
11. 9. 2021|

Obrazem: Zlověstný prachový mrak nad Manhattanem. Teroristické útoky 11. září započaly nárazem do budov „dvojčat“

Teroristické útoky z 11. září 2001 trvale změnily podobu světa. Islamisté napojení na al-Káidu unesli několik dopravních letadel. Útok začal nárazem jednoho z nich do severní věže Světového obchodního centra (WTC). Obraz ze zasažení druhé budovy „dvojčat“ už mohli vidět v přímém přenosu miliony lidí po celém světě. Další unesené letadlo zasáhlo budovu Pentagonu, poslední se díky hrdinství pasažérů zřítilo na venkově v Pensylvánii a cíl nezasáhlo.
11. 9. 2021|

„Nevolám, abych si popovídal.“ Před dvaceti lety teroristé zaútočili na USA, 11. září změnilo svět

Čtyři unesená letadla, téměř tři tisíce mrtvých a miliony lidských příběhů. Jedenáctého září 2001 islamisté zaútočili na symboly americké vlády i finančního systému západního světa. Teror přiměl americkou administrativu k invazi do Afghánistánu a posléze Iráku. Nejen na Blízkém východě mělo 11. září 2001 sáhodlouhé důsledky, které jsou cítit i po dvou dekádách.
11. 9. 2021|

New York a New Jersey kvůli Idě vyhlásily stav nouze. Bouře tam má přes dvacet obětí

Bouře Ida, která ještě jako hurikán v neděli pustošila Louisianu, způsobila přívalové deště v New Jersey a New Yorku, kde vyplavila metro. Následky prudkých srážek na severovýchodě Spojených států nepřežilo minimálně dvacet dva lidí, z toho devět v New Yorku. V New Jersey tornádo ničilo domy. Úřady vyhlásily nouzový stav a zakázaly cestovat. V oblasti je přes 220 tisíc lidí bez proudu.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:56|

Trump Organization a její finanční ředitel čelí obžalobě z daňových podvodů

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a její dlouholetý finanční ředitel Allen Weisselberg byli v New Yorku obžalováni z rozsáhlých daňových podvodů, píše agentura AP. Weisselberg a právníci firmy obvinění odmítli. Prokuratura má ale odlišný názor. „Není lepší případ společnosti, která by se měla zodpovídat ze svých činů,“ řekl prokurátor Carey Dunne.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 22:06|

Vize se naplnila. Na Manhattanu vznikl nový ostrov

Little Island je název malého plovoucího ostrova, který vyrostl na pilířích bývalého mola 54 v ústí řeky Hudson. Stalo se tak díky několika miliardové investici mediálního magnáta Barryho Dillera. Ostrov je spojen cestou s módní čtvrtí Meatpacking District, otevření parku pro veřejnost proběhlo během pátku a stovky obyvatel toho okamžitě využily k relaxaci. Aby nedošlo k přetížení parku, reguluje se počet jeho návštěvníků. Součástí je i nový amfiteátr pro téměř sedm set osob. Na návrhu ostrova se podílely architektonické ateliéry Mathews Nielsen Landscape Architects a Heatherwick Studio.
25. 5. 2021|

FBI provedla razii u Giulianiho kvůli jeho cestám na Ukrajinu. Je to hra, reaguje Trumpův exprávník

Bývalý právní zástupce Donalda Trumpa a exstarosta New Yorku Rudy Giuliani popřel, že v minulosti zastupoval ukrajinského občana. Vyjádřil se tak den poté, co FBI provedla razii v jeho bytě a kanceláři na Manhattanu v rámci vyšetřování Giulianiho aktivit na Ukrajině. Tam se před posledními prezidentskými volbami pokoušel najít důkazy o kriminálních aktivitách Trumpova konkurenta Joea Bidena a jeho syna Huntera.
30. 4. 2021|