TÉMA

Zóny

Proti kolonám v centru potřebuje Praha jinou zbraň než okruhy, hájí náměstek i dopravní expert zpoplatnění vjezdu

Praha se chystá změnit systém parkování a zároveň dál připravuje zpoplatnění průjezdu po části pravého vltavského nábřeží a Malou Stranou. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) řekl v Událostech, komentářích, že nepovažuje problematiku zpoplatnění vjezdu do části centra za závislou na dostavbě kapacitních okruhů. Ty i podle dopravního experta Michala Vojtíška auta do Prahy spíše přivedou, než že by jejich počet limitovaly.
6. 12. 2023|

Šumava má nové zóny. Dvě s nejpřísnější ochranou zabírají přes polovinu národního parku

Zóna přírodní, zóna přírodě blízká, zóna soustředěné péče a zóna kulturní krajiny vládnou nyní Šumavě. Nová zonace platí od neděle a rozložení zón schválilo ministerstvo životního prostředí i přesto, že neustávaly stížnosti z obou stran – od obcí i od ekologických spolků. Podle parkové správy nová zonace, o které se tolik diskutovalo, prakticky nijak neomezí návštěvníky Šumavy. Naopak by se jim měly otevřít nové oblasti.
3. 3. 2020|

Za parkování už se platí i ve Vysočanech. Zóny si nově vyznačila Praha 9

V části pražských Vysočan a dosud nezpoplatněné oblasti Libně, která leží v Praze 9, musí řidiči nově platit za to, že zaparkují u chodníku. Radnice nechala zřídit výhradně fialové zóny, které umožňují parkování místních obyvatel či podnikatelů, kteří si vyřídí dlouhodobé parkovací oprávnění, a zároveň i návštěvníků, kteří budou prozatím platit 30 korun za hodinu a jejich vozy budou moci v ulicích Prahy 9 stát až 24 hodin.
6. 1. 2020|

Modré zóny se šíří Prahou. Pokryly Malvazinky, Dědinu i Baterie

Modré čáry pokryly další pražské ulice. Magistrát rozšířil zóny placeného stání do dalších oblastí Prahy 5 a 6, konkrétně na Dědinu, do Dolní Liboce, Košíř nebo do částí Ořechovky a Hanspaulky. Není to poslední plánované rozšíření zón, v lednu příštího roku je chce v některých ulicích zavést Praha 9 a k podobnému kroku se chystá i desátá městská část.
18. 11. 2019|

První zóny placeného stání zavede Praha 9 na Tři krále

Pražský magistrát rozhodl o zónách placeného stání v Praze 9. Ty začnou platit v Libni a ve Vysočanech 6. ledna 2020. České televizi to potvrdil mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. Rezidenty Prahy 9 má stát roční karta dvanáct set korun. Nerezidenty vyjde parkování na dvacet korun za první dvě hodiny, za každou další započatou hodinu zaplatí třicet korun.
20. 9. 2019|

Šumava schválila nové zóny, víc než čtvrtina národního parku bude mít nejpřísnější režim

Rada Národního parku Šumava schválila návrh nových zón. Na dalších 15 let vzniknou ze současných tří zón čtyři. Pod nejpřísnější režim spadne více než 27 procent plochy parku, což bude zóna přírodní, která se ponechá pouze přírodním procesům.
7. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 21:18|