TÉMA

Bazén

Zastupitelé Písku chtějí nový plavecký stadion. Opravu staré haly komplikuje referendum

Písek bude pokračovat v přípravě výstavby plaveckého stadionu. Odhadované náklady se dostaly už přes půl miliardy korun. O pokračování projektu, který Písek řeší už několik let, rozhodli v pondělí zastupitelé na mimořádném zasedání. Jedním z návrhů bylo od projektu ustoupit a investovat do modernizace současného plaveckého stadionu.
20. 11. 2023|

Lužánecký bazén se otevírá veřejnosti. Oprava areálu stála 444 milionů

Modernizovaný a rozšířený plavecký komplex za Lužánkami v Brně se v pondělí odpoledne otevře veřejnosti. Práce za 444 milionů korun zahrnovaly přístavbu k nynějšímu stadionu, ve které vznikly dva bazény, větší pětadvacetimetrový s osmi drahami a menší šestnáctimetrový pro děti. Stavbaři také opravili strop a osvětlení v původním padesátimetrovém bazénu a upravili vstup a blízké okolí.
6. 11. 2023|

Po dlouhém sporu o bazén schválilo liberecké zastupitelstvo jeho plnou rekonstrukci

Zastupitelé Liberce ve čtvrtek definitivně schválili více než miliardovou modernizaci a rekonstrukci městského plaveckého stadionu. Pro hlasovalo 26 z 35 přítomných zastupitelů. Přestavbu považuje část opozice za zbytečně nákladnou, a neúspěšně navrhovala, aby rekonstrukci město provedlo po etapách a v menším rozsahu.
29. 6. 2023|

Některé obce na Blanensku opět vyhlásily kvůli suchu zákaz zalévání pitnou vodou

Zákaz zalévání, mytí aut či napouštění bazénů vyhlásily některé z obcí v Jihomoravském kraji. V regionu se totiž opakuje problém s nedostatkem vody. České televizi to potvrdili zástupci obcí a měst zejména na Blanensku. Sucho postihlo téměř všechny okresy v kraji.
16. 6. 2023|

Obce na západě Čech a na Šumavě řeší nedostatek pitné vody, budují vodojemy, posilují vrty

Nedostatek vody spojený se suchem řeší obce různě. Na západě Čech začaly budovat vodojemy, na Šumavě posilují vrty. Na Vysočině začal opět platit zákaz napouštění bazénů z vodovodního řadu.
1. 6. 2023|

V části Francie zakážou prodej zahradních bazénů. Důvodem je sucho

V části jižní Francie bude zakázán prodej zahradních bazénů kvůli zhoršujícímu se nedostatku vody, informoval server BBC News. Francouzský ministr pro životní prostředí Christophe Béchu uvedl, že v departementu Pyrénées-Orientales, který sousedí se španělským Katalánskem, bude od 10. května oficiálně vyhlášen „krizový“ stav sucha. Od stejného data začne platit zákaz mytí aut, zalévání zahrad i napouštění bazénů.
6. 5. 2023|

Modernizace libereckého bazénu začne nejdřív v lednu. Dva roky má být zavřený

Od roku 2015 připravovaná modernizace městského plaveckého stadionu v Liberci s odhadovanou cenou téměř 1,5 miliardy korun s DPH začne nejdřív v lednu 2024. Oproti původním předpokladům bude doba výstavby o půl roku delší. Náměstek primátora Petr Židek (ODS) na úterním představení projektu uvedl, že modernizace potrvá dva roky. Areál bude během té doby zcela uzavřený. Nebude moci být v provozu ani pětadvacetimetrový bazén v přístavbě, jak původně vedení radnice plánovalo.
25. 4. 2023|

Vrchlabí má nový krytý bazén. Kvůli závadě po sedmi hodinách přerušil provoz

Ve Vrchlabí na Trutnovsku zahájil v úterý provoz nový krytý bazén téměř za dvě stě milionů korun bez DPH. Navzdory dopadům růstu cen energií a inflace bazén otevřel v plném rozsahu, řekl ředitel městské organizace Aquacentrum Vrchlabí Jiří Dušek. Odhad příspěvku města v prvním čtvrtletí roku 2023 na provoz bazénu je podle něj dva miliony korun. Aquacentrum však po sedmi hodinách kvůli technické závadě na rozvaděči elektřiny provoz přerušilo, návštěvníci objekt spořádaně opustili. Dle místostarosty města Alfreda Plašila se večer závadu podařilo odstranit.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 21:42|

