TÉMA

Kapr

V rybníku v Pardubicích z neznámých důvodů uhynulo asi osm set kilogramů ryb

V rybníku v pardubické části Drozdice uhynulo v sobotu asi osm set kilogramů ryb. Příčina znečištění vody a úhynu zatím není známa. Hasiči začali rybník ředit čistou vodou. Informoval o tom starosta městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka (ANO). Obvodu, jehož součástí Drozdice jsou, rybník patří. Případem se zabývá i policie, podle ní se škoda pohybuje kolem sta tisíc korun.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 22:53|

S kaprem připlouvá spása. Česká sváteční večeře má i duchovní význam

Kapr představuje nedílnou součást českých Vánoc a v řadě tuzemských domácností dotváří kolorit Štědrého večera. Důvod, proč si Češi o Štědrém dni pochutnávají právě na rybě, je ovšem mnohem duchovnější, než by se při pohledu na smažené maso s bramborovým salátem mohlo zdát. Proč vlastně jíme na svátky kapra?
24. 12. 2022|

Vědci ze zlínské univerzity zkoumají využití zbytků z kapra na želatinu

Vědci z Fakulty technologické zlínské Univerzity Tomáše Bati zkoumají možné využití zbytků vzniklých při zpracování kapra obecného. Vedlejší produkty, jako jsou hlavy, šupiny, kosti, ploutve či kůže, se nevyužívají, tvoří přitom až polovinu hmotnosti ryb. Želatina má široké uplatnění, zejména v potravinářství, farmacii či kosmetice, poptávka po ní roste.
29. 11. 2022|

Kapři se letos prodávají na více místech, veterináři už vyrazili na kontroly

Prodejních míst s kapry bude letos v Česku kolem tří tisíc, což bude zhruba o čtyři sta více než loni. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejvíce stánků, asi třetina z celkového počtu, bude na jižní Moravě. Ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji pak bude 300 prodejních míst a v Praze zhruba 210. Prodejci se musí připravit na kontroly.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 14:50|

Policie nezjistila porušení zákona v případu úhynu ryb v Bílině. Šlo o infekci

Policie nezjistila žádné porušení zákona v případu květnového úhynu ryb v řece Bílině na Mostecku a Teplicku, jako příčinu stanovila infekci. Ryby v řece uhynuly 2. května. Vzorky, které odebral městský úřad v Bílině, ukázaly na bakteriální infekci, nic toxického nepotvrdil ani rozbor vzorků odebraných Povodím Ohře.
4. 8. 2021|

Jihočeští vědci udělali ze zlatých rybek náhradní kapří matky. Metoda může vést k omezení rybolovu

Vědcům z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity se podařilo bez genetické modifikace přimět karasy zlaté, aby plodili mnohem větší kapry. Objev může podle vědců přispět k záchraně některých vymírajících druhů. Metodu se pokoušejí použít i u mořských ryb.
17. 5. 2021|

Doba vynesla na výsluní dárkové poukazy. Lidé potěšili sebe a pomohli oblíbeným podnikům

Pandemie koronaviru ovlivnila letos i předvánoční nákupy. Víc než loni lidé pořizovali hlavně poukazy na služby, zážitky nebo do oblíbených podniků. Prodejci se tomu přizpůsobili.
23. 12. 2020|

Do rybníku u Krnova se vrátili kapři. Loni museli vodohospodáři všechny zlikvidovat kvůli herpes viru

Povodí Odry zarybňuje Petrův rybník u Krnova. Ten museli loni kvůli výskytu koi herpes virózy kaprů vypustit a všechny ryby zlikvidovat v kafilerii. Celková škoda byla sedm milionů korun. Vodohospodáři pak nechali lokalitu takzvaně „vyzimnit“, ryby se tam vrací až teď.
16. 4. 2020|

Odstartoval každoroční rituál. Začal prodej vánočních kaprů a stromků

Rybáři začali ve čtvrtek prodávat vánoční kapry. Lidé si je letos můžou pořídit na více než 2,5 tisíci místech. Ceny oproti loňsku mírně vzrostou. Naopak vánoční stromky vyjdou zhruba stejně jako vloni.
19. 12. 2019|

