TÉMA

Antti Rinne

Finský premiér po kritice kvůli stávce poštovních zaměstnanců rezignoval. Ve funkci byl půl roku

Finský premiér Antti Rinne rezignoval na svou funkci poté, co se jeho vláda dostala pod tlak v souvislosti s dvoutýdenní stávkou poštovních úředníků. Prezident Sauli Niinistö rezignaci sociálnědemokratického premiéra a členů koaliční vlády přijal, uvedla podle agentury Reuters prezidentská kancelář Finska, které je v současnosti předsednickou zemí Evropské unie.
3. 12. 2019Aktualizováno3. 12. 2019, 15:01|

Útočící muž zabil ve finské škole jednoho člověka a deset lidí zranil. Údajně měl meč

Jedna žena přišla o život a deset dalších lidí bylo zraněno na střední škole ve městě Kuopio na východě Finska, kde zaútočil muž patrně mečem nebo šavlí. Informují o tom agentury AP a DPA. Pravděpodobný útočník byl podle policie vážně zraněn a zadržen. Podle policie jde o finského občana narozeného v roce 1994 ve Finsku. Školu, v níž útočil, sám navštěvoval. Motiv činu zatím není znám a vyšetřuje se.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 20:01|

Finskou vládu vede poprvé po dvaceti letech sociální demokrat

Finský prezident Sauli Niinistö oficiálně jmenoval novou středolevou vládu. Povede ji šéf sociálních demokratů Antti Rinne, který v premiérské funkci nahradil vůdce liberálního Finského středu Juhu Sipiläho. Rinne je prvním levicovým premiérem Finska za posledních dvacet let.
6. 6. 2019|