Karlovarský kraj uzavře bazén na pedagogické škole jako ztrátový. Trenéři protestují

Školy a sportovní kluby v Karlových Varech si stěžují kvůli uzavření plaveckého bazénu na Střední pedagogické škole s Domovem mládeže. Kraj chce ukončit jeho provoz od nového roku. Hejtmanství tvrdí, že už deset let je ztrátový a navíc ve špatném stavu. Ročně za něj doplácí dva miliony korun, které by jinak využil třeba na opravy internátních pokojů. Učitelé a trenéři ale protestují, že bez bazénu nesplní plavecké výcviky a zároveň nebudou mít kde trénovat.
2. 12. 2022|

Předvolební Liberec: město získalo územní plán, na novou radu čeká rekonstrukce bazénu

V Liberci vládla v uplynulých čtyřech letech stabilní koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK), ANO a ODS. Za své největší úspěchy považuje nový územní plán, vybudování kanceláře městského architekta nebo opravu Liebiegova paláce. Bez rekonstrukce naopak stále zůstává městský bazén a noví zastupitelé se budou muset vyrovnat i s prudkým růstem cen energií, což se promítne do výdajů na školy či MHD.
17. 9. 2022|

Umělá inteligence hledá ve Francii nelegální bazény. Už jich našla přes 20 tisíc

Francie se stejně jako významná část Evropy potýká s vlnami veder a sucha. Letos je ale díky moderním technologiím lépe připravená a umí odhalovat nelegální plýtvání vodou. Francouzské daňové úřady díky umělé inteligencí našly majitele tisíců nepřiznaných soukromých bazénů, kteří za to musí zaplatit dohromady asi 10 milionů eur – téměř čtvrt miliardy korun.
30. 8. 2022|

Ve zlínských lázních skončila oprava padesátimetrového bazénu, otevře se za týden

V městských lázních ve Zlíně skončila oprava padesátimetrového bazénu. Ten byl pro veřejnost uzavřený od konce června. Otevření je naplánováno na čtvrtek 1. září, informoval Lubomír Matoušek, ředitel společnosti Steza, která zajišťuje provoz městských bazénů. Oprava „padesátky“ stála více než čtyři miliony korun.
24. 8. 2022|

Služby, kultura i sportoviště kvůli cenám energií zdražují. Díky rozvolnění ale zákazníků přibylo

Restauracím, bazénům i dalším službám díky zrušení povinných kontrol bezinfekčnosti v minulém týdnu razantně přibylo zákazníků. Například restaurace teď evidují nejvyšší tržby od začátku letošního roku. Více lidé utrácejí momentálně i za kulturu, a to o zhruba čtyřicet procent než před rozvolněním pravidel. Růst tržeb však není dán pouze rozvolněním restrikcí, ale také výrazným zdražováním.
20. 2. 2022|

Zdražení materiálu komplikuje stavění na jihu Čech. Dotklo se bazénu i hřbitova

Řada měst po celé republice ruší některé plánované investice. Na jejich pokrytí nestačí připravené rozpočty, protože ceny stavebních materiálů se výrazně zvedly. Zdražení a s ním související škrty jsou znát například na jihu Čech.
30. 1. 2022|

Liberecký bazén je dle expertů na okamžité zavření. Město jej provozuje dál

Skoro čtyřicet let starý liberecký plavecký bazén budí emoce mezi tamními zastupiteli. Experti z ČVUT zjistili, že je v havarijním stavu a měl by se ihned uzavřít. Město se ale rozhodlo provozovat krytý bazén dál.
28. 1. 2022|

V Brně začala stavba nového plaveckého bazénu. Kromě sportovců má nalákat i rodiny