Pochody i tiché uličky. V Česku začínají protesty proti zabíjení kaprů

Začínají největší protesty proti zabíjení a špatnému zacházení s kapry v historii Česka. Ve čtvrtek je odstartoval průvod v Praze a v Brně. České televizi to potvrdily zaštiťující organizace Zvířata nejíme a Otevři oči. Kromě dvou pochodů v Praze a letos nově i v Brně se poprvé ve 14 dalších městech konají takzvané Tiché uličky za kapry. Účastníci tak chtějí upozornit na špatné zacházení se zvířaty, která jsou tradiční vánoční pochoutkou Čechů.
12. 12. 2019|

Herpes virus se objevil i na Chrudimsku a u Krnova. Rybáři musí vybít desítky tun ryb

Herpes virus se objevil na dalších místech v Česku; bojují s ním na Pardubicku a nově také na Chrudimsku a Bruntálsku. V úterý proto nařídila veterinární správa usmrcení ryb v rybnících Zámecký a Ježkovka v Heřmanově Městci u Chrudimi.  Ryby bude muset zlikvidovat i Povodí Odry, protože nákaza se objevila v Petrově rybníce v Krnově. Podle informací ČT se virus objevil i v rybníku Medenice u Čáslavi.
13. 8. 2019|
Doporučujeme

Noční můra rybářů je v Česku. Herpes virus zabíjí až 90 procent kaprů

V srpnu musejí rybáři zlikvidovat chovy ryb v pěti rybnících na Pardubicku. Nakáza herpes viru, který napadá kapry, se podruhé objevila v rybníku Buňkov a nově v dalších čtyřech rybnících – celkem se musí zlikvidovat přes 50 tun ryb.
1. 8. 2019Aktualizováno4. 8. 2019, 14:31|

Kvůli nákaze herpes virem zlikvidují rybáři na Pardubicku padesát tun kaprů

Kvůli nákaze virem herpes, který se objevil v pěti rybnících na Pardubicku, musí nakonec rybáři zlikvidovat skoro padesát tun kaprů.  Poslední ryby z rybníků Moře, Chobot - Mlynářský rybník a Černovka by měly být podle Státní veterinární správy (SVS) utraceny v příštím týdnu. Už na konci července utratili rybáři v asanačním podniku zhruba čtyřicet tun ryb z rybníků Buňkov a Malý Buňkov, tento týden se likvidují dvě tuny ryb z rybníku Švihov v obci Žáravice. Jde o chovy rybářského svazu Přelouč.
1. 8. 2019|

Kapry na Pardubicku ničí nemoc, tuny ryb čeká likvidace

Rybáři musejí v srpnu zlikvidovat chovy ryb v pěti rybnících na Pardubicku. Nakáza herpes viru, který napadá kapry, se podruhé objevila v rybníku Buňkově a nově v dalších čtyřech nádržích. Jde o chovy rybářského svazu Přelouč.
19. 7. 2019|

V chladicích věžích třineckých železáren žili kapři nebo plotice. Rybáři je odlovili a vrátili do Olše

Rybáři ve čtvrtek odlovili stovku ryb z vodní nádrže pod chladicími věžemi, která slouží pro chlazení hutních agregátů Třineckých železáren. Až třiceticentimetrové ryby se tam zřejmě dostaly ještě jako jikry nebo drobný potěr spolu s vodou, kterou podnik odebírá z řeky Olše. Podle rybářů tam mohly žít až osm let, teď je vrátili do přírody.
6. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 10:39|
Elektronická evidence tržeb

Vánoční kapři letos naposledy bez EET. Čeká se na řešení, které však zamrzlo ve sněmovně

Právě o tomto víkendu očekávají prodejci kaprů největší tržby. Letošek je však zřejmě také posledním rokem, kdy mohou prodávat bez elektronických pokladen. Ústavní soud, který v prosinci 2017 zrušil plánované spuštění 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb (EET) tehdy zároveň rozhodl, že jen do konce roku 2018 zůstane platit vládní nařízení, které prodej vánočních kaprů vyřadilo z EET.
23. 12. 2018|