V Brně začala stavba nového bazénu, který se stane součástí Městského plaveckého bazénu Lužánky. Za 250 milionů korun vznikne osm drah dlouhých 25 metrů a také menší a mělčí bazén pro předškolní děti a výuku plavání dětí tohoto věku. Hotový má být v létě roku 2023 a stavba si vyžádá přerušení provozu současného padesátimetrového bazénu na osm až devět měsíců.
30. 9. 2021|

Bazén v karlovarském Thermalu se po sedmi letech otevřel veřejnosti

Karlovarský hotel Thermal, který je ve vlastnictví státu, v neděli po rekonstrukci otevřel znovu svůj venkovní bazén. Jde o první část bazénového a saunového centra, které má být celé hotovo letos na podzim. I když jsou na stavbě ještě nedodělky, bazén už mohou využívat první návštěvníci. Uzavřený byl sedm let.
22. 8. 2021|

Bazén u hotelu Thermal otevře v neděli. Zahájení filmového festivalu nestihne

Bazén hotelu Thermal v Karlových Varech je připravený ke koupání. Pět let byl vypuštěný, než se ministerstvo financí jako vlastník rozhodlo pro jeho rekonstrukci. V neděli se plavcům opět zpřístupní, oproti avizovaným termínům to ale bude se zpožděním. Otevření zřejmě zbrzdily stavební práce a poslední úpravy, nestihne tak páteční zahájení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Opravy vyšly na 140 milionů korun.
19. 8. 2021|

V Dubaji otevřeli nejhlubší bazén na světě. Má šedesát metrů

Dubaj je domovem nejvyšší budovy světa, největšího nákupního centra a teď i nejhlubšího bazenu, všímá si BBC. Deep Dive Dubai nabízí potápěčům šedesátimetrovou hloubku, což je o patnáct metrů více, než měl dosud světový rekordman. Polský Deepspot se tak už může spokojit s prvenstvím jen na evropském kontinentu.
12. 7. 2021|

Hotel Thermal se po rekonstrukci znovu otevírá, modernizace ale ještě nekončí

Karlovarský hotel Thermal se v pátek 25. června otevře po rozsáhlé rekonstrukci. Její hlavní část stála 580 milionů korun a zahrnovala výměnu technologií, zateplení, modernizaci pokojů i opravu zdevastovaného bazénu. Postupná obnova by ale měla v etapách pokračovat za provozu, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
23. 6. 2021|

Krnov chce do pěti let nové městské lázně. Starý bazén už dosluhuje

Krnov chystá architektonickou soutěž na nové městské lázně. Současný bazén ze sedmdesátých let je totiž na konci životnosti. Nové aquacentrum vznikne v areálu městského koupaliště a vyjde minimálně na tři sta milionů korun. Hotovo bude nejdříve za pět let.
16. 2. 2021|

Za sportem za hranice. Lidé z jižní Moravy jezdí trénovat do Rakouska

Kvůli uzavření sportovišt a fitness center v Česku začali sportovci z jižní Moravy jezdit za pohybem do Rakouska. Využívají nejen tamní fitness centra, ale také tenisové kurty, plavecké bazény či sportovní haly. Na jih se za tréninkem přesouvají ale i profesionálové, například brněnské basketbalové kluby ve čtvrtek poprvé trénovaly v hale v Mistlbachu.
16. 10. 2020|

Bazén v Olomouci je zavřený. Vítr poškodil střechu

Střechu krytého plaveckého bazénu v Olomouci ve středu poškodil silný vítr, je proto uzavřený. Na svých internetových stránkách to uvedla společnost Olterm & TD, která plavecký areál nedaleko centra Olomouce provozuje. Znovu by se měl návštěvníkům otevřít nejpozději v pondělí po provizorní opravě.
6. 2. 2020|

Bazény napouštějte z cisteren, radí vodárny. Jinak zkalíte nebo vyčerpáte vodu sousedům

Kvůli napouštění bazénů uvažují některé obce o omezení odběru vody, jiné to už zavedly. Zatím plní bazény vodou z cisterny jen část majitelů, hromadné napouštění bazénů přitom ohrožuje vodní zásoby obcí.
8. 7. 2